Mistrz Andrzej Polan poleca żeberka po węgiersku, w kiszonej kapuście i żeberka z czekoladą i gorącymi malinami. Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek/ East News
Żeberka po węgiersku
Składniki:
1,5 kg żeberek
4 cebule
3 papryki
1 kg ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 op. pomidorów w puszce
1 kostka smalcu
bulion
kminek
słodka papryka
ostra papryka
sól
Przygotowanie:
Żeberka myjemy i porcjujemy na małe części. Nacieramy solą, pieprzem czarnym. Smalec rozpuszczamy na patelni i obsmażamy mięso z każdej strony. Zdejmujemy z patelni mięso i na pozostałym tłuszczu przesmażamy czosnek i cebulę. Dodajemy paprykę ostrą i słodką, kminek, wszystko dokładnie mieszamy. Mięso wrzucamy do podsmażonej cebuli, podlewamy bulionem i dusimy. W trakcie dodajemy pokrojoną paprykę i ziemniaki. Po około 30 minutach dodajemy pomidory z puszki.
Żeberka w kapuście kiszonej i włoskiej
Składniki:
1 kg żeberek
3 cebule
kapusta kiszona
300 g kapusty włoskiej
sos sojowy
2 łyżki mąki
200 g smalcu
pieprz czarny
ziele angielskie
liść laurowy
kminek
sól, majeranek
Przygotowanie:
Żeberka podobnie jak w poprzednim przepisie dzielimy na małe kawałki, posypujemy solą, pieprzem i delikatnie oprószamy mąką. Obsmażamy na smalcu. Z kapusty włoskiej zdejmujemy kilka liści, pozostałą część szatkujemy, kiszoną podobnie, ale wcześniej przepłukujemy w wodzie. Na patelni, na której smażyliśmy żeberka, przesmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy kapustę włoską. Chwilę smażymy i łączymy z kapustą kiszoną. Doprawiamy wszystkimi przyprawami. Połowę kapusty przekładamy do naczynia żaroodpornego, którego dno wyłożyliśmy liśćmi kapusty, układamy podsmażone żeberka, skrapiamy sosem sojowym i przykrywamy pozostałą kapustą. Podlewamy bulionem, przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty i pod przykryciem wstawiamy naczynie do piekarnika.
Ptysiowe paluszki, jak żeberka z czekoladą i gorącymi malinami
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
100 g masła
4 jajka
2 łyżki grubo mielonego cukru
sól
Przygotowanie:
Wodę z masłem zagotowujemy i z odrobiną soli. Do gotującej wody dodajemy mąkę, wszystko energicznie mieszamy do momentu aż na dnie garnka pojawi się biały osad. Do ciasta lekko przestudzonego dodajemy po jednym jajku i dokładnie mieszamy. Powstałą masę wyciskamy za pomocą worka cukierniczego na blaszkę robiąc proste paluszki, przypominające kostki od żeberek. Końcówki paluszków posypujemy grubym cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni około 25 minut, nie otwierając w trakcie pieczenia drzwiczek pod żadnym pozorem!!!
Składniki:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
70 ml śmietany
300 g mrożonych malin
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy i łączymy ze śmietaną. Upieczone paluszki ptysiowe smarujemy czekoladą. Podajemy z malinami gorącymi wymieszanymi z cukrem do smaku.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"