Codziennie
8:00 - 11:30
Małgorzata Ohme Filip Chajzer
Małgorzata
Filip

Trójglicerydy powyżej normy stanowią zagrożenie dla zdrowia, gdyż zwiększają ryzyko wystąpienia miażdżycy, choroby wieńcowej oraz zawałów serca. Przyczyną podwyższonego poziomu trójglicerydów jest najczęściej niewłaściwa dieta bogata w tłuszcze nasycone, alkohol, żywność wysoko przetworzoną oraz słodycze.

Norma trójglicerydów jest zróżnicowana w zależności od wieku oraz płci. Trójglicerydy są jednym z podstawowych materiałów energetycznych, które organizm zużywa na swoje bieżące potrzeby. Mogą być również magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej, stanowiąc materiał zapasowy.

Trójglicerydy - czym są? Norma trójglicerydów

Trójglicerydy są organicznymi związkami chemicznymi złożonymi z estrów gliceryny oraz trzech kwasów tłuszczowych . Należą do tłuszczów prostych, czyli lipidów stanowiących podstawowy składnik tkanki tłuszczowej organizmu. Trójglicerydy są wytwarzane przez wątrobę z kwasów tłuszczowych i węglowodanów, ale ich największa część dostarczana jest wraz z pożywieniem. Pełnią ważną rolę w organizmie i są niezbędne dla jego prawidłowego funkcjonowania. Trójglicerydy są jednym z głównych źródeł energii, którą organizm wykorzystuje w sytuacji głodu oraz wzmożonej aktywności fizycznej. Nadmiar tych tłuszczów jest jednak bardzo szkodliwy dla zdrowia i może wywoływać wiele chorób. Norma trójglicerydów jest zróżnicowana w zależności od płci oraz wieku. Ustalona norma ogólna wynosi 150 mg/dl. Za prawidłowe uznaje się wartości, które mieszczą się w następujących zakresach:

· kobiety: od 35 do 135 mg/dl,

· mężczyźni: od 40 do 160 mg/dl,

· dzieci: poniżej 100 mg/dl.

Podwyższone wartości trójglicerydów we krwi dzieli się na trzy podstawowe stopnie. Są to:

· wynik graniczny: 150 - 199 mg/dl,

· wynik wysoki: 200 - 499 mg/dl,

· wynik bardzo wysoki: powyżej 500 mg/dl.

Stwierdzenie na podstawie badań krwi wyniku granicznego wiąże się z koniecznością zmodyfikowania dotychczasowego stylu życia i zastosowania diety służącej obniżeniu poziomu trójglicerydów . Przy wysokim wyniku często (oprócz diety i aktywności fizycznej) wdraża się leczenie farmakologiczne. Wynik bardzo wysoki wymaga natychmiastowego postępowania leczniczego, aby nie doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Trójglicerydy powyżej normy - przyczyny

Przyczyną trójglicerydów powyżej normy jest najczęściej stosowanie niewłaściwej, wysokokalorycznej diety, która obfituje w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, a także w żywność wysoko przetworzoną i mocne alkohole. Trójglicerydy przekraczające normę często współwystępują z nadwagą, otyłością, artretyzmem, chorobami nerek oraz niedoczynnością tarczycy. Podwyższone trójglicerydy są także charakterystyczne dla osób o niskim poziomie aktywności fizycznej oraz przyjmujących niektóre leki, np. estrogeny, doustne środki antykoncepcyjne, glikokortykosteroidy. Pierwotnymi przyczynami odpowiadającymi za wysokie stężenie trójglicerydów są: genetycznie uwarunkowane hipertrójglicerydemie oraz niedobór enzymu lipazy lipoproteinowej uczestniczącej w trawieniu i metabolizmie tłuszczów.

Trójglicerydy powyżej normy - objawy i choroby

Podwyższony poziom trójglicerydów ma niekorzystny wpływ na zdrowie. Oddziałuje szkodliwie na układ sercowo-naczyniowy i może stać się przyczyną wielu schorzeń, m.in. miażdżycy, choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, nadciśnienia tętniczego, zawału serca oraz udaru mózgu . Trójglicerydy powyżej normy mogą doprowadzić do stłuszczenia wątroby, w której są magazynowane, a także do uszkodzenia trzustki i wywołania różnych stanów zapalnych w organizmie. Wysoki poziom trójglicerydów zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 oraz zespołu metabolicznego, który charakteryzuje się współwystępowaniem otyłości brzusznej, insulinooporności, podwyższonego poziomu trójglicerydów, nadciśnienia tętniczego oraz zmniejszenia frakcji “dobrego” cholesterolu HDL.

Zobacz film: Badania na wiosnę. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Trójglicerydy powyżej normy - jak obniżyć domowymi sposobami?

W obniżeniu poziomu trójglicerydów w surowicy krwi niezwykle ważną rolę odgrywa modyfikacja dotychczasowego stylu życia, a więc zmiana diety i wdrożenie regularnej aktywności fizycznej . Jedną z podstawowych zasad diety jest ograniczenie lub wyeliminowanie z jadłospisu tłuszczów nasyconych (smalec, słonina, masło, śmietana, pełnotłusty nabiał), a na ich miejsce wprowadzenie tłuszczów roślinnych, takich jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron, sojowy itp. Ważne jest również zredukowanie spożycia czerwonego mięsa, do którego zalicza się wołowinę, wieprzowinę, baraninę, koninę, dziczyznę, jagnięcinę i cielęcinę. Produkty te dostarczają dużych ilośc tłuszczu oraz cholesterolu i mają negatywny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Przy trójglicerydach powyżej normy z jadłospisu należy wykluczyć żywność o wysokim stopniu przetworzenia , czyli produkty typu fast food, dania instant, odmrażane pizze itp., słodkie napoje gazowane oraz wszelkie napoje alkoholowe. Należy również ograniczyć produkty bogate w cukry proste, głównie słodycze, potrawy smażone, panierowane i pieczone z dodatkiem tłuszczu. Dieta przy podwyższonym poziomie trójglicerydów powinna opierać się na pełnoziarnistych produktach zbożowych, świeżych warzywach i owocach, które są źródłem błonnika pokarmowego i związków antyoksydacyjnych o korzystnym wpływie na profil lipidowy organizmu. Zalecanymi technikami przyrządzania potraw są: gotowanie w wodzie i na parze, duszenie bez obsmażania oraz pieczenie w folii lub pergaminie. Przy trójglicerydach przekraczających normę ważne jest wdrożenie regularnej aktywności fizycznej (przynajmniej 2-3 razy w tygodniu przez minimum 30 minut) w postaci energicznych spacerów, biegania, pływania, jazdy na rowerze zwykłym lub stacjonarnym, aerobiku czy domowego fitnessu.

Co sądzisz o tym artykule?
21
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0