W kuchni dla alergików: smaczne i zdrowe brownie

Dania dla osób mających alergię wcale nie muszą być nudne. Codziennie udowadnia to Hanka Ciężadło – mama bliźniaków, którzy zmagają się z tą dolegliwością. Zaprosiliśmy ją do kuchni Dzień Dobry TVN, aby pokazała, jak przygotować smaczne i zdrowe potrawy dla alergików.

Brownie

Składniki:

120 ml oleju kokosowego

dwa bataty

mały burak

4 łyżki kakao

4 łyżki mąki kokosowej

3 łyżki syropu z agawy

1,5 łyżki chia rozpuszczone w 3 łyżkach wody

kopiata łyżeczka sody oczyszczonej

ziarenka wanilii wydłubane z 1/4 laski

Przygotowanie:

Bataty i buraczka obieramy, i ścieramy na tarce. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, oprócz mąki kokosowej. Mieszamy. Teraz dorzucamy mąkę kokosową (w przeciwnym razie wchłonie całą wilgoć, i będzie trudniej wymieszać ciasto). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy 30 min. w 180 st. C.

Roladki z bakłażana i orzechów

Składniki:

bakłażan

1/2 szkl. orzechów (ja stosuję włoskie, ale mogą być laskowe, ziemne, czy inne, które lubicie)

3/4 szkl. ziaren słonecznika

ok. 1/2 szkl. wody mineralnej

1/2 puszki pomidorów (mogą też być świeże, a nawet koncentrat pomidorowy)

cebula

sól

ksylitol

oregano,

listki bazylii do dekoracji

Przygotowanie:

Kroimy bakłażana na cienkie plastry, solimy porządnie i odstawiamy na kilkanaście minut. Po tym czasie puści sok, który należy spłukać wodą. Plastry wycieramy z resztek wody i grillujemy plastry na patelni, kładąc tak, by paski przebiegały skośnie. W niewielkim garnuszku miksujemy orzechy i słonecznika. Dodajemy wodę, sól i mieszamy. Powinna powstać niezbyt gładka masa (tak, żeby coś chrupało w zębach). Grillowane bakłażany są delikatne, więc ostrożnie kładziemy na każdym z plastrów masę orzechowo-słonecznikową i delikatnie zwijamy w roladkę. Od razu przekładamy na talerze, na których będziemy jeść. Kroimy drobno cebulę, podsmażamy ją na małej patelni i dodajemy pomidory, sól, ksylitol oraz oregano. Mieszamy i smażymy kilka minut, aż powstanie sos. Polewamy nim artystycznie roladki, na każdą kładziemy bazyliowy listek – i gotowe.

Deser kokosowy z chia

Składniki:

puszka mleka kokosowego

2 łyżki chia

dżem (może być domowy), albo owoce

dowolne orzechy lub bakalie (mój typ: podprażone płatki migdałów)

Przygotowanie:

Mleko przelewamy do wysokiego garnka i ubijamy, jak śmietanę. Po kilku minutach, kiedy zacznie gęstnieć (a nawet jak nie zacznie, bo to zależy od producenta), wrzucamy chia. Przelewamy do przezroczystych pucharków, wypełniając je w 2/3 i wkładamy na 30 min. do lodówki. Na górę każdego pucharka robimy dużego kleksa dżemu albo układamy trochę owoców. Odstawiamy na 3 godziny, albo nawet na kolejny dzień. Tuż przed podaniem posypujemy orzechami lub bakaliami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości