Materiał promocyjny

Zdrowa kuchnia kiełkowa

W kuchni Dzień Dobry TVN, jak co wtorek, gościliśmy Tomasza Jakubiaka i Grzegorza Łapanowskiego.

Pasztet kiełkujący z pieczarki aromatem

Składniki:

garść pieczarek

3 łyżki kiełków rzeżuchy

garstka kiełków słonecznika

1 pęczka kopru

3 łyżki prażonych ziaren słonecznika

2 łyżki oliwy

1 opakowanie kremowego serka Bieluch

Przygotowanie:

Zioła i kiełki drobno siekamy. Uprażone ziarno grubo ucieramy w moździerzu. Pieczarki starte na tarce z grubymi okami smażymy na oliwie, aż do odparowania płynu. Kiedy grzyby ostygną, mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy i chłodzimy. Możemy dodać pieczony czosnek lub - w sezonie - siekaną, pieczoną paprykę, kapary i oliwki. Z razowym chlebem i oliwą… pycha.

Zupa kiełkowa ekspresowa

Składniki:

kilka boczniaków

suszony strzępiak lub garść pieczarek

2 ząbki czosnku

1 strąk chili

łyżka startego imbiru

garść trawy cytrynowej suszonej

1 łyżka oleju sezamowego

4 łyżki sosu sojowego

kilka listów kolendry i bazylii

1 cytryny

garść kiełków fasolki mung

Przygotowanie:

Strzępiaka, pysznego chrupkiego i pięknego grzyba, namaczamy (zamiast możemy użyć pieczarek, które oczyszczamy i rwiemy na małe kawałki). Boczniaka rozdzielamy na kawałki. Trawę cytrynową zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 min (potem możemy jej użyć ponownie). Siekamy chili i czosnek, a następnie razem z imbirem i rozdrobnionymi grzybami smażymy na oleju. Po kilku chwilach zalewamy całość wywarem z trawy cytrynowej, dodajemy kiełki, zioła, sos sojowy i sok z cytryny.

Stri fry, czyli czarny ryż kiełkuje

Składniki:

1 filiżanka ugotowanego czarnego ryżu

pora pokrojonego w zapałkę

1 marchewki pokrojonej w zapałkę

pół garści kiełków soczewicy, cieciorki, pszenicy, słonecznika i fasolki mung

3 łyżki oleju

3 łyżki sosu sojowego

jajo

1 opakowanie serka tofu

Przygotowanie:

Kuchenka rozgrzana. Wrzucamy pokrojone w kostkę tofu. Kiedy się usmaży, odcedzamy je i lecimy – kolejno: marchewka, cieciorka, soczewica, pszenica por, fasolka mung i ryż. Smażymy wszystko razem na dużym ogniu bardzo szybko, doprawiamy sosem sojowym i hop na talerz. Teraz jeszcze trochę surowego pora, tofu, na rozgrzaną patelnię, roztrzepane jajo z odrobiną sosu sojowego. Kiedy się zetnie, zdrapujemy wiórki i posypujemy nimi danie. I gotowe!

Przepis autorstwa Tomasza Jakubiaka i Grzegorza Łapanowskiego.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości