Materiał promocyjny

Placek, zapiekanka i cantucinni. Kuchnia włoska wg przepisów Piotra Kucharskiego

Placek pszenny z rukolą i burattą, płaska zapiekanka makaronowa i cantucinni z kremem cytrynowym. To dania, którymi uraczył nas dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, Piotr Kucharski.

Placek pszenny z rukolą i Burattą

Składniki:

Ciasto

  • 220 ml/g wody
  • 5 g drożdży
  • 400 g mąki pszennej typ 750
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Dodatki

  • sos z pomidorków cherry
  • 1 czerwona cebula
  • czarne oliwki
  • ostra zielona papryczka
  • 2 kule sera Burrata Gusto Bello
  • dwie garście rukoli
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

W misce rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wymieszać aż z ciasta powstanie jednolita masa. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, wyrobić przez 5-7 minut. Włożyć do natłuszczonej oliwą miski, przykryć folią spożywczą spożywczą i wstawić na noc lub dzień (12-24 h) do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki, zagnieść lekko ciasto odstawić na 1,5 godziny aby się ogrzało. Następnie podzielić ciasto na 2 części i uformować kule zaciągając jak okrągły bochenek chleba.

Każdy kawałek ciasta dokładnie obtoczyć w mące i w rękach uformować placek o średnicy 12-14 cm. Przełożyć na lekko obsypaną mąką blachę do pieczenia.

Placki posmarować sosem pomidorowym. Posypać pokrojoną w piórka cebulą, oliwkami i pokrojoną w plasterki papryczką.

Rozgrzać piekarnik do 250ºC. Upiec przez 15-20 minut. Placki wyjąć z pieca, posypać rukolą, na wierzchu ułożyć rozerwaną burattę, skropić oliwą z oliwek.

Płaska zapiekanka makaronowa

Składniki:

  • 1 paczka makaronu Farfalle Gusto Bello
  • oliwa z oliwek
  • 1 sos z pomidorków cherry
  • 120 g wędzonego boczku
  • 300 g groszku mrożonego
  • 1 duży pęczek pietruszki
  • sól i pieprz
  • 150 g parmezanu

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Boczek pokroić na kostkę i podsmażyć na patelni z dodatkiem trzech łyżek oliwy z oliwek. Pod koniec dodać groszek i poddusić razem przez kilka minut. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i ugotowanym makaron. Dokładnie wymieszać i przez chwilę podsmażyć.

Na dużą blachę wylać sos pomidorowy i rozsmarować po całości. Na wierzch wysypać makaron i równo rozłożyć. Wierzch posypać tartym parmezanem. Zapiec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC, przez 20 minut.

Cantucinni z kremem cytrynowym

Składniki:

  • 2 cytryny
  • 120 g cukru
  • 400 g śmietany 36% tłuszczu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego imbiru
  • Cantucinni do podania

Sposób przygotowania:

Z cytryn otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Razem z cukrem umieścić w małym rondelku i gotować na wolnym ogniu aż się zagotuje i cukier się rozpuści.

Śmietanę z przyprawami również gotować na wolnym ogniu aż się zagotuje. Śmietanę dolać do syropu cukrowo-cytrynowego i dokładnie wymieszać. Przelać do małych miseczek, schłodzić i wstawić na 2-3 godziny do lodówki żeby stężało.

Podawać z ciasteczkami cantucinni.

Autor: Filip Yak

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości