Panacotta czy panna cotta? Nieważne! Najlepszy przepis na lekki deser z owocami

Panacotta
Fot. Tanor / Getty Images
Panna cotta, czyli idealne połączenie pełnego smaku śmietanki, lekkości galaretki i cudownego waniliowego aromatu, to obowiązkowa pozycja w menu każdej szanującej się włoskiej restauracji. Przekonaj się, że można ją łatwo przygotować w domowej kuchni.

Deser panna cotta pochodzi z Piemontu, a więc północno-zachodniej części Włoch. Chyba trudniej zapamiętać, jak zapisuje się nazwę tego smacznego deseru, niż go zrobić. W Internecie można natknąć się na wiele form zapisu tej nazwy: pana cotta , pannakota czy nawet pana kota . Być może rzeczywiście jest coś na rzeczy z tym kotem – wszak nie ma chyba kota, który pogardziłby kremową śmietanką. Prawdziwi Włosi wiedzą jednak, że panna cotta nie znaczy nic innego jak tylko „gotowana śmietanka”. I właśnie o to w tym chodzi – by ugotować śmietankę, a następnie usztywnić ją za pomocą żelatyny. Śmietanka i galaretka w jednym – pomysłowe, prawda?

Bez względu na to, jak zapiszemy nazwę deseru, przepis na panna cottę warto znać, ponieważ jest to danie dość proste w przygotowaniu i bardzo efektowne, jeśli chodzi o smak i sposób podania. Poza tym nic tak nie będzie pasowało do włoskiego obiadu złożonego z pizzy czy makaronu, jak deser panna cotta. Ewentualnie może być to słynne tiramisu – zrobienie go jest jednak nieco bardziej czasochłonne. Dla zapracowanych i zmęczonych przygotowaniem dania głównego panna cotta będzie więc idealna.

Zobacz film: Panna cotta. Źródło Dzień Dobry TVN

Przepis na panna cottę z malinami – niezbędne składniki

Jak zrobić panna cottę? Zacznijmy od przygotowania niezbędnych składników:

· 250 ml śmietanki kremówki – najlepiej 36%,

· 250 ml mleka (można zrobić też panna cottę z samej śmietanki, należy wtedy użyć 500 ml i 2 łyżeczek żelatyny),

· 60–70 g cukru,

· 3 łyżeczki żelatyny

· laska wanilii (warto kupić prawdziwą wanilię zamiast syntetycznej),

· maliny – ok. 200 g,

· 2 łyżeczki cukru pudru do owoców.

Taka ilość składników wystarczy na przygotowanie 5–7 porcji deseru (w zależności od pojemności foremek: jeśli użyjemy tych o pojemności 150 ml, powinniśmy otrzymać ok. 5 porcji, przy 100 ml – ok. 7 porcji).

Przygotowanie deseru panna cotta

Na początku – ważna uwaga. Deser nie należy do rodzaju „błyskawicznych”. Panna cottę najlepiej przygotować dzień przed podaniem , ponieważ wymaga co najmniej 6 godzin tężenia w lodówce.

Śmietankę łączymy z mlekiem, cukrem i ziarenkami wanilii. Aby je uzyskać, należy przekroić laskę wzdłuż i wyskrobać to, co jest wewnątrz, na przykład łyżeczką czy czubkiem noża. To właśnie wnętrze wanilii jest jej najbardziej aromatyczną częścią, używaną do przygotowywania takich deserów, jak panna cotta.

Całość mieszamy w rondelku, podgrzewając aż do rozpuszczenia cukru i dbając o to, aby płyn nie zagotował się do końca, ale by zaczął już nieco wrzeć.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (ok. 50 ml – należy jej użyć jak najmniej – tyle, by można było rozpuścić żelatynę, ale by nie popsuć smaku śmietanki) i wlewamy do śmietanki. Całość ubijamy przez jakiś czas trzepaczką – nie musimy uzyskać sztywnej piany – nasz deser panna cotta i tak osiągnie odpowiednią konsystencję dzięki żelatynie. Należy uważać przy tym, aby nie poparzyć się gorącą śmietanką! Jeśli obawiamy się poparzenia, możemy wlać całość do miksera i ubijać minutę czy dwie.

Następnie należy przygotować foremki – naczynia o pojemności ok. 100–150 ml – mogą być to specjalne foremki do panna cotty, małe filiżanki, a nawet kubeczki po gotowych deserkach dla dzieci. Najważniejsze, by miały kształt „babeczek” i szerokie brzegi – to pozwoli nam łatwiej wydostać z nich deser po wystygnięciu.

Gdy śmietanka z żelatyną, wanilią i cukrem nieco się przestudzi, wlewamy ją do przygotowanych foremek. Następnie na kilka godzin (co najmniej 6) wstawiamy foremki do lodówki.

Gotowa panna cotta powinna całkowicie stężeć – jeśli wydaje nam się, że deser jest w środku płynny, lepiej potrzymać go jeszcze w lodówce.

Jak podawać deser panna cotta?

Wyłożone na talerzyki śmietankowe „babeczki” podajemy z musem z malin , który przygotowujemy, miksując części owoców z niewielką ilością cukru pudru. Dekorujemy, układając mus dookoła panna cotty oraz rozsypując kilka malin zachowanych w całości. Owoce można też ułożyć na „babeczkach”.

Na koniec warto dodać, że maliny wolno nam też zastąpić innymi owocami i przygotować na przykład panna cottę z truskawkami (zwykle trzeba do nich dosypać nieco więcej cukru) lub jagodami . Można też użyć wcześniej przygotowanych, domowych konfitur – na przykład wiśniowych.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości