Przez żołądek do serca. Przygotuj walentynkową kolację i deser z Matteo Brunettim

Matteo Brunetti w Dzień Dobry TVN

Matteo Brunetti w Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Miłość na talerzu - wyjątkowe przepisy na walentynki
Miłość na talerzu - wyjątkowe przepisy na walentynki
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Walentynki to idealna okazja, by zachwycić ukochaną osobę pysznym posiłkiem. Nic tak nie buduje atmosfery, jak romantyczna kolacja, podczas której podasz nie tylko wykwintne danie główne, ale też przystawkę i rozpływający się w ustach deser. Do tego możesz też zrobić obłędny mocktail. Przepisy na te pyszności zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Matteo Brunetti.

Kucharz przyrządził tatara z łososia z ziołami i czekoladą, risotto z krewetkami, burratą i nutą cytrusów, bezalkoholowego walentynkowego spritza, a także szybkie monoporcje tiramisu pistacjowego bez jajek.

Przystawka: Kreatywny tatar z łososia z ziołami i czekoladą

Przystawka: Kreatywny tatar z łososia z ziołami i czekoladą
Przystawka: Kreatywny tatar z łososia z ziołami i czekoladą
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 400 g świeżego łososia,
  • 100 g wędzonego łososia,
  • świeża mięta,
  • świeża bazylia,
  • szczypiorek,
  • 20 g gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • pieprz,
  • oliwa,
  • 2 pomarańcze,
  • limonka,
  • 2 łyżki mascarpone.

Przygotowanie:

Drobno posiekać świeżego i wędzonego łososia. Przełożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym i sokiem z pomarańczy, następnie wymieszać. Potem dodać drobno posiekane zioła. Następnie dobrać pomarańcze nożem i wyfiletować je. Potem ułożyć tatara w dowolnej formie lub pojemniku. Na środku położyć mascarpone, a na nim posiekany szczypiorek. Udekorować filetami z pomarańczy, skórką z limonki i sosem sojowym.

Danie główne: Risotto z krewetkami, burratą i nutą cytrusów

Risotto z krewetkami, burratą i nutą cytrusów
Risotto z krewetkami, burratą i nutą cytrusów
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 250 g ryżu do risotto,
  • 100 g zimnego masła,
  • szalotka,
  • 2 burraty,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa,
  • natka pietruszki,
  • 250 g świeżych krewetek w całości,
  • 50 g pomidorków koktajlowych,
  • świeży rozmaryn,
  • świeży tymianek,
  • 5 ząbków czosnku,
  • gałązka selera naciowego,
  • marchewka,
  • 2 szalotki,
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina,
  • cytryna.

Przygotowanie:

Zdjąć głowy z krewetek, obrać je ze skorup i oczyścić z jelit. W rondelku rozgrzać oliwę i smażyć resztki krewetek, aż skorupy staną się czerwone. Wlać jedną szklankę wina i odparować alkohol. Potem dodać pokrojony seler, szalotkę, marchewkę i pomidorki, zalać 1,5 litra zimnej wody i gotować na średnim ogniu przez 40 minut. Następnie posiekać drobno drugą szalotkę i zeszklić ją na oliwie. Dodać ryż i smażyć kilka minut, mieszając. Potem wlać wino i odparować alkohol. Stopniowo dodawać wywar z krewetek, czekając, aż płyn odparuje przed dolaniem kolejnej porcji.

W międzyczasie usmażyć krewetki na połowie masła z rozmarynem i tymiankiem (około 2 minuty na wysokim ogniu), doprawić solą i pieprzem. Gdy risotto będzie al dente, dodać resztę masła, doprawić solą, pieprzem, rozmarynem, tymiankiem i skórką z cytryny. Podawać z krewetkami, burratą, skórką cytrusową i natką pietruszki.

Dodatki: Bezalkoholowy walentynkowy spritz

Bezalkoholowy walentynkowy spritz
Bezalkoholowy walentynkowy spritz
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 60 ml soku pomarańczowego,
  • 30 ml syropu truskawkowego,
  • 30 ml toniku,
  • skórka pomarańczy i truskawka do dekoracji,
  • lód.

Przygotowanie:

Napełnić szklankę do spritza lodem. Wlać sok pomarańczowy i syrop truskawkowy. Potem dodać tonik i delikatnie wymieszać. Na koniec udekorować skórką pomarańczy i truskawką. Podawać schłodzony.

Deser: Szybkie monoporcje tiramisu pistacjowego bez jajek

Szybkie monoporcje tiramisu pistacjowego bez jajek
Szybkie monoporcje tiramisu pistacjowego bez jajek
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 250 g mascarpone,
  • 250 g ricotty,
  • 100 g pasty pistacjowej (100%),
  • 100 g cukru pudru,
  • 30 g obranych pistacji,
  • 10–15 biszkoptów savoiardi,
  • świeże maliny,
  • płatki soli,
  • 40 g białej czekolady do dekoracji.

Przygotowanie:

W misce wymieszać mascarpone, ricottę, pastę pistacjową i cukier puder. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego, obciąć końcówkę pod skosem. Na każdy biszkopt wycisnąć zygzakiem krem pistacjowy. Udekorować malinami, płatkami soli i startą białą czekoladą.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości