Tarło szczupaka, największego drapieżnika polskich wód, odbywa się w okolicach strefy brzegowej jezior, kiedy puszcza lód. Według kalendarza Polskiego Związku Wędkarskiego to pierwsze miesiące roku. Jego okres ochronny przypada na czas od 1 stycznia do 30 kwietnia. Najlepszy okres połowów to miesiące maj-czerwiec i wrzesień-październik.

Szczupak najlepiej bierze o świcie. Wędkarze najchętniej łapią go metodą sportową – na spinning, korzystając ze sztucznej (wobler, błystka) lub naturalnej (na żywca) przynęty. Szczupak jest cenionym przysmakiem na stołach, mimo tego że jego mięso jest bardzo ościste. W nadmorskich miejscowościach podaje się go smażonego, prosto z patelni, ale mięso szczupaka można również przygotować jako bardziej wykwintne danie. Szczupak podawany w galarecie lub faszerowany także nie należy do rzadkości wśród restauracyjnego menu. Chude mięso szczupaka potrafi być chętnie zamawianym daniem. Zanim jednak trafi na stół, a wcześniej na wędkarskiego kija, należy przestrzegać zasad związanych z cyklem rozmnażania szczupaka. Tarło szczupaka to okres, w którym połów ryby jest absolutnie zabroniony. Jego wymiar ochronny to 50 centymetrów.

Kiedy szczupak ma tarło

Rybie tej nie przeszkadza niska temperatura wody, charakterystyczna dla miesięcy zimowych. Tarło szczupaka odbywa się u brzegów jezior, na płytkiej wodzie (do metra głębokości). Warunki atmosferyczne są wówczas surowe, temperatura wody nie wyższa niż 5 stopni Celsjusza. Kiedy szczupak ma tarło , wybiera do rozmnażania miejsca osłonięte roślinnością. Podczas tarła szczupaka samica składa ikrę kilka razy dziennie. To blisko 40 tysięcy dwuipółmilimetrowych ziarenek na kilogram masy ryby. Mniej więcej trzy tygodnie od zapłodnienia następuje wylęg. Na dnie zbiornika u przyczepionych do wodnej trawy larw rozwijają się skrzela i płetwy, co trwa kolejne dwa tygodnie. W sumie tarło szczupaka może trwać od sześciu do ośmiu tygodni. Kiedy tarło szczupaka się kończy, małe rybki rozpoczynają żerowanie poza tarliskami. Najpierw za ich pożywienie służą larwy owadów czy skorupiaki. Nieco większe szczupaki (4-5 centymetrów) zaczynają polować na małe ryby, rozwijając swój instynkt drapieżnika. Natura jest perfekcyjną matką porządku. Po zakończeniu tarła szczupaka , które ma miejsce na początku roku, rozpoczyna się tarło bardziej ciepłolubnych ryb (karpiowatych). Wówczas dorosłe osobniki i mały narybek mają gotowe pożywienie. Idealnie w momencie, kiedy kończy się tarło szczupaka .

Tarło szczupaka i kłusownicy

Niestety, o ile wędkarze kierują się w ogromnej większości etyką i kiedy jest tarło szczupaka , przestrzegają obowiązującego okresu ochronnego, to o zasady te nie dbają kłusownicy, którzy są prawdziwym utrapieniem. Podczas tarła szczupaka w niewielkich rozlewiskach i płyciznach ryby składają ikrę, stając się łatwym celem. Często podczas tarła szczupaki wpadają w zastawione na nie pułapki. Z procederem tym walczą oddziały Państwowej Straży Rybackiej i jej społeczne wsparcie. Niestety, mimo dotkliwych kar za kłusownictwo w czasie, kiedy szczupak ma tarło , proceder ten nie maleje. Strażnicy demontują pułapki, często łapią też kłusowników na gorącym uczynku, kiedy ci łowią podczas tarła szczupaka . Kiedy ktoś zauważy nielegalne działania prowadzone nad jeziorami, może powiadomić policję lub lokalne służby porządkowe pod numerami telefonów 997 lub 112. Za kłusowanie ryb grozi do dwóch lat pozbawienia wolności i grzywna. Można także dożywotnio stracić kartę wędkarską.

Tarło szczupaka – coraz mniej ryb

Coraz bardziej popularne sporty wędkarskie, idący w ślad za nimi kłusownicy, ale również regulacje wód czy spuszczanie wody ze zbiorników zaporowych – to elementy utrudniające tarło szczupaka . Tego rodzaju działania uniemożliwiają rybie złożenie ikry lub powodują jej wyginięcie, kiedy przybrzeżne rejony wód wysychają. Polski Związek Wędkarski podejmuje różnego rodzaju działania w celu ochrony ryb, nie tylko kiedy trwa tarło szczupaka . Na przykład, w poszczególnych okręgach PZW wprowadzono górny wymiar ochronny szczupaka. Ryby, które mają więcej niż 90 centymetrów, mają być uwalniane przez wędkarzy po wyłowieniu.

Szczupak – ciekawostki

Rekord naszego kraju w odłowieniu największego szczupaka długo należał do wędkarza Wacława Biegana, który w 1976 roku miał złowić 128-centymetrową rybę o masie 24,10 kilograma. Później jednak miały pojawić się wątpliwości co do wagi ryby. Z kolei rekord światowy w wyłowieniu szczupaka miał zostać ustanowiony w 1986 roku przez wędkarza Lothara Louisa. Szczupak ważył 25 kilogramów, miał długość 138 centymetrów.

Zobacz film: Właściwości szczupaka, źródło: Dzień Dobry TVN



Co sądzisz o tym artykule?
81
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0