Pizza Margarita – najskromniejsza i najbardziej znana pizza

Pizza margarita
Fot. sebasnoo / Gettty Images
Każde menu w pizzerii otwiera pizza Margarita, najpopularniejsza i najbardziej znana. Choć jest niezwykle uboga w składniki, swą nazwę zawdzięcza królowej. Nazwano ją bowiem na cześć Małgorzaty Sabaudzkiej, którą zachwycił smak skromnego placka.

Zobacz też:

Pizza Margarita to ciasto posmarowane sosem pomidorowym, wzbogacone serem mozzarella i bazylią. To najprostsza wersja włoskiej pizzy, która znana jest dziś na całym świecie. Przyrządzana na cienkim spodzie, chętnie zamawiana przez młodszych i starszych smakoszy. Prosta do przygotowania w domu.

Pizza Margarita – przepis, składniki

Pizza Margarita przygotowywana jest z zaledwie kilku składników . Aby delektować się jej smakiem, potrzebujemy następujących produktów:

  • 25 g świeżych drożdży,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczkę soli,
  • 1 łyżkę oliwy z oliwek,
  • 1 puszkę obranych pomidorów,
  • 2 kule mozzarelli,
  • ½ pęczka bazylii,
  • przypraw: soli, pieprzu, cukru, oregano.

Przede wszystkim musimy wyrobić i upiec ciasto na pizzę . Drożdże muszą mieć temperaturę pokojową. Mieszamy je z wodą, cukrem i 2 łyżkami mąki, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, aby rozczyn mógł wyrosnąć. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, łączymy. Stopniowo wlewamy rozczyn drożdży, mieszamy, zagarniając mąkę. Pod koniec wlewamy oliwę, wyrabiamy ciasto przez około 15 minut. Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy ponownie do wyrośnięcia (1,5 godziny). Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 3 części, rozpłaszczamy na blaszce posmarowanej oliwą, aż osiągnie kształt placka pizzy. Po raz kolejny odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250 stopni. Przygotowujemy sos do pizzy Margarity: pomidory z puszki gotujemy w rondelku z oliwą (1 łyżką) oraz przyprawami (solą, pieprzem, cukrem, oregano). Wyrośnięte placki smarujemy przygotowanym sosem, posypujemy startym serem mozzarella, wstawiamy do pieca na około 10 minut. Po upieczeniu pizzę Margaritę posypujemy listkami bazylii.

Zobacz film: Pizza razowa. Źródło Dzień Dobry TVN

Domowa pizza Margarita

Jeśli mamy ochotę na samodzielne wykonanie pizzy, możemy skorzystać z różnych przepisów na pizzę Margaritę . Domowa pizza Margarita nie wymaga wiele pracy i powstaje bardzo szybko. Potrzebujemy 1 kg sera żółtego, ½ kostki drożdży, 2 małe koncentraty pomidorowe, 3 szklanki mąki, ¾ szklanki letniej wody, czosnek w proszku, sól, olej. W miseczce łączymy drożdże, cukier, sól, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy 3 szklanki mąki, wlewamy odrobinę wody i oleju, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Formujemy placek pizzy i nakłuwamy go widelcem (cały). Koncentrat mieszamy z ziołami i smarujemy nim pizzę. Posypujemy Margaritę startym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni. Pizza Margarita może też zostać wzbogacona o oliwki. Oto składniki na nieco inną wersję włoskiego przysmaku:

  • 4 szklanki mąki pszennej typu 450,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 5 g świeżych drożdży,
  • 2 puszki pomidorów w kawałkach,
  • garść świeżej bazylii,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 5 łyżek oliwy,
  • ser mozzarella,
  • oliwki,
  • oregano.

Przyrządzenie pizzy Margarity zaczynamy od wyrobienia ciasta. Pierwszym krokiem jest przygotowanie zaczynu z drożdży. Łyżeczkę mąki, drożdże oraz 50 ml ciepłej wody mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W misce łączymy mąkę, sól, wlewamy wodę i zaczyn, wyrabiamy miękkie ciasto. Odstawiamy do leżakowania na godzinę, po czym formujemy 3 kulki, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 24-48 godzin. Przygotowujemy sos, łącząc pomidory z puszki z bazylią i przyprawami. Możemy użyć blendera do rozdrobnienia produktów. Sosu nie musimy gotować, wystarczy rozprowadzić go na rozwałkowanym cieście do pizzy. Następnie układamy plastry mozzarelli i oliwki. Ser możemy także rwać na kawałki, a oliwki możemy pokroić na plasterki lub połówki. Po upieczeniu (5 minut w możliwie najwyższej temperaturze), posypujemy świeżą bazylią. Pizza Margarita z oliwkami jest gotowa.

Pizza Margarita – historia

Jaka jest historia najsłynniejszej pizzy świata ? Pizza Margarita powstała w 1889 roku, a upiekł ją włoski kucharz Rafaelle Esposito na specjalne życzenie królowej, Margherity di Savoia, która podróżowała po Włoszech. Potrawa miała być najprostszym włoskim daniem. Kucharz użył więc minimum składników: pomidorów, sera mozzarelli i świeżej bazylii. Królowa była oczarowana smakiem pizzy, a dodatkowo zwróciła uwagę na jej kolorystykę (czerwień, zieleń i biel), która była jawnym odniesieniem do barw narodowych Włoch. Na cześć królowej, która tak zasmakowała w prostej pizzy , nazwano ją Margheritą , czyli Małgorzatą. Dziś nazywamy ją także pizzą Margaritą, a znana i podawana jest na całym świecie.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości