Gruszki w sosie waniliowym
Składniki:
2 średnie gruszki (średnio twarde)
2 szklanki wody
1/3 szklanki cukru trzcinowego
2 goździki
duża szczypta szafranu
sos waniliowy:
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki śmietanki kremówki (30%)
1 łyżeczka mąki kartoflanej
1 łyżka cukru trzcinowego
1/2 laski wanilii
Przygotowanie:
Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Obrane gruszki wrzucamy do garnuszka z gotującą się wodą, do której dodajemy goździki, szafran i cukier trzcinowy. Gruszki gotujemy aż staną się miękkie, ale nie będą się rozpadać i nabiorą ładnego, żółtego koloru od szafranu. Mleko zagotowujemy z cukrem trzcinowym i połową laski wanilii. Śmietankę mieszamy z mąką kartoflaną i dodajemy do mleka, gotujemy na małym ogniu ok. 5 min. ciągle mieszając, żeby sos zgęstniał. Gruszki podajemy polane sosem.
Kokosanki
Składniki:
2 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka mleka w proszku
3 łyżki sklarowanego masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
Przygotowanie:
Szklankę wiórków kokosowy mielimy w młynku do kawy i mieszamy z pozostałymi wiórkami, mlekiem w proszku, sklarowanym masłem, zmielonym cukrem brązowym, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Do wszystkich składników delikatnie dodajemy ubitą śmietankę, by nie pozbyć się powietrza. Na pergamin nakładamy porcje ciasta wielkości łyżeczki i pieczemy w temperaturze 150 stopni, aż się przyrumienią.
Samosy z zielonym groszkiem, brokułami i ziemniakami
Składniki:
ciasto
szklanka mąki krupczatki
50 g masła
płaska łyżka drożdży
łyżeczka cukru
5 łyżek śmietany
2 szczypty soli
mąka do podsypywania
farsz:
2 ziemniaki
pół szklanki mrożonego groszku
pół małego brokuła
2 łyżki oliwy
1/3 szklanki wody
pół kostki twardego tofu
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki nasion kozieradki
1/2 łyżeczki świeżego startego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
sól do smaku
Przygotowanie:
Drożdże rozrabiamy z cukrem w misce, dosypujemy mąkę, stopione masło, śmietanę, sól i zagniatamy ciasto. Przykryte ściereczką odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce. Ziemniaki gotujemy w wodzie w mundurkach aż staną się miękkie ( ok.30 min.), po ugotowaniu obieramy i kroimy w centymetrową kostkę. Groszek z pokrojonymi na małe różyczki brokułami dusimy ok. 5 min. w małej ilości wody z oliwą ( 1/3 szklanki wody, 2 łyżki oliwy). Podgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i wrzucamy do niej kozieradkę, gdy zrobi się czarna wrzucamy kmin, gdy kmin zacznie strzelać dodajemy imbir, po chwili resztę mielonych przypraw. Po kilku sekundach na masalę (prażone przyprawy z oliwą) wrzucamy pokrojone w kostkę tofu i po 2 minutach warzywa. Całość dusimy przez kolejne 2-3 minuty. Dodajemy sól do smaku. Ciasto po wyrośnięciu ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy podsypując mąką. Wycinamy kółka o średnicy ok. 12 cm. Na środku każdego z nich układamy wystudzony farsz z warzyw i tofu, składamy na pół i zgniatamy rant. Pierożki wkładamy do rozgrzanego piekarnika (temp. 200 st.) i pieczemy na termoobiegu aż się przyrumienią.
Sernik na zimno z wodą z kwiatów pomarańczy z morelami
Ciasto:
1/2 szklanki mąki białej
1/2 szklanki mąki krupczatki
70 g masła
2 łyżki śmietanki
1/3 szklanki cukru trzcinowego
nadzienie:
ok. 200 g mielonego twarogu
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy
3 łyżki konfitury z moreli
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy razem z masłem i zmielonym cukrem trzcinowym ( można zmielić w młynku do kawy). Następnie dodajemy śmietankę i tak powstałe ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy na grubość ok. 1/2 cm i wykładamy nim foremkę do tarty. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika . Pieczemy w temp. 200 na złocisto-brązowy kolor ( ok. 15 min.). Podczas pieczenia ciasta, twaróg mieszamy ze zmielonym cukrem trzcinowym i wodą z kwiatów pomarańczy. Na wystudzony blat ciasta najpierw wykładamy cienką warstwę konfitury morelowej , a na nią warstwę twarogu. Wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
Przepisy autorstwa Moniki Mrozowskiej-Szaciłło i Macieja Szaciłło.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN