Porady

Wiza Indie – jakie są koszty i czas oczekiwania na wizę

Wiza do Indii jest obowiązkowa, aby zwiedzić ten kraj. W zależności od celów podróży, można uzyskać wizę turystyczną, biznesową, dziennikarską, tranzytową lub dla stażystów. Koszty uzyskania wizy do Indii są różne, tak samo jak czas oczekiwania na wydanie promesy wizowej – właściwa wiza jest wydawana dopiero na jednym z indyjskich lotnisk.

Zobacz też: Geografia w praktyce. Uczniowie, którzy tanio zwiedzają świat >>>

Na wizę czeka się zazwyczaj 1-2 tygodnie – takie informacje podaje ambasada Indii. Wiza , a właściwie promesa wizowa, jest więc wydawana dość szybko. Ze względu na różne wymogi formalne konieczne jest, aby aplikację rozpocząć na około miesiąc przed wyjazdem lub najwcześniej dwa miesiące przed nim. Posiadając dwa paszporty – podwójne obywatelstwo, do wniosku wizowego należy dołączyć również kserokopię drugiego dowodu.

Wiza do Indii – zasady ogólne składania wniosków

W ostatnich latach uległo złagodzeniu wiele restrykcyjnych przepisów, utrudniających proces wizowy. Nie ma już obowiązku gromadzenia danych biometrycznych (odcisków palców) w przypadku takich grup, jak dzieci do 12 roku życia i osoby, które ukończyły 70 lat, grupy turystyczne zorganizowane przez biura podróży, właściciele paszportów dyplomatycznych lub osoby przesyłające wnioski wizowe pocztą lub poprzez pełnomocnictwo innej osoby. Nie ma już również zasady, że pomiędzy wjazdami do Indii musi minąć co najmniej dwa miesiące. Koszt wizy do Indii jest różny – w zależności od rodzaju wizy, jaki jest wymagany.

Zobacz też: Waranasi, Taj Mahal i Udajpur. Poznaj magiczne Indie >>>

Jedynym miejscem, do którego składa się wnioski wizowe, jest specjalna firma – BLS International Visa Service. Biuro to oferuje wiele innych, wygodnych usług, które usprawniają załatwienie wizy. Są to przykładowo – odesłanie paszportu pod wskazany adres (kurierem za dodatkową opłatą 25 zł oraz SMS-owe powiadomienie o statusie wizy – koszt to 1,50 zł.) Chęć skorzystania z obu tych usług należy zgłosić już przy składaniu wniosku wizowego.

Jeśli podróż odbywa się grupowo i składane są wnioski o wizy do Indii , należy do każdego z nich dołączyć kopię biletu lotniczego, aby znana była dokładna data wylotu. Dzięki temu pracownicy będą wiedzieli, na kiedy jest potrzebny cały komplet wiz dla grupy.

Zobacz też: "Zagrałam dziewczynę zgwałconą w Indiach" Polska gwiazda Bollywood o swojej ostatniej roli >>> 

Wymogi administracyjne dotyczące poszczególnych grup zawodowych:

1. Osoby pracujące w mediach – redakcjach, agencjach reklamowych, radiach, stacjach telewizyjnych czy portalach internetowych, muszą ubiegać się o wizę dziennikarską, nawet jeśli wyjazd ma charakter wyłącznie prywatny. Do wniosku musi być dołączone specjalne pismo. Koszt wizy dziennikarskiej to 416 zł.

2. Pracownicy wojska, policji i straży miejskiej, muszą dołączyć dodatkowo wypełnione pismo w języku angielskim, które oświadcza, że udają się wyłącznie w celu turystycznym, niezwiązanym z pracą, religią, biznesem czy dziennikarstwem.

3. Pracownicy resortów i innych instytucji rządowych,muszą dostarczyć pismo w języku angielskim, na papierze firmowym, że jadą do Indii w celach wyłącznie turystycznych, niezwiązanych z pracą.

4. Współmałżonkowie osoby pochodzenia indyjskiego, muszą dołączyć do wniosku wizowego kopię aktu małżeństwa oraz paszportu współmałżonka.

5. Dzieci – do wniosku wizowego dziecka musi być dołączona kopia paszportów rodziców i zobowiązanie w języku angielskim o odpowiedzialności nad dzieckiem w czasie podróży.

Zobacz też:  Co zrobić, żeby nie zabić partnera na urlopie? >>>

Wiza turystyczna do Indii

Podstawowym i najczęściej wydawanym rodzajem wizy do Indii jest turystyczna. Wydaje się ją na 30 dni (od daty wjazdu do Indii). Pozwala na jeden wjazd do kraju. Niestety nie można jej przedłużyć ani zmienić jej rodzaju. Wydawana jest na podstawie promesy wizowej już w Indiach, na lotnisku. Z promesą wizową można wjechać do Indii poprzez posterunki graniczne lądowe i wodne. Ile kosztuje wiza do Indii? Obecnie jest to 50 dolarów.

Aplikacje na tę wizę można składać nie wcześniej niż 30 dni przed podróżą i nie później niż 4 dni przed datą lądowania.

Wymagane dokumenty do wizy turystycznej:

· Wniosek wizowy wypełniony online, ze strony https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html

· Paszport ważny co najmniej pół roku od dnia wjazdu do Indii.

· Skan pierwszej strony paszportu w formacie PDF. Waga nie może być większa niż 1 MB.

· Bilet powrotny z Indii – samolotowy, na statek bądź inny środek transportu.

Wszystkie wyżej wymienione dokumenty wysyła się online, poprzez stronę podaną powyżej. Należy dołączyć dowód opłacenia wizy – 50 USD. Cena ta nie zawiera prowizji oraz opłat bankowych, a więc mogą być one naliczone, na przykład za przewalutowanie. Tabelę opłat można znaleźć na stronie banku, w którym podróżnik posiada konto.

Na podany w zgłoszeniu adres e-mail zaraz po rozpatrzeniu wniosku zostanie wysłana promesa wizowa. Dokument ten należy zabrać ze sobą do Indii. Po przylocie na lotnisko, na podstawie otrzymanej promesy, wiza zostanie wklejona do paszportu.

Lista lotnisk w Indiach, na których można otrzymać wizę na podstawie wystawionej promesy:

1. Trivandrum i Varanasi
2. Mumbai (Bombaj)
3. Kalkuta
4. Gaya
5. Goa
6. Amritsar
7. Chennai
8. Delhi
9. Ahmedabad
10. Tiruchirapalli
11. Hyderabad
12. Lucknow
13. Bengaluru
14. Jaipur
15. Cochin

Każdy inny rodzaj wizy zmusza podróżujących do wizyty w miejscu, jakim jest ambasada Indii. Wiza tranzytowa do Indii, dziennikarska, służbowa czy dyplomatyczna, nie jest obecnie wydawana online.

Co sądzisz o tym artykule?
77
11
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0