W kuchni Dzień Dobry Wakacje Weronika Marczuk przybliża nam tajniki jej rodzimej kuchni. Jaka jest kuchnia ukraińska? Jakie są ulubione dania Weroniki? Czy prezeska Towarzystwa Przyjaciół Ukrainy uchyli rąbka tajemnicy odnośnie swojego udziału w "Tańcu z Gwiazdami"? Czy nie boi się powrotu do show biznesu?
Barszcz ukraiński
Składniki:
2 garści białej fasoli
30 do 50 g mięsa wołowego na rosół
5 średnich ziemniaków
pół średniej kapusty
2 duże marchewki
2 średnie buraki
1 duża cebula
5 łyżek koncentratu pomidorowego (można dodać więcej)
sól
6 listków laurowych
olej
śmietana
Fasolę i mięso dzień wcześniej zalewamy wodą. Namoczoną fasolę i mięso wkładamy do czystej wody i gotujemy razem. Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Szatkujemy kapustę. Po 30-45 minutach gotowania, do fasoli mięsa najpierw wrzucamy ziemniaki, a następnie po 15 minutach także kapustę. Przechodzimy do przygotowania zasmażki, czyli bazy barszczu ukraińskiego. Obieramy buraki, marchew i cebulę. Trzemy marchewkę i buraki na dużej tarce, a cebulę kroimy w kostkę. Na patelnię z olejem wrzucamy najpierw cebulę, potem buraki i marchew. Dusimy wszystko razem, można trochę podlać zasmażkę wodą, jeśli jest taka potrzeba. Kiedy warzywa puszczą soki dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość wrzucamy do garnka z fasolą, mięsem, ziemniakami i kapustą. Do całości dodajemy trochę soli i 5-6 listków laurowych na kilka minut przed końcem gotowania. Barszcz podaje się w miseczkach z łyżką śmietany. Zazwyczaj do barszczu podaje się też czarny chleb albo z cebulą dymką, lub z czosnkiem, do przegryzania.
Przysmażane bakłażany i kabaczki z sosem - przysmak ukraińskiej kuchni
Składniki:
2 zgrabne równe, w miarę młode bakłażany i taki sam kabaczek
mąka
olej
sól
majonez
jogurt naturalny
czosnek
pomidor
Bakłażany pokroić w plastry i posolić, żeby puściły gorzki sok. Wypłukać i delikatnie osuszyć. Kabaczka tylko pokroić. Plasterki warzyw obtoczyć w mące i lekko przysmażyć na patelni. Po przysmażeniu układamy plasterki w kółku na talerzu i przystępujemy do przyrządzenia sosu. Kilka łyżek majonezu mieszamy z kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego w proporcjach 1:1. Wyciskamy czosnek, mieszamy i łyżeczką wykładamy sos na bakłażany i kabaczka. Jeśli mamy ochotę, do sosu możemy wkroić też drobno pomidora. Danie to je się zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Kiszone pomidory – zawsze znajdują się, na każdym ukraińskim stole
Składniki:
5 kg ładnych okrągłych pomidorów, nie za miękkich, najlepiej z rynku
300 g soli kamiennej
5 litrów wody
2 gałązki kopru
1 gałązka estragonu
2 papryki ostre czerwone
liście czarnej porzeczki
liście chrzanu
liście selera
liście pietruszki
liście pasternaku
W naczyniu do kiszenia, czyli w słoju z szerokim wejściem, układamy warstwami pomidory i liście, dodajemy koper, estragon i paprykę. Całość zalewamy słoną wodą, a następnie wieko słoja przykrywamy gazą i np. drewnianą deseczką. Pomidory po kilku dniach będą małosolne, a po 2 tygodniach kiszone. W ten sposób można je kisić do półtora miesiąca.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN