Wiadomość

Zanęta na ryby to niezbędny element dobrego przygotowania łowiska. Sklepy wędkarskie oferują wiele rodzajów zanęt na konkretne gatunki ryb. Można kupić taką zanętę, a na łowisku dodać do niej wody, ulepić kulki i systematycznie wrzucać je do wody. To bardzo wygodny sposób, ale tak naprawdę nie wiadomo, co wchodzi w skład takiej zanęty. Najlepiej zatem przygotować ją samodzielnie.

Zanęty na ryby nie są jednorodne. Jeden gatunek ryb może reagować na takie składniki zanęty, które inne ryby będą wręcz odpychać. Dlatego ważne, aby kupić odpowiednią zanętę lub przygotować ją w domu, pamiętając o wszystkich niezbędnych składnikach.

Zanęta na ryby – jakie są rodzaje?

Zanęta na ryby to produkt zawierający śladowe ilości pożywienia, a jego głównym składnikiem jest silna substancja zapachowa, która ma zwabić ryby na łowisko i utrzymać je tam. Zanętę powinno się dobierać w zależności od gatunku ryby. Można ją rozprowadzać na łowisku nawet kilka dni wcześniej. Można wyróżnić trzy główne rodzaje zanęty. Zanęta sypka to zanęta kupowana w sklepach wędkarskich. Jej podstawą najczęściej jest bułka tarta, a w składzie znajdują się już wszystkie niezbędne składniki. Wystarczyć na łowisku wsypać zanętę do wiadra i wymieszać z określoną ilością wody, by uzyskać oczekiwaną gęstość. Jeśli polujemy na mniejsze ryby, zanęta powinna zawierać więcej wody, aby uwolniła składniki jeszcze przed opadnięciem na dno. Przy dużych rybach zanęta powinna być gęstsza, żeby rozpuszczała się powoli. Z tak przygotowanej zanęty trzeba ulepić kule i w równych odstępach wrzucać je do wody.

Drugim rodzajem zanęty są ziarna, np. pęczaku lub kukurydzy. Aby zwiększyć jej efektywność, można dodać elementy zapachowe. Zanim zaczniemy łowić, należy wrzucić trochę zanęty na łowisko, a później regularnie dorzucać kolejne garście ziarna.

Trzecim rodzajem zanęty na ryby są wnętrzności i krew zwierzęca. Taka zanęta jest przeznaczona do polowania np. na suma czy węgorza.

Domowa zanęta na ryby – jak przygotować?

Jak samemu zrobić najprostszą zanętę na ryby? Przede wszystkim trzeba pamiętać, żeby zawierała niezbędne składniki. Pierwszy z nich to tzw. baza. Bardzo dobrą bazą do zanęty na ryby domowej roboty może być chleb, który samodzielnie zmielimy. Rodzaj chleba nie ma większego znaczenia – ważne, żeby nie był zbyt tłusty. Po zmieleniu kilograma chleba podsmażamy go na suchej patelni. Warto pamiętać, że zbyt jasny chleb może odstraszyć ryby, dlatego należy go podsmażyć aż do uzyskania barwy kawy z mlekiem lub ciemnego karmelu. Po stworzeniu bazy trzeba dołożyć odpowiednie dodatki. Pierwszym z nich jest zmielona kukurydza. Na kilogram bazy potrzeba 150–200 ziaren zmielonej lub zblendowanej kukurydzy. Dzięki temu od kul zanęty regularnie będą się odrywać podobnej wielkości kawałki, przez będzie ona stale rozprowadzana na łowisku. Podobną funkcję pełnią kasze, które są kolejnym dodatkiem do zanęty. Na kilogram bazy dodajemy po 50 gramów kaszy jęczmiennej i manny.

Do zanęty trzeba też dołożyć dodatek smakowy, aby przyciągnąć ryby na łowisko i zatrzymać je na nim. W tej roli sprawdzą się herbatniki lub ciasta piernikowe. Ostatnim elementem jest dodatek zapachowy. W wyniku uwalniania się kolejnych składników zanęty, rozprowadzany będzie też dodatek zapachowy, który może wabić ryby nawet z dużej odległości. Dobre elementy zapachowe to np. kminek, kolendra lub cynamon (dodajemy tylko jeden z tych dodatków). Na końcu trzeba zadbać, aby kule nie rozpadły się zbyt szybko, tylko powoli uwalniały swoje cząstki. Służyć temu będzie klej, którym mogą być płatki kukurydziane. Co ważne, płatki kukurydziane wpływają też na pracę zanęty

Zanęta na ryby w sprayu – jak działa?

Specyficznym rodzajem jest zanęta na ryby w sprayu. To aerozol w specjalnym dozowniku. Rozprowadza się go na przynęcie przed rozpoczęciem łowienia, a potem powtarza się tę czynność co jakiś czas. Najlepsze efekty dają zanęty na ryby w sprayu oparte na naturalnych składnikach, takich jak czosnek, olej konopny czy białko kałamarnicy. Taka kombinacja składników bardzo skutecznie działa na ośrodek zapachu ryby i może przyciągnąć ją nawet z relatywnie dużej odległości. Substancja o intensywnym zapachu dostaje się do śluzu, następnie do tkanek i działa na zakończenia nerwowe. Sygnał przekazywany jest do mózgu, który zaczyna kierować rybę w stronę atrakcyjnego zapachu. Zanęta tego rodzaju polecana jest szczególnie w zimie – inne rodzaje przynęt w temperaturze poniżej 10 st. C bardzo często tracą swoje właściwości.

Zobacz film: Jakie jeść ryby, a jakich unikać? Źródło: Dzień Dobry TVN



Co sądzisz o tym artykule?
52
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0