Placek pszenny z rukolą i Burattą
Składniki:
Ciasto
- 220 ml/g wody
- 5 g drożdży
- 400 g mąki pszennej typ 750
- 30 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Dodatki
- sos z pomidorków cherry
- 1 czerwona cebula
- czarne oliwki
- ostra zielona papryczka
- 2 kule sera Burrata Gusto Bello
- dwie garście rukoli
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
W misce rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wymieszać aż z ciasta powstanie jednolita masa. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, wyrobić przez 5-7 minut. Włożyć do natłuszczonej oliwą miski, przykryć folią spożywczą spożywczą i wstawić na noc lub dzień (12-24 h) do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki, zagnieść lekko ciasto odstawić na 1,5 godziny aby się ogrzało. Następnie podzielić ciasto na 2 części i uformować kule zaciągając jak okrągły bochenek chleba.
Każdy kawałek ciasta dokładnie obtoczyć w mące i w rękach uformować placek o średnicy 12-14 cm. Przełożyć na lekko obsypaną mąką blachę do pieczenia.
Placki posmarować sosem pomidorowym. Posypać pokrojoną w piórka cebulą, oliwkami i pokrojoną w plasterki papryczką.
Rozgrzać piekarnik do 250ºC. Upiec przez 15-20 minut. Placki wyjąć z pieca, posypać rukolą, na wierzchu ułożyć rozerwaną burattę, skropić oliwą z oliwek.
Płaska zapiekanka makaronowa
Składniki:
- 1 paczka makaronu Farfalle Gusto Bello
- oliwa z oliwek
- 1 sos z pomidorków cherry
- 120 g wędzonego boczku
- 300 g groszku mrożonego
- 1 duży pęczek pietruszki
- sól i pieprz
- 150 g parmezanu
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Boczek pokroić na kostkę i podsmażyć na patelni z dodatkiem trzech łyżek oliwy z oliwek. Pod koniec dodać groszek i poddusić razem przez kilka minut. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i ugotowanym makaron. Dokładnie wymieszać i przez chwilę podsmażyć.
Na dużą blachę wylać sos pomidorowy i rozsmarować po całości. Na wierzch wysypać makaron i równo rozłożyć. Wierzch posypać tartym parmezanem. Zapiec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC, przez 20 minut.
Cantucinni z kremem cytrynowym
Składniki:
- 2 cytryny
- 120 g cukru
- 400 g śmietany 36% tłuszczu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego imbiru
- Cantucinni do podania
Sposób przygotowania:
Z cytryn otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Razem z cukrem umieścić w małym rondelku i gotować na wolnym ogniu aż się zagotuje i cukier się rozpuści.
Śmietanę z przyprawami również gotować na wolnym ogniu aż się zagotuje. Śmietanę dolać do syropu cukrowo-cytrynowego i dokładnie wymieszać. Przelać do małych miseczek, schłodzić i wstawić na 2-3 godziny do lodówki żeby stężało.
Podawać z ciasteczkami cantucinni.
Autor: Filip Yak