Kucharz przyrządził tatara z łososia z ziołami i czekoladą, risotto z krewetkami, burratą i nutą cytrusów, bezalkoholowego walentynkowego spritza, a także szybkie monoporcje tiramisu pistacjowego bez jajek.
Przystawka: Kreatywny tatar z łososia z ziołami i czekoladą
Składniki:
- 400 g świeżego łososia,
 - 100 g wędzonego łososia,
 - świeża mięta,
 - świeża bazylia,
 - szczypiorek,
 - 20 g gorzkiej czekolady,
 - 2 łyżki sosu sojowego,
 - pieprz,
 - oliwa,
 - 2 pomarańcze,
 - limonka,
 - 2 łyżki mascarpone.
 
Przygotowanie:
Drobno posiekać świeżego i wędzonego łososia. Przełożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym i sokiem z pomarańczy, następnie wymieszać. Potem dodać drobno posiekane zioła. Następnie dobrać pomarańcze nożem i wyfiletować je. Potem ułożyć tatara w dowolnej formie lub pojemniku. Na środku położyć mascarpone, a na nim posiekany szczypiorek. Udekorować filetami z pomarańczy, skórką z limonki i sosem sojowym.
Danie główne: Risotto z krewetkami, burratą i nutą cytrusów
Składniki:
- 250 g ryżu do risotto,
 - 100 g zimnego masła,
 - szalotka,
 - 2 burraty,
 - sól,
 - pieprz,
 - oliwa,
 - natka pietruszki,
 - 250 g świeżych krewetek w całości,
 - 50 g pomidorków koktajlowych,
 - świeży rozmaryn,
 - świeży tymianek,
 - 5 ząbków czosnku,
 - gałązka selera naciowego,
 - marchewka,
 - 2 szalotki,
 - 2 szklanki białego wytrawnego wina,
 - cytryna.
 
Przygotowanie:
Zdjąć głowy z krewetek, obrać je ze skorup i oczyścić z jelit. W rondelku rozgrzać oliwę i smażyć resztki krewetek, aż skorupy staną się czerwone. Wlać jedną szklankę wina i odparować alkohol. Potem dodać pokrojony seler, szalotkę, marchewkę i pomidorki, zalać 1,5 litra zimnej wody i gotować na średnim ogniu przez 40 minut. Następnie posiekać drobno drugą szalotkę i zeszklić ją na oliwie. Dodać ryż i smażyć kilka minut, mieszając. Potem wlać wino i odparować alkohol. Stopniowo dodawać wywar z krewetek, czekając, aż płyn odparuje przed dolaniem kolejnej porcji.
W międzyczasie usmażyć krewetki na połowie masła z rozmarynem i tymiankiem (około 2 minuty na wysokim ogniu), doprawić solą i pieprzem. Gdy risotto będzie al dente, dodać resztę masła, doprawić solą, pieprzem, rozmarynem, tymiankiem i skórką z cytryny. Podawać z krewetkami, burratą, skórką cytrusową i natką pietruszki.
Dodatki: Bezalkoholowy walentynkowy spritz
Składniki:
- 60 ml soku pomarańczowego,
 - 30 ml syropu truskawkowego,
 - 30 ml toniku,
 - skórka pomarańczy i truskawka do dekoracji,
 - lód.
 
Przygotowanie:
Napełnić szklankę do spritza lodem. Wlać sok pomarańczowy i syrop truskawkowy. Potem dodać tonik i delikatnie wymieszać. Na koniec udekorować skórką pomarańczy i truskawką. Podawać schłodzony.
Deser: Szybkie monoporcje tiramisu pistacjowego bez jajek
Składniki:
- 250 g mascarpone,
 - 250 g ricotty,
 - 100 g pasty pistacjowej (100%),
 - 100 g cukru pudru,
 - 30 g obranych pistacji,
 - 10–15 biszkoptów savoiardi,
 - świeże maliny,
 - płatki soli,
 - 40 g białej czekolady do dekoracji.
 
Przygotowanie:
W misce wymieszać mascarpone, ricottę, pastę pistacjową i cukier puder. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego, obciąć końcówkę pod skosem. Na każdy biszkopt wycisnąć zygzakiem krem pistacjowy. Udekorować malinami, płatkami soli i startą białą czekoladą.
Zobacz także:
- Z tymi daniami rozkochasz w sobie każdego - oto przepisy Sebastiana Olmy na walentynki
 - Przywitaj w walentynki swoją drugą połówkę niezwykłym śniadaniem z przepisów Patryka Galewskiego
 - Walentynkowe przepisy Bartka Boratyna. Te słodkie podarunki zauroczą twoją drugą połówkę [ZOBACZ WIDEO]
 
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Matteo Brunetti
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/ East News