Ricotta z malinami
Składniki:
250 g sera ricotty
150 g ciastek Oreo (mogą być też zwykłe herbatniki digestive)
kilka listków mięty
garść świeżych malin
Przygotowanie:
Ser ricotta wymieszaj z pokruszonymi ciastkami. Następnie dodaj połowę malin, posiekaną miętę i wymieszaj z musem, lekko je przy tym rozgniatając. Przełóż mus do miseczek, posyp pozostałymi malinami i zetrzyj białą czekoladę. Mus możesz przygotować trochę wcześniej, aby dobrze schłodzić w lodówce.
Naan Bread
Składniki:
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
3 łyżki jogurtu
3 łyżki mleka
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka czarnuszki
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą i zagnieć, aby otrzymać gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj kulę i zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Podziel ciasto na 4 równe kawałki.Każdy kawałek rozwałkuj na cienki placek. Rozgrzej piekarnik do temperatury 250°c, łącznie z grillem. Przełóż placki na blachę wyłożoną pergaminem, zwilż każdy z nich odrobiną oliwy lub roztopionym masłem, posyp czarnuszką i włóż na wysoką półkę na 2-3 minuty, aż placki staną się rumiane i powstaną pęcherzyki powietrza. Nie trzymaj chlebków za długo, bo nie będą miękkie i elastyczne tylko staną się kruche. Chlebek naan idealnie pasuje, jako dodatek do past no i obowiązkowo do wycierania curry do ostatniej kropli.
Sugestie:
Do ciasta możesz dodać świeżą posiekaną kolendrę lub pietruszkę. Chlebki naan przygotowuję również na mocno rozgrzanej patelni żeliwnej. Patelnię zwilżam oliwą i kładę placki. Idealny patent na swoisty domowy piec tandoori.
Czas na pomidora!
Składniki:
3 pomidory malinowe
1x125 g mozzarelli (najlepsza będzie di Bufallo)
2 łyżki kaparów
2 łyżki zielonego groszku (najlepszy będzie świeży lub mrożony)
4 fileciki anchovis
garść rukoli
kilka listków bazylii
kilka listków mięty
4 łyżki oliwy extra virgin
Przygotowanie:
Umyte i osuszone pomidory pokrój w jednocentymetrową kostkę i wymieszaj z porozrywaną mozzarellą. Następnie dodaj kapary, groszek, posiekane fileciki anchovis, bazylię oraz miętę. Sałatkę wymieszaj z rukolą i dopraw solą oraz pieprzem, skrop obficie oliwą i podawaj z chrupiącą oliwą.
Sugestie:
Możesz dodać też pomidory żółte, truskawkowe, wiśniowe – słowem takie, które akurat będą pod ręką.
Smak Sri Lanki
Składniki:
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka płatków chilli (kontroluj poziom ostrości)
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1 łyżka pasty z tamaryndowca
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
trzy piersi z kurczaka
1 łyżka pasty kokosowej
1 szklanka wody
2 łyżki zmiksowanych migdałów
Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie rozgrzej 3 łyżki oliwy i następnie wrzuć pokrojoną w słupki cebulę i posiekany na cienkie plasterki czosnek. Smaż na średnim ogniu, aż się zeszklą. Wrzuć przyprawy, wymieszaj i smaż przez 2-3 minuty do momentu, gdy uwolni się z nich aromat. Dodaj pastę z tamaryndowca i pokrojone na 2 cm paski piersi z kurczaka. Po kilku minutach dodaj pokrojone w paski papryki, pastę kokosową, wodę i duś całość przez 20 minut na wolnym ogniu, aż część płynu odparuje i powstanie gęsty, esencjonalny sos. Na koniec curry dopraw cukrem i solą do smaku, wrzuć zmiksowane migdały i gotuj przez kolejne 5 minut. Gotowe curry podawaj z ryżem basmati ugotowanym na sypko lub własnoręcznie zrobionymi chlebkami naan (zobacz przepis), które są idealne do wycierania sosu. Zrób więcej curry, przechowaj do następnego dnia i przekonasz się, że będzie jeszcze lepsze.
Sugestie:
Zamiast kurczaka możesz dodać kawałki jagnięciny, cielęciny, baraniny lub krewetki albo kawałki dorsza. Jeśli nie możesz kupić pasty z tamaryndowca, to możesz wycisnąć sok z 3 limonek lub 2 cytryn.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN