Barszcz ukraiński
Składniki:
2 garści białej fasoli
30 do 50 g mięsa wołowego na rosół
5 średnich ziemniaków
pół średniej kapusty
2 duże marchewki
2 średnie buraki
1 duża cebula
5 łyżek koncentratu pomidorowego (można dodać więcej)
sól
6 listków laurowych
olej
śmietana
Fasolę i mięso dzień wcześniej zalewamy wodą. Namoczoną fasolę i mięso wkładamy do czystej wody i gotujemy razem. Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Szatkujemy kapustę. Po 30-45 minutach gotowania, do fasoli mięsa najpierw wrzucamy ziemniaki, a następnie po 15 minutach także kapustę. Przechodzimy do przygotowania zasmażki, czyli bazy barszczu ukraińskiego. Obieramy buraki, marchew i cebulę. Trzemy marchewkę i buraki na dużej tarce, a cebulę kroimy w kostkę. Na patelnię z olejem wrzucamy najpierw cebulę, potem buraki i marchew. Dusimy wszystko razem, można trochę podlać zasmażkę wodą, jeśli jest taka potrzeba. Kiedy warzywa puszczą soki dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość wrzucamy do garnka z fasolą, mięsem, ziemniakami i kapustą. Do całości dodajemy trochę soli i 5-6 listków laurowych na kilka minut przed końcem gotowania. Barszcz podaje się w miseczkach z łyżką śmietany. Zazwyczaj do barszczu podaje się też czarny chleb albo z cebulą dymką, lub z czosnkiem, do przegryzania.
Przysmażane bakłażany i kabaczki z sosem - przysmak ukraińskiej kuchni
Składniki:
2 zgrabne równe, w miarę młode bakłażany i taki sam kabaczek
mąka
olej
sól
majonez
jogurt naturalny
czosnek
pomidor
Bakłażany pokroić w plastry i posolić, żeby puściły gorzki sok. Wypłukać i delikatnie osuszyć. Kabaczka tylko pokroić. Plasterki warzyw obtoczyć w mące i lekko przysmażyć na patelni. Po przysmażeniu układamy plasterki w kółku na talerzu i przystępujemy do przyrządzenia sosu. Kilka łyżek majonezu mieszamy z kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego w proporcjach 1:1. Wyciskamy czosnek, mieszamy i łyżeczką wykładamy sos na bakłażany i kabaczka. Jeśli mamy ochotę, do sosu możemy wkroić też drobno pomidora. Danie to je się zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Kiszone pomidory – zawsze znajdują się, na każdym ukraińskim stole
Składniki:
5 kg ładnych okrągłych pomidorów, nie za miękkich, najlepiej z rynku
300 g soli kamiennej
5 litrów wody
2 gałązki kopru
1 gałązka estragonu
2 papryki ostre czerwone
liście czarnej porzeczki
liście chrzanu
liście selera
liście pietruszki
liście pasternaku
W naczyniu do kiszenia, czyli w słoju z szerokim wejściem, układamy warstwami pomidory i liście, dodajemy koper, estragon i paprykę. Całość zalewamy słoną wodą, a następnie wieko słoja przykrywamy gazą i np. drewnianą deseczką. Pomidory po kilku dniach będą małosolne, a po 2 tygodniach kiszone. W ten sposób można je kisić do półtora miesiąca.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN