Materiał promocyjny

Światowy leniwy brunch

W kuchni Dzień Dobry Wakacje swoje umiejętności kulinarne zaprezentował Tomasz Woźniak. Naszym widzom Tomasz przedstawił kilka propozycji na brunch: ricotta z malinami , indyjski Naan Bread oraz curry ze Sri Lanki. Smacznego!

Ricotta z malinami

Składniki:

250 g sera ricotty

150 g ciastek Oreo (mogą być też zwykłe herbatniki digestive)

kilka listków mięty

garść świeżych malin

Przygotowanie:

Ser ricotta wymieszaj z pokruszonymi ciastkami. Następnie dodaj połowę malin, posiekaną miętę i wymieszaj z musem, lekko je przy tym rozgniatając. Przełóż mus do miseczek, posyp pozostałymi malinami i zetrzyj białą czekoladę. Mus możesz przygotować trochę wcześniej, aby dobrze schłodzić w lodówce.

Naan Bread

Składniki:

1 łyżeczka suszonych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 szklanka mąki

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka oleju

3 łyżki jogurtu

3 łyżki mleka

1/2 szklanki wody

1 łyżeczka czarnuszki

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą i zagnieć, aby otrzymać gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj kulę i zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Podziel ciasto na 4 równe kawałki.Każdy kawałek rozwałkuj na cienki placek. Rozgrzej piekarnik do temperatury 250°c, łącznie z grillem. Przełóż placki na blachę wyłożoną pergaminem, zwilż każdy z nich odrobiną oliwy lub roztopionym masłem, posyp czarnuszką i włóż na wysoką półkę na 2-3 minuty, aż placki staną się rumiane i powstaną pęcherzyki powietrza. Nie trzymaj chlebków za długo, bo nie będą miękkie i elastyczne tylko staną się kruche. Chlebek naan idealnie pasuje, jako dodatek do past no i obowiązkowo do wycierania curry do ostatniej kropli.

Sugestie:

Do ciasta możesz dodać świeżą posiekaną kolendrę lub pietruszkę. Chlebki naan przygotowuję również na mocno rozgrzanej patelni żeliwnej. Patelnię zwilżam oliwą i kładę placki. Idealny patent na swoisty domowy piec tandoori.

Czas na pomidora!

Składniki:

3 pomidory malinowe

1x125 g mozzarelli (najlepsza będzie di Bufallo)

2 łyżki kaparów

2 łyżki zielonego groszku (najlepszy będzie świeży lub mrożony)

4 fileciki anchovis

garść rukoli

kilka listków bazylii

kilka listków mięty

4 łyżki oliwy extra virgin

Przygotowanie:

Umyte i osuszone pomidory pokrój w jednocentymetrową kostkę i wymieszaj z porozrywaną mozzarellą. Następnie dodaj kapary, groszek, posiekane fileciki anchovis, bazylię oraz miętę. Sałatkę wymieszaj z rukolą i dopraw solą oraz pieprzem, skrop obficie oliwą i podawaj z chrupiącą oliwą.

Sugestie:

Możesz dodać też pomidory żółte, truskawkowe, wiśniowe – słowem takie, które akurat będą pod ręką.

Smak Sri Lanki

Składniki:

1 czerwona cebula

4 ząbki czosnku

2 łyżeczki kurkumy

2 łyżeczki kuminu

1 łyżeczka płatków chilli (kontroluj poziom ostrości)

1 łyżeczka świeżo startego imbiru

1 łyżka pasty z tamaryndowca

1 czerwona papryka

1 zielona papryka

trzy piersi z kurczaka

1 łyżka pasty kokosowej

1 szklanka wody

2 łyżki zmiksowanych migdałów

Przygotowanie:

W garnku o grubym dnie rozgrzej 3 łyżki oliwy i następnie wrzuć pokrojoną w słupki cebulę i posiekany na cienkie plasterki czosnek. Smaż na średnim ogniu, aż się zeszklą. Wrzuć przyprawy, wymieszaj i smaż przez 2-3 minuty do momentu, gdy uwolni się z nich aromat. Dodaj pastę z tamaryndowca i pokrojone na 2 cm paski piersi z kurczaka. Po kilku minutach dodaj pokrojone w paski papryki, pastę kokosową, wodę i duś całość przez 20 minut na wolnym ogniu, aż część płynu odparuje i powstanie gęsty, esencjonalny sos. Na koniec curry dopraw cukrem i solą do smaku, wrzuć zmiksowane migdały i gotuj przez kolejne 5 minut. Gotowe curry podawaj z ryżem basmati ugotowanym na sypko lub własnoręcznie zrobionymi chlebkami naan (zobacz przepis), które są idealne do wycierania sosu. Zrób więcej curry, przechowaj do następnego dnia i przekonasz się, że będzie jeszcze lepsze.

Sugestie:

Zamiast kurczaka możesz dodać kawałki jagnięciny, cielęciny, baraniny lub krewetki albo kawałki dorsza. Jeśli nie możesz kupić pasty z tamaryndowca, to możesz wycisnąć sok z 3 limonek lub 2 cytryn.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości