Materiał promocyjny

Potrawy z cukinii, bakłażana i pomidrów

Aktorka Monika Mrozowska, która uwielbia gotować i będzie to robić w każdy poniedziałek w programie Dzień Dobry TVN, wspólnie ze swoim mężem i córką przyrządziła w naszej kuchni potrawy z produktów sezonowych: cukinii, bakłażana i pomidorów.

Pierogi cukiereczki dla 6 osób

Składniki:

Farsz:

dwie małe cukinie

1 szklanka startej na tarce twardej fety

1/2 łyżeczki szałwii

2 ząbki czosnku

5 ziarenek zielonego pieprzu

oliwa z oliwek

Ciasto:

2 szklanki mąki

2 łyżki siemienia lnianego

1/2 szklanki wrzątku

ok. 1/2 szklanki zimnej wody

Przygotowanie:

Siemię lniane mielimy w młynku do kawy na drobny proszek. Dolewamy do niego wrzątek i dokładnie mieszamy. Powinniśmy uzyskać gęsty kisiel, który studzimy. Chłodny dodajemy do mąki. Dolewamy tyle zimnej wody, by uzyskać sprężyste ciasto, które odstawiamy na 20 minut. Na patelni z oliwą smażymy drobno pokrojony czosnek i szałwię, po chwili dodajemy startą na grubej tarce cukinię i fetę. Całość dusimy około 5 minut. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy (najlepiej maszynką do makaronu) na prostokąty. Wzdłuż jednej z krawędzi układamy po jednej łyżeczce farszu co 3 cm. Całość zwijamy w rulonik i ściskamy palcami w miejscach, gdzie nie ma farszu. Pierogi cukiereczki można gotować w wodzie (około 3-5 min.), ale jeszcze smaczniejsze są gotowane na parze w bambusowym parowniku ( około 5-7 min.). Środek trzeba wysmarować olejem, żeby pierogi nie poprzyklejały się.

Przystawka z bakłażana i ogórka kiszonego

Składniki:

1/2 bakłażana

4 średnie ogórki kwaszone

1 ząbek czosnku

0,5 szklanki soku z ogórków

pieprz, oliwa

dobre pomidory dojrzałe na słońcu

Przygotowanie:

Bakłażan i ogórek kroimy w drobną kosteczkę. Na patelnię wlewamy sporo oliwy z oliwek, dodajemy drobno pokrojony czosnek i po chwili ogórki. Dusimy 5 minut, dodajemy bakłażana i po przemieszaniu przykrywamy pokrywką. Dusimy na małym gazie, aż bakłażan będzie miękki. Dodajemy sporo pieprzu świeżo zmielonego i podlewamy sokiem z ogórków. Dusimy jeszcze chwilę, aż wszystko się ładnie połączy, następnie odstawiamy.

Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, ale tylko chwileczkę, ponieważ potrzebne są nam jędrne pomidory. Kroimy na ćwiartki i wyjmujemy pestki. Zostanie nam płaski plasterek pomidora, który można pokroić bardzo ostrym nożem na 3 warstwy (przynajmniej dwie). Układamy w kokilkach wysmarowanych w środku olejem warstwę pomidorów tak, by zakryć całą powierzchnię ścianek i dna. Do tak powstałej miseczki pomidorowej wkładamy farsz, ubijamy i od wierzchu przykrywamy warstwą pomidorów. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, i wyjmujemy mocno stukając rantem kokilki o deskę do krojenia. Musimy to robić ostrożnie, by nie zniszczyć wysuwającej się na blat przystawki.

Zupa Krem z cukinii z grzankami i pestkami dyni

Składniki:

2 średnie cukinie

1/2 cebuli

1 ząbek czosnku

oliwa z oliwek

liść laurowy

50 g gorgonzoli

małe grzanki z białego pieczywa

pestki dyni

Przygotowanie:

Cukinię kroimy w kostkę i zalewamy wodą (ok. 0,75 l). Pół cebuli opalamy nad gazem, a następnie kroimy w drobna kostkę i dorzucamy do cukinii. Dodajemy drobno pokrojony czosnek, 3 łyżki oliwy z oliwek i liść laurowy. Całość gotujemy przez ok. 10 min. Wyjmujemy liść laurowy, dodajemy gorgonzolę i całość miksujemy. Białe pieczywo kroimy w kostkę i przyrumieniamy na oliwie. Pestki dyni prażymy na oliwie. Grzankami i pestkami posypujemy zupę w miseczkach.

Sałatka z grillowaną cukinią

Składniki;

3 malutkie, młode cukinie

250 g sałaty roszponki

1 duża czerwona papryka

mała garść pestek dyni

oliwa z oliwek

pół cytryny

4 bułeczki orkiszowe

1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Cukinię kroimy w cienkie plastry (najlepiej obieraczką do warzyw) i kilka minut podsmażamy na odrobinie oliwy. Paprykę również kroimy w cienkie paski i smażymy na łyżce oliwy, aż stanie się miękka i będzie miała przyrumienioną skórkę. Na końcu, też na oliwie, prażymy pestki dyni, aż zaczną strzelać. Cukinię, paprykę, pestki oraz roszponkę wrzucamy do miski i mieszamy z łyżką oliwy i sokiem z połowy cytryny. Do sałatki podajemy przekrojone na pół bułki orkiszowe, zgrillowane na suchej patelni, natarte ząbkiem czosnku i polane odrobiną oliwy.

Przepis autorstwa Moniki Mrozowskiej.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości