Dania z orzechami – na słodko i wytrawnie

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował dania, w których jednym z głównych składników były orzechy. Na stole pojawiły się: bakłażany z serem i orzechami, pieczony ser z orzechami i figami, schab z kością w orzechowo-parmezanowej panierce, masło orzechowo-czekoladowe i drożdżówki z masłem orzechowym i orzechami.

Bakłażany z serem i orzechami

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • sól
  • oliwa z oliwek

Farsz:

  • 200 g twarogu koziego
  • 150 g orzechów włoskich
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • sól i pieprz

Do podania:

  • pestki granatu
  • 2 łyżki pasty tahini

Przygotowanie:

Bakłażana pokroić w cienkie podłużne plastry, posolić i odstawić na kilka minut. Następnie ręcznikiem papierowym odsączyć nadmiar wody i usmażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie. Orzechy podprażyć na patelni i posiekać, następnie wymieszać z kozim twarogiem, kilkoma łyżkami oliwy z oliwek i pęczkiem posiekanej natki pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz nałożyć na plastry bakłażana i zwinąć w roladki. Pastę tahini wymieszać z wodą do konsystencji lejącego sosu i polać nim roladki. Wierzch posypać pestkami granatu i natką pietruszki.

>>> Zobacz także:

Pieczony ser z orzechami i figami

Składniki:

  • 4 okrągłe małe sery camembert lub brie
  • garść świeżych orzechów włoskich
  • gałązki świeżego tymianku
  • 2 figi
  • 4 śliwki węgierki
  • miód
  • bagietka do podania
  • 4 kawałki papieru do pieczenia

Przygotowanie:

Sery ułożyć na kawałki namoczonego papieru do pieczenia. Na górę każdego nałożyć pokrojoną połówkę figi i śliwkę, posypać orzechami i tymiankiem. Następnie polać łyżką miodu. Zawinąć w papier i piec około 15 minut w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku. Podawać na rozłożonym papierze do pieczenia z kawałkami bagietki.

Schab z kością w orzechowo-parmezanowej panierce

Składniki:

  • 4 kawałki schabowego z kością
  • sól i pieprz
  • jajko
  • 4 łyżki mleka
  • 100 g orzechów laskowych
  • 50 g parmezanu
  • 150 g bułki tartej
  • olej do smażenia

Do podania:

  • 3 łyżki masła
  • cebula
  • 500 g małych podgrzybków
  • świeży tymianek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Schabowe lekko rozbić tłuczkiem, przyprawić solą i pieprzem. Jajko roztrzepać z mlekiem. Orzechy razem z parmezanem zmiksować w robocie, następnie wymieszać z bułką tartą. Mięso zanurzać w jajku, a następnie w panierce. Smażyć z każdej strony na średnio rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor. Na osobnej patelni rozgrzać masło i poddusić na nim posiekaną cebulkę. Dodać przekrojone na połowę grzyby i podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem i tymiankiem. Schabowe podawać z podsmażonymi grzybkami.

Masło orzechowo-czekoladowe

Składniki:

  • 130 g orzechów laskowych
  • 70 g miękkiego masła
  • 100 g mleka
  • 60 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 2-3 łyżki miodu
  • duża szczypta soli

Przygotowanie:

Orzechy wysypać na blaszkę do pieczenia i podprażyć w rozgrzanym piekarniku aż zacznie schodzić skórka. Przełożyć na ściereczkę kuchenną i potrzeć aż skórka się obłuszczy. Następnie zmiksować w robocie kuchennym. Dodać mleko, masło i roztopioną czekoladę. Wszystko ponownie dokładnie zmiksować na gładką pastę. Dodać miód i sól, wymieszać. Przełożyć do słoiczka.

Drożdżówki z masłem orzechowym i orzechami

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g letniego mleka
  • 10 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • białka do posmarowania

Farsz:

  • masło orzechowo-czekoladowe
  • około 200 g mieszanych orzechów: włoskie, laskowe, pecan

Przygotowanie:

Ciasto: w misce rozpuścić w mleku drożdże i cukier. Dodać żółtka, wymieszać. Dodać mąkę i wyrabiać około przez 5-6 minut. Po tym czasie dalej wyrabiając należy zacząć dodawać porcjami masło i dalej wyrabiać około 2-3 minut aż ciasto będzie sprężyste i sztywne. Ciasto przełożyć do miski, zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość na około 1,5 godziny. Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40x25 cm. Ciasto posmarować masłem orzechowo-czekoladowym i posypać orzechami. Zwinąć w roladę, kroić 3-4 cm kawałki i układać obok siebie w odstępach 2 cm obok drugiego na blaszce do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem. Odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Piec około 40 minut.

Kamil Piklikiewicz / East News

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości