Bakłażany z serem i orzechami
Składniki:
- 2 duże bakłażany
- sól
- oliwa z oliwek
Farsz:
- 200 g twarogu koziego
- 150 g orzechów włoskich
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- 2 pęczki natki pietruszki
- sól i pieprz
Do podania:
- pestki granatu
- 2 łyżki pasty tahini
Przygotowanie:
Bakłażana pokroić w cienkie podłużne plastry, posolić i odstawić na kilka minut. Następnie ręcznikiem papierowym odsączyć nadmiar wody i usmażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie. Orzechy podprażyć na patelni i posiekać, następnie wymieszać z kozim twarogiem, kilkoma łyżkami oliwy z oliwek i pęczkiem posiekanej natki pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz nałożyć na plastry bakłażana i zwinąć w roladki. Pastę tahini wymieszać z wodą do konsystencji lejącego sosu i polać nim roladki. Wierzch posypać pestkami granatu i natką pietruszki.
>>> Zobacz także:
- Kuchnia orzechowa według Andrzeja Polana
- Alternatywa dla kanapek: cynamonowe rollsy, racuchy z kabaczków i bananowe sakwy
- Jak zrobić PYSZNE ciasteczka owsiane? Przepisy i inspiracje
Pieczony ser z orzechami i figami
Składniki:
- 4 okrągłe małe sery camembert lub brie
- garść świeżych orzechów włoskich
- gałązki świeżego tymianku
- 2 figi
- 4 śliwki węgierki
- miód
- bagietka do podania
- 4 kawałki papieru do pieczenia
Przygotowanie:
Sery ułożyć na kawałki namoczonego papieru do pieczenia. Na górę każdego nałożyć pokrojoną połówkę figi i śliwkę, posypać orzechami i tymiankiem. Następnie polać łyżką miodu. Zawinąć w papier i piec około 15 minut w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku. Podawać na rozłożonym papierze do pieczenia z kawałkami bagietki.
Schab z kością w orzechowo-parmezanowej panierce
Składniki:
- 4 kawałki schabowego z kością
- sól i pieprz
- jajko
- 4 łyżki mleka
- 100 g orzechów laskowych
- 50 g parmezanu
- 150 g bułki tartej
- olej do smażenia
Do podania:
- 3 łyżki masła
- cebula
- 500 g małych podgrzybków
- świeży tymianek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Schabowe lekko rozbić tłuczkiem, przyprawić solą i pieprzem. Jajko roztrzepać z mlekiem. Orzechy razem z parmezanem zmiksować w robocie, następnie wymieszać z bułką tartą. Mięso zanurzać w jajku, a następnie w panierce. Smażyć z każdej strony na średnio rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor. Na osobnej patelni rozgrzać masło i poddusić na nim posiekaną cebulkę. Dodać przekrojone na połowę grzyby i podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem i tymiankiem. Schabowe podawać z podsmażonymi grzybkami.
Masło orzechowo-czekoladowe
Składniki:
- 130 g orzechów laskowych
- 70 g miękkiego masła
- 100 g mleka
- 60 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 2-3 łyżki miodu
- duża szczypta soli
Przygotowanie:
Orzechy wysypać na blaszkę do pieczenia i podprażyć w rozgrzanym piekarniku aż zacznie schodzić skórka. Przełożyć na ściereczkę kuchenną i potrzeć aż skórka się obłuszczy. Następnie zmiksować w robocie kuchennym. Dodać mleko, masło i roztopioną czekoladę. Wszystko ponownie dokładnie zmiksować na gładką pastę. Dodać miód i sól, wymieszać. Przełożyć do słoiczka.
Drożdżówki z masłem orzechowym i orzechami
Składniki:
Ciasto:
- 200 g letniego mleka
- 10 g drożdży
- 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 60 g miękkiego masła
- 4 żółtka
- białka do posmarowania
Farsz:
- masło orzechowo-czekoladowe
- około 200 g mieszanych orzechów: włoskie, laskowe, pecan
Przygotowanie:
Ciasto: w misce rozpuścić w mleku drożdże i cukier. Dodać żółtka, wymieszać. Dodać mąkę i wyrabiać około przez 5-6 minut. Po tym czasie dalej wyrabiając należy zacząć dodawać porcjami masło i dalej wyrabiać około 2-3 minut aż ciasto będzie sprężyste i sztywne. Ciasto przełożyć do miski, zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość na około 1,5 godziny. Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40x25 cm. Ciasto posmarować masłem orzechowo-czekoladowym i posypać orzechami. Zwinąć w roladę, kroić 3-4 cm kawałki i układać obok siebie w odstępach 2 cm obok drugiego na blaszce do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem. Odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Piec około 40 minut.
Kamil Piklikiewicz / East News
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN