Zanęty wędkarskie - jak przygotować je w domu? Poznaj ich rodzaje i przepisy

photo_8920928
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pasja od dzieciństwa
Pasja od dzieciństwa
Bracia, których łączy pasja do budowania
Bracia, których łączy pasja do budowania
Nieznana pasja Sławomira Łosowskiego
Nieznana pasja Sławomira Łosowskiego
 Połączyła ich miłość i pasja
Połączyła ich miłość i pasja
Koronka Szydełkowa to jej pasja życiowa - poprawione
Koronka Szydełkowa to jej pasja życiowa - poprawione
Zanęta wędkarska może wpłynąć na udane połowy. Możemy ją kupić w sklepie, ale dobrze też sprawdza się zanęta wędkarska własnej roboty. Jednak wówczas pamiętać trzeba o odpowiednim dobraniu składników.

Profesjonalne zanęty wędkarskie mają kilkanaście składników. Z kolei w łowieniu amatorskim, dla przyjemności, zanęta wędkarska jest mniej złożona. Niemniej jednak efektywność zanęty zależy od przestrzegania konkretnych zasad.

Zanęta na ryby – jakie są rodzaje?

Zanęta na ryby to produkt zawierający śladowe ilości pożywienia, a jego głównym składnikiem jest silna substancja zapachowa, która ma zwabić ryby na łowisko i utrzymać je tam. Zanętę powinno się dobierać w zależności od gatunku ryby. Można ją rozprowadzać na łowisku nawet kilka dni wcześniej. Można wyróżnić trzy główne rodzaje zanęty. Zanęta sypka to zanęta kupowana w sklepach wędkarskich. Jej podstawą najczęściej jest bułka tarta, a w składzie znajdują się już wszystkie niezbędne składniki. Wystarczyć na łowisku wsypać zanętę do wiadra i wymieszać z określoną ilością wody, by uzyskać oczekiwaną gęstość. Jeśli polujemy na mniejsze ryby, zanęta powinna zawierać więcej wody, aby uwolniła składniki jeszcze przed opadnięciem na dno. Przy dużych rybach zanęta powinna być gęstsza, żeby rozpuszczała się powoli. Z tak przygotowanej zanęty trzeba ulepić kule i w równych odstępach wrzucać je do wody.

Drugim rodzajem zanęty są ziarna, np. pęczaku lub kukurydzy. Aby zwiększyć jej efektywność, można dodać elementy zapachowe. Zanim zaczniemy łowić, należy wrzucić trochę zanęty na łowisko, a później regularnie dorzucać kolejne garście ziarna.

Trzecim rodzajem zanęty na ryby są wnętrzności i krew zwierzęca. Taka zanęta jest przeznaczona do polowania np. na suma czy węgorza.

O czym trzeba pamiętać przy przygotowaniu dobrej zanęty wędkarskiej?

Przygotowując zanętę własnej roboty, trzeba pamiętać, aby poszczególne składniki miały określoną funkcję , np. wypełniającą, pracującą, zapachową czy smakową. Jeśli nie wiemy, jaką rolę ma odegrać w zanęcie dany składnik, nie dodajemy go, nawet jeśli ma dobre opinie. Składniki na zanętę są bardzo zróżnicowane. W praktyce często sprawdza się zasada, że im prostsza zanęta, tym większa szansa, że ryba połknie haczyk, a więc najlepiej nie przesadzać z ilością składników.

Podstawowy składnik zanęty to tzw. baza. Bardzo ważne jest to, aby ryba się nie nasyciła, gdyż inaczej nasza ewentualna zdobycz po prostu odpłynie. Smak i zapach bazy powinny być delikatne. Najlepszą i tanią bazą jest bułka tarta, która uprażona w piekarniku zwiększa swoją skuteczność .

Drugi element zanęty ma sprawić, żeby pracowała. Chodzi tutaj o to, aby kulki zanęty wędkarskiej wrzucone do wody nie rozpadały się zbyt szybko, a powoli dzieliły na mniejsze kawałki i unosiły w wodzie. Dzięki temu, że będą one przemieszane ze składnikami zapachowymi i smakowymi, zachęcą ryby do przypłynięcia na obszar łowiska. Bardzo dobrym składnikiem pracującym jest surowy słonecznik. Analogicznie jak w przypadku bułki tartej, prażony słonecznik przynosi jeszcze lepsze efekty.

Przygotowując zanętę własnej roboty, mielimy słonecznik z bułką tartą w proporcji 1:1 lub 1:2.

Dodatki zapachowe i smakowe kluczowymi elementami zanęty wędkarskiej

Ryby, trafiając na naszą zanętę wędkarską, powinny się przy niej zatrzymać. Ma temu służyć dodatek smaków y, tj. biszkopt czy zmielone herbatniki.

Ostatnim składnikiem jest dodatek zapachowy, który rozprowadzany jest w wodzie dzięki składnikowi pracującemu. Jego zadaniem jest wabienie ryb nawet z dużej odległości. Skutecznym zapachem na ryby karpiowate jest cynamon, kolendra lub kminek. Pamiętajmy, aby do przynęty dołożyć tylko jeden składnik zapachowy.

Kule, które opadną na dno, powinny długo i w regularny sposób uwalniać swoje fragmenty. Efekt ten możemy uzyskać przy pomocy kleju. W przeciwnym wypadku kulki zanęty wędkarskiej bardzo szybko się rozpadną. Najlepszym składnikiem , który może pełnić funkcję kleju, są zmielone płatki kukurydziane. Można je także zastąpić kleikiem ryżowym lub specjalnie kupionym klejem do zanęt.

Zobacz film: Dlaczego Polacy lubią łowić ryby? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Jak przygotować kilogram zanęty wędkarskiej własnej roboty na karpia?

Składniki przykładowej zanęty na karpia:

  • 500 g tartej bułki;
  • 100 g mielonego słonecznika;
  • 200 g dodatku smakowego (np. mielonych herbatników);
  • 170 g płatków kukurydzianych (mielonych);
  • 30 g zapachu (cynamon, kolendra lub kminek).

Sposób przygotowania:

W ten sposób uzyskujemy kilogram bardzo skutecznej przynęty. Zaleca się prażenie słonecznika - w przeciwnym razie zanętę trzeba zużyć w ciągu kilku dni. Jeżeli zaś słonecznik został uprażony, to zanęta zachowuje swoje walory nawet przez kilka miesięcy. Zanęta przygotowana w powyższy sposób ma jasną barwę i jest odpowiednia do łowisk z mętną wodą. Natomiast do łowisk z przejrzystą wodą należy zanętę przyciemnić, np. za pomocą czarnego lub brązowego barwnika spożywczego.

Zanęty wędkarskiej - jakie przyprawy domowe najlepiej się sprawdzają?

Domowe przyprawy nie mają wpływu na pracę zanęty czy jej konsystencję. Nadają jej jednak charakterystyczny smak i zapach, który może wabić określone gatunki ryb.

Kolendra - generalnie służy do przyprawiania mięs, ale dodana do zanęty wędkarskiej świetnie wabi płocie, skusi się na nią również leszcz.

Cynamon - do zanęty wędkarskiej dodajemy go w postaci sproszkowanej . W ten sposób uzyskujemy świetną zanętę na leszcza, skuteczna jest też w łowieniu ryb z rodziny karpiowatych.

Kminek - zanęta wędkarska z dodatkiem tej przyprawy znakomicie sprawdza się w łowieniu krąpia i płoci. Co ciekawe, ryby na tego rodzaju zanętę najlepiej biorą w okresie niskich temperatur.

Anyż - zanęta wędkarska z anyżem najlepiej przyciąga płocie, leszcze, krąpie i karasie.

Czosnek - dla amatorów leszczy to kluczowy dodatek do zanęty. Można używać czosnku świeżego, ale też sproszkowanego.

Zanęta na ryby w sprayu – jak działa?

Specyficznym rodzajem jest zanęta na ryby w sprayu. To aerozol w specjalnym dozowniku. Rozprowadza się go na przynęcie przed rozpoczęciem łowienia, a potem powtarza się tę czynność co jakiś czas. Najlepsze efekty dają zanęty na ryby w sprayu oparte na naturalnych składnikach, takich jak czosnek, olej konopny czy białko kałamarnicy. Taka kombinacja składników bardzo skutecznie działa na ośrodek zapachu ryby i może przyciągnąć ją nawet z relatywnie dużej odległości. Substancja o intensywnym zapachu dostaje się do śluzu, następnie do tkanek i działa na zakończenia nerwowe. Sygnał przekazywany jest do mózgu, który zaczyna kierować rybę w stronę atrakcyjnego zapachu. Zanęta tego rodzaju polecana jest szczególnie w zimie – inne rodzaje przynęt w temperaturze poniżej 10 st. C bardzo często tracą swoje właściwości.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości