Materiał promocyjny

Kuchnia inspirowana książką "Jedz. Módl się.Kochaj"

Wizyta autorki „Jedz. Módl się. Kochaj” – Elizabeth Gilbert w Dzień Dobry TVN stała się inspiracją kulinarną dla kucharza – Josepha „Józka” Seeletso. Dziś przygotował potrawy bazując na przepisach zamieszczonych przez autorkę w jej kultowej już książce, dodając oczywiście odrobinę egzotycznych akcentów.

Spaghetti carbonara

Składniki:

100 g pancetty (lub boczku)

50 g startego sera pecorino

3 duże jajka (roztrzepane)

350 g spaghetti

1 ząbek czosnku (obrany i zmiażdżony)

50 g masła

100 g grzybów leśnych

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron w osolonej wodzie (ok. 10 minut aż będzie al dente). Na patelni podsmaż pancettę (lub boczek) z grzybami i czosnkiem na 2 łyżkach masła. Smaż około 5 minut. Odcedź makaron i przełóż na patelnię. Wymieszaj 3 sera z jajkami. Zdejmij patelnię z makaronem z ognia. Wlej jajka wymieszane z serem. Dokładnie wymieszaj. Uważaj, żeby jajka się nie ścięły, bo powstanie jajecznica. Dopraw solą i pieprzem. Posyp pozostałym serem.

Szpinak na grzance

Składniki:

1 łyżka oliwy

1 łyżka masła

1 ząbek czosnku (drobno posiekany)

2 garści szpinaku

gałka muszkatołowa

chili

4 grzanki

sok wyciśnięty z cytryny

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni rozgrzej masło i oliwę. Dodaj czosnek i szpinak, dopraw solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową i chili. Dodaj trochę soku z cytryny i smaż szpinak aż zmięknie. Zdejmij z patelni i przełóż na grzanki. Skrop oliwą.

Sałatka angielsko-indyjska

Składniki:

3 szklanki fasolki szparagowej

1 szklanki ogórka

1 mieszanej sałaty

1 czerwona cebula pokrojona w plastry

4 łyżki uprażonych orzeszków (posiekanych)

1 łyżeczka startego imbiru

1 łyżeczka posiekanej papryczki jalapeno

1 łyżeczka posiekanej świeżej kolendry

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki i skrop dressingiem.

Dressing:

4 łyżki oliwy

1 łyżka curry w proszku

2 łyżki soku z limonki

2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Wrzuć wszystkie składniki do słoiczka, zakręć i mocno wymieszaj.

Owoce z zabajone i prosecco

Składniki:

200 g mieszanych owoców (np. malin, truskawek, jeżyn)

8 żółtek

175 ml wina prosecco

100 g drobnego cukru

Sposób przygotowania:

Ułóż żaroodporną miskę nad garnkiem z wrzącą wodą. Wrzuć do miski żółtka. Uważaj, żeby dno miski nie dotykało wody, bo powstanie jajecznica. Dodaj do żółtek cukier i ubijaj na parze, aż powstanie gęsta, jasna i błyszcząca piana. Cały czas ubijając, stopniowo wlewaj pro secco. Ułóż owoce w pucharkach i polej powstałym zabajone.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości