Tajemnice diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej

Dietę warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej zna cała Polska. Na spotkanie z czytelnikami przyleciała z Norwegii jej synowa - Beata, która pisze książki na podstawie przepisów swojej teściowej. Spotkała się z nią dziennikarką Dzień Dobry TVN Katarzyna Olubińska. Jakie są główne założenia diety warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej? Dlaczego jest zdrowa?

Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej to odmiana postu leczniczego. Jest oparta o warzywa nisko skrobiowe:

  • korzeniowe - marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew;
  • kapustne - kapusta, kalafior, brokuł;
  • cebulowe - cebula, por, czosnek;
  • dyniowate - dynia, kabaczek, ogórki;
  • psiankowate - pomidor, papryka;
  • liściaste - sałata, natka pietruszki, zioła

i owoce niskocukrowe:

  • jabłka,
  • grejpfruty,
  • cytryny,
  • jagody.

Dr Ewa Dąbrowska zaleca, aby warzywa i owoce jeść na surowo, w postaci surówek, zup warzywnych przyprawianych ziołami, warzyw duszonych i pieczonych.

>>> Zobacz także:

Napojami, które poleca lekarka są: woda, soki warzywne i owocowe, herbaty owocowe lub ziołowe, kompoty bez cukru, wywary z warzyw.

W czasie stosowania diety warzywno-owocowej nie należy spożywać żadnych innych pokarmów, a także pić kawy, mocnej herbaty, alkoholu i palić papierosów.

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej składa się z trzech etapów:

  • przygotowania się do samej diety,
  • przeprowadzenia postu,
  • wyjścia z postu.

Jak napisała na swojej stronie lekarka, dieta warzywno-owocowa dostarcza enzymów, polifenoli o właściwościach leków, mikroelementów i witamin, korzystnie alkalizuje i odtruwa, uzdrawia w sposób naturalny, przywracając równowagę przemian na poziomie genów.

Kim jest dr Ewa Dąbrowska?

Ewa Dąbrowska to wieloletni pracownik Akademii Medycznej w Gdańsku, w której pracowała do 1999 roku na stanowisku adiunkta w Klinice Chorób Wewnętrznych. Prowadziła działalność: lekarską, dydaktyczną i naukową. Zajmowała się badaniami z dziedziny immunologii, uzyskując w 1978 roku tytuł doktora nauk medycznych. Od lat 90. ubiegłego wieku rozwija dietę warzywno-owocową, jako metodę wspomagającą leczenie.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości