Przepisy kulinarne

Żeberka po węgiersku, polsku i na słodko

Mistrz Andrzej Polan poleca żeberka po węgiersku, w kiszonej kapuście i żeberka z czekoladą i gorącymi malinami.

Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek/ East News

 

Żeberka po węgiersku

Składniki:
1,5 kg żeberek
4 cebule
3 papryki
1 kg ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 op. pomidorów w puszce
1 kostka smalcu
bulion
kminek
słodka papryka
ostra papryka
sól

Przygotowanie:
Żeberka myjemy i porcjujemy na małe części. Nacieramy solą, pieprzem czarnym. Smalec rozpuszczamy na patelni i obsmażamy mięso z każdej strony. Zdejmujemy z patelni mięso i na pozostałym tłuszczu przesmażamy czosnek i cebulę. Dodajemy paprykę ostrą i słodką, kminek, wszystko dokładnie mieszamy. Mięso wrzucamy do podsmażonej cebuli, podlewamy bulionem i dusimy. W trakcie dodajemy pokrojoną paprykę i ziemniaki. Po około 30 minutach dodajemy pomidory z puszki.

Żeberka w kapuście kiszonej i włoskiej

Składniki:
1 kg żeberek
3 cebule
kapusta kiszona
300 g kapusty włoskiej
sos sojowy
2 łyżki mąki
200 g smalcu
pieprz czarny
ziele angielskie
liść laurowy
kminek
sól, majeranek

Przygotowanie:
Żeberka podobnie jak w poprzednim przepisie dzielimy na małe kawałki, posypujemy solą, pieprzem i delikatnie oprószamy mąką. Obsmażamy na smalcu. Z kapusty włoskiej zdejmujemy kilka liści, pozostałą część szatkujemy, kiszoną podobnie, ale wcześniej przepłukujemy w wodzie. Na patelni, na której smażyliśmy żeberka, przesmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy kapustę włoską. Chwilę smażymy i łączymy z kapustą kiszoną. Doprawiamy wszystkimi przyprawami. Połowę kapusty przekładamy do naczynia żaroodpornego, którego dno wyłożyliśmy liśćmi kapusty, układamy podsmażone żeberka, skrapiamy sosem sojowym i przykrywamy pozostałą kapustą. Podlewamy bulionem, przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty i  pod przykryciem wstawiamy naczynie do piekarnika.

Ptysiowe paluszki, jak żeberka z czekoladą i gorącymi malinami

Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
100 g masła
4 jajka
2 łyżki grubo mielonego cukru
sól

Przygotowanie:
Wodę z masłem zagotowujemy i z odrobiną soli. Do gotującej wody dodajemy mąkę, wszystko energicznie mieszamy do momentu aż na dnie garnka pojawi się biały osad. Do ciasta lekko przestudzonego dodajemy po jednym jajku i dokładnie mieszamy. Powstałą masę wyciskamy za pomocą worka cukierniczego na blaszkę robiąc proste paluszki, przypominające kostki od żeberek. Końcówki paluszków posypujemy grubym cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni około 25 minut, nie otwierając w trakcie pieczenia drzwiczek pod żadnym pozorem!!!

Składniki:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
70 ml śmietany
300 g mrożonych malin

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy i łączymy ze śmietaną. Upieczone paluszki ptysiowe smarujemy czekoladą. Podajemy z malinami gorącymi wymieszanymi z cukrem do smaku.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
51
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0