Bruschetta z bobem
Składniki:
1 bagietka korzenna
0,5 kg bobu
natka z pietruszki
świeża mięta
sok z 0,5 cytryny
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek
1 opakowanie jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
szynka włoska prosciutto
Przygotowanie:
Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Następnie część odłożyć do przybrania, zaś resztę zblendować z jogurtem, niewielką ilością wody z gotowania, czosnkiem i sokiem z cytryny. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i drobno posiekaną natką oraz miętą. Tak przygotowaną pastę możemy przechowywać w lodówce 1-2 dni lub zjeść od razu.
W między czasie robimy chipsy z szynki. Na pergamin wykładamy plasterki szybki i pieczemy 5-6 minut w 200 stopniach.
Pieczywo pokroić, opiec z dwóch stron - w piekarniku lub tosterze. Lekko skropić oliwą z oliwek i posmarować pastą. Posypać pozostałym bobem i ułożyć chipsy z szynki.
Risotto ze szparagami i krewetkami
Składniki:
10-12 krewetek
1 pęczek zielonych szparagów
1 mała cebula
1 szklanki ryżu
200 ml białego wina
0,5 startej łyżeczki skórki z cytryny
1 ząbek czosnku
sok z 0,5 cytryny
przyprawy: sól, pieprz, szczypta szafranu
ok. 600 ml bulionu jarzynowego
50 g parmezanu
50 g masła
oliwa z oliwek
natka z pietruszki - opcjonalnie do podania
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle lub oliwie z oliwek. Następnie dodać surowy, przepłukany ryż i podsmażać go 2-3 minuty. Dodać wino, delikatnie je odparować. Dodawać pokrojone w 2-3 cm paski szparagi (bez główek), sól, pieprz, skórkę z cytryny i szafran. Dolać bulionu i gotować, nieustannie mieszając i dolewając bulionu. Kiedy ryż będzie al dente dodać główki szparagów, parmezan i masło. Gotować, dalej delikatnie mieszając.
W międzyczasie na patelni z odrobiną oliwy z oliwek podsmażać krewetki po 2 minuty z każdej strony. W połowie smażenia dodać czosnek i skropić krewetki sokiem z cytryny.
Mus czekoladowym z rabarbarem i kardamonem
Składniki:
200 g czekolady gorzkiej
100 g śmietanki 30%
szczypta kardamonu
30 dag truskawek
2-3 laski rabarbaru
2 łyżki miodu
1 laska wanilii
2 łyżki pistacji
Przygotowanie:
W garnku podgrzewać śmietankę z czekoladą i kardamonem aż do połączenia wszystkich składników. Następnie masę schłodzić w lodówce. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Rabarbar pokroić w 2-3 cm paski, truskawki bez szypułek pokroić na pół i wymieszać z wanilią i miodem. Piec 20 minut.
Kiedy masa czekoladowa przestygnie ubić ją i przełożyć do szklanek. Na górę wykładać pieczony rabarbar z truskawkami. Posypać posiekanymi pistacjami. Podawać schłodzone.
Lemoniada z lubczyku
Składniki:
6 gałązek lubczyku
1 grejpfrut
1 cytryna
1 łyżka brązowego cukru
1 l wody
Przygotowanie:
Lubczyk (4-5 gałązek) blendować z niewielką ilością wody. Następnie przecisnąć przez sitko. Dodać cukier brązowy, wodę i pokrojoną w plasterki cytrynę oraz grejpfrut. Do podania mocno schłodzić i ozdobić gałązkami lubczyku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN