Materiał promocyjny

Potrawy jednogarnkowe

Dzisiaj Anna Starmach zainspirowana obrazem Giuseppe Arcimboldo, pt.: "Ogrodnik" postanowiła przygotować dla nas tzw. potrawy jednogarnkowe. Znalazły się wśród nich same smakołyki: strogonow, ratatouille, ryba pieczona w soli, a na deser Ania przygotowała zimowe ciasto kawowe.

Strogonow

Składniki:

1 kg polędwicy wołowej

2 cebule

2 łyżki koncentratu pomidorowego

200 ml śmietany

4 ogórki kiszone

500 g pieczarek

2 czerwone papryki

Słodka papryka

Łyżka musztardy

150 ml bulionu warzywnego

Sól/pieprz

Przygotowanie:

Polędwicę oczyść z błon i pokrój na cienkie podłużne kawałki. Przysmaż je na mocno rozgrzanym tłuszczu. Cebule i pieczarki pokrój, a następnie przysmaż na maśle, potem wrzuć do garnka z mięsem. Dodaj do garnka koncentrat i musztardę, wymieszaj. Ogórki i paprykę pokrój w słupki, dodaj do mięsa, przypraw słodką papryką, solą pieprzem. Całość zalej bulionem, gotuj na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Przed samym podaniem dodaj do strogonowa kilka łyżek śmietany.

Ratatouille

Składniki:

500 g pomidorów

2 cebule

2 papryki

Bakłażan

2 cukinie

Tymianek

Liść laurowy

2 ząbki czosnku

Sól/pieprz

Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Pomidory obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekany czosnek i pokrojoną drobno cebulę, dodaj gałązkę tymianku i 2 liście laurowe. Smaż, aż zrobi się szklista, dodaj wtedy pokrojone warzywa, zaczynając od papryki następnie bakłażan, cukinię a na końcu pomidory. Duś około 10 minut, dopraw do smaku.

Ryba pieczona w soli

Składniki:

3 kg gruboziarnistej soli kamiennej lub morskiej

2 pstrągi

2 białka

Świeży rozmaryn

Świeży tymianek

Ćwiartka cytryny

Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Białka ubij na niezbyt sztywną pianę. Wymieszaj je z solą, możesz dodać odrobinę wody. Połowę soli wyłóż na dno żaroodpornego naczynia. Ryby posmaruj oliwą, skrop cytryną, a do środka włóż gałązki tymianku i rozmarynu. Przykryj pstrągi pozostałą ilością soli. Piecz 20 -25 minut (zależnie od wagi ryby) w piekarniku o temperaturze 200 stopni.

Zimowe ciasto kawowe z orzechami

Składniki:

120 g masła

120 g gorzkiej czekolady

150 g brązowego cukru

3 jaja

3 łyżki espresso

100 g mąki

80 g orzechów włoskich grubo siekanych

Sos czekoladowy:

120 g śmietanki kremówki

100 g mlecznej czekolady

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj masło, espresso, poczekaj, aż będą stanowić jednolitą masę, a następnie ściągnij z ognia. Po ostudzeniu wymieszaj czekoladę z jajami (użyj miksera) i z cukrem, następnie powoli dodawaj mąkę a na końcu orzechy. Ciasto przelej do wyłożonej papierem formy. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180 stopni (ciasto powinno być w środku wilgotne)

Sos: śmietankę zagotuj, zalej nią połamaną w kawałki czekoladę, wymieszaj aż się oba składnik się połączą. Ciasto podawaj z sosem, dekoruj orzechami.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości