Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej to odmiana postu leczniczego. Jest oparta o warzywa nisko skrobiowe:
- korzeniowe - marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew;
- kapustne - kapusta, kalafior, brokuł;
- cebulowe - cebula, por, czosnek;
- dyniowate - dynia, kabaczek, ogórki;
- psiankowate - pomidor, papryka;
- liściaste - sałata, natka pietruszki, zioła
i owoce niskocukrowe:
- jabłka,
- grejpfruty,
- cytryny,
- jagody.
Dr Ewa Dąbrowska zaleca, aby warzywa i owoce jeść na surowo, w postaci surówek, zup warzywnych przyprawianych ziołami, warzyw duszonych i pieczonych.
>>> Zobacz także:
- Ketoza - czym jest? Czy dieta ketogenna naprawdę działa? Ketoza - efekty diety, przepisy
- Frutarianizm. Dieta oparta tylko na owocach. Czy na pewno jest zdrowa?
- Schudła 27 kilogramów w zgodzie ze swoją naturą! Oto dieta polecana przez Szaciłłów
Napojami, które poleca lekarka są: woda, soki warzywne i owocowe, herbaty owocowe lub ziołowe, kompoty bez cukru, wywary z warzyw.
W czasie stosowania diety warzywno-owocowej nie należy spożywać żadnych innych pokarmów, a także pić kawy, mocnej herbaty, alkoholu i palić papierosów.
Dieta dr Ewy Dąbrowskiej składa się z trzech etapów:
- przygotowania się do samej diety,
- przeprowadzenia postu,
- wyjścia z postu.
Jak napisała na swojej stronie lekarka, dieta warzywno-owocowa dostarcza enzymów, polifenoli o właściwościach leków, mikroelementów i witamin, korzystnie alkalizuje i odtruwa, uzdrawia w sposób naturalny, przywracając równowagę przemian na poziomie genów.
Kim jest dr Ewa Dąbrowska?
Ewa Dąbrowska to wieloletni pracownik Akademii Medycznej w Gdańsku, w której pracowała do 1999 roku na stanowisku adiunkta w Klinice Chorób Wewnętrznych. Prowadziła działalność: lekarską, dydaktyczną i naukową. Zajmowała się badaniami z dziedziny immunologii, uzyskując w 1978 roku tytuł doktora nauk medycznych. Od lat 90. ubiegłego wieku rozwija dietę warzywno-owocową, jako metodę wspomagającą leczenie.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN