Materiał promocyjny

Kuchnia męska

Dziś wyjątkowo, Maciej Szaciłło sam w kuchni. Ugotował dla nas indyjskie potrawy , jak sam mówi, typowo męskie i ostre.

Samosy z nerkowcami

Składniki:

ciasto:

1 szklanka mąki pszennej razowej graham

1 szklanka mąki pszennej

50g masła

płaska łyżeczka soli

1/2 łyżeczki tymianku

woda ( około 1/3 szklanki )

mąka do podsypywania

olej do smażenia samos

farsz:

4 ziemniaki

4 łyżki masła sklarowanego

2 łyżeczki kminu rzymskiego

2 zielone drobno poszatkowane chili bez pestek

1 łyżkę pasty imbirowo-czosnkowej

1/2 szklanki poszatkowanych nerkowców

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka mielonej kolendry

garść poszatkowanej natki pietruszki

sok z jednej cytryny

sól i pieprz do smaku

pasta imbirowo-czosnkowa:

kawałek wielkości kciuka świeżego imbiru

2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Imbir ścieramy na drobnej tarce, czosnek wyciskamy.Mieszamy oba składniki na pastę.

Ciasto:

Do mąki dodajemy masło i rozkruszamy je pacami. Do powstałej kruszonki dodajemy małymi porcjami wodę i zagniatamy tak aby uzyskać sprężyste dosyć zwarte, ale plastyczne ciasto. Dzielimy je na porcje wielkości orzecha włoskiego i rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki o lekko owalnym kształcie. Każdy z nich przecinamy w połowie. Połowę placka łapiemy za ranty powstałe przy linii cięcia i składamy tak, aby powstał nam rożek. Wkładamy do niego farsz do 3 wysokości i zlepiamy rant formując trójkątny pierożek. Tak powstałe samosy smażymy w średnio rozgrzanym tłuszczu na złoto - brązowo.

Farsz:

Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i gotujemy na parze, aż staną się miękkie, ale nie będą się rozpadać. Na rozgrzane sklarowane masło wrzucamy kmin, zielone chili i pastę imbirowo - czosnkową. Po chwili dodajemy nerkowce. Kiedy orzeszki będą przyrumienione dodajemy resztę przypraw w proszku i poszatkowaną pietruszkę. Następnie sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.

Panir w sosie śmietankowo-pomidorowym

Składniki:

Panir:

2 litry mleka

około 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

Zagotowane mleko odstawiamy na minutę i powoli wsypujemy kwasek cały czas mieszając. Pojawią się małe kłaczki, które połączą się w większe grudki. Serwatka zrobi się zielonkawa. Ser odsączamy na sitku i przyciskamy jakimś ciężkim przedmiotem, np. słoikiem z wodą. Po pół godzinie ser można wyjąć i pokroić w kostkę.

ser-panir z 2 litrów mleka

1 puszka krojonych pomidorów

1/2 szklanki śmietanki 30 %

3 łyżki masła sklarowanego

1 łyżka kminu rzymskiego

1 łyżka pasty imbirowo-czosnkowej

1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka kurkumy

1/4 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

sól i pieprz do smaku

sok z połówki cytryny, lub z limonki

natka pietruszki, lub natka kolendry

Przygotowanie:

Na rozgrzane masło sklarowane wsypujemy kmin. Gdy stanie się brązowy dodajemy pastę imbirowo-czosnkową i po chwili przyprawy w proszku. Do całości wlewamy pomidory z puszki , śmietankę i panir pokrojony w kostkę. Dusimy na małym gazie bez pokrywki około pięć minut. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy sok z cytryny i poszatkowaną natkę.

Paluszki z soczewicy

Składniki:

1/2 szklanki soczewicy

1/2 szklanki sezamu

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka kminu

1/2 łyżeczki tymianku

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Soczewicę zalewamy gorącą wodą i moczymy przez dwie godziny. Miksujemy w blenderze z 1/2 szklanki wody na jednolitą masę. Przekładamy na patelnię i dusimy , aż masa zacznie odchodzić od rondla. Dodajemy sezam, wyciśnięte ząbki czosnku, kmin rzymski, tymianek, sól i pieprz. Całość przekładamy do płaskiego nasmarowanego olejem pojemnika. Formujemy 1 cm warstwę masy i czekamy aż wystygnie. Po wyjęciu z formy kroimy na 1 cm paski. Smażymy w głębokim tłuszczu na złotobrązowo, aż będą chrupiące.

Raita z pieczarkami i papryką

Składniki:

1 opakowanie jogurtu ( ok. 400 g)

2 łyżki masła sklarowanego

2 łyżki pasty imbirowo-czosnkowej ( równe proporcje świeżego imbiru i czosnku ugniecione na pastę )

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

1 czerwona papryka

200 g pieczarek

garść poszatkowanej natki pietruszki

sól i pieprz do smaku

2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Na rozgrzanym maśle sklarowanym smażymy chwilę pastę imbirowo-czosnkową. Po chwili dodajemy pieprz cayenne i pokrojoną w paski paprykę. Całość dusimy około pięć minut i dodajemy pokrojone pieczarki.Po około dziesięciu minutach dodajemy jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku i zdejmujemy z gazu.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości