Pasztet kiełkujący z pieczarki aromatem
Składniki:
garść pieczarek
3 łyżki kiełków rzeżuchy
garstka kiełków słonecznika
1 pęczka kopru
3 łyżki prażonych ziaren słonecznika
2 łyżki oliwy
1 opakowanie kremowego serka Bieluch
Przygotowanie:
Zioła i kiełki drobno siekamy. Uprażone ziarno grubo ucieramy w moździerzu. Pieczarki starte na tarce z grubymi okami smażymy na oliwie, aż do odparowania płynu. Kiedy grzyby ostygną, mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy i chłodzimy. Możemy dodać pieczony czosnek lub - w sezonie - siekaną, pieczoną paprykę, kapary i oliwki. Z razowym chlebem i oliwą… pycha.
Zupa kiełkowa ekspresowa
Składniki:
kilka boczniaków
suszony strzępiak lub garść pieczarek
2 ząbki czosnku
1 strąk chili
łyżka startego imbiru
garść trawy cytrynowej suszonej
1 łyżka oleju sezamowego
4 łyżki sosu sojowego
kilka listów kolendry i bazylii
1 cytryny
garść kiełków fasolki mung
Przygotowanie:
Strzępiaka, pysznego chrupkiego i pięknego grzyba, namaczamy (zamiast możemy użyć pieczarek, które oczyszczamy i rwiemy na małe kawałki). Boczniaka rozdzielamy na kawałki. Trawę cytrynową zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 min (potem możemy jej użyć ponownie). Siekamy chili i czosnek, a następnie razem z imbirem i rozdrobnionymi grzybami smażymy na oleju. Po kilku chwilach zalewamy całość wywarem z trawy cytrynowej, dodajemy kiełki, zioła, sos sojowy i sok z cytryny.
Stri fry, czyli czarny ryż kiełkuje
Składniki:
1 filiżanka ugotowanego czarnego ryżu
pora pokrojonego w zapałkę
1 marchewki pokrojonej w zapałkę
pół garści kiełków soczewicy, cieciorki, pszenicy, słonecznika i fasolki mung
3 łyżki oleju
3 łyżki sosu sojowego
jajo
1 opakowanie serka tofu
Przygotowanie:
Kuchenka rozgrzana. Wrzucamy pokrojone w kostkę tofu. Kiedy się usmaży, odcedzamy je i lecimy – kolejno: marchewka, cieciorka, soczewica, pszenica por, fasolka mung i ryż. Smażymy wszystko razem na dużym ogniu bardzo szybko, doprawiamy sosem sojowym i hop na talerz. Teraz jeszcze trochę surowego pora, tofu, na rozgrzaną patelnię, roztrzepane jajo z odrobiną sosu sojowego. Kiedy się zetnie, zdrapujemy wiórki i posypujemy nimi danie. I gotowe!
Przepis autorstwa Tomasza Jakubiaka i Grzegorza Łapanowskiego.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN