Makaron tagliatelle z kurczakiem – przepisy oraz pomysły na szybki, włoski obiad

Tagliatelle to klasyczny, włoski makaron pochodzący z rejonu Emilia-Romagna. Ma kształt długich, płaskich wstążek grubości ok. 2 mm i szerokości 1 cm. Ten typ makaronu podaje się zazwyczaj z różnymi sosami, czasem również wykorzystywany jest do zup. Porowata i szorstka struktura tego makaronu doskonale nadaje się do gęstych sosów z dodatkiem mięsa. Tagliatelle z warzywami, kurczakiem, wołowiną lub wieprzowiną jest świetnym pomysłem na szybki obiad.

Mówi się, że makaron tagliatelle został stworzony w czasach renesansu. Wymyślił go mistrz kuchni Zefirano. Do stworzenia takiego makaronu zainspirowała go fryzura Lukrecji d’Este, która brała ślub z Annibale Il Bentivoglio. Wyrafinowane początki potrawy nie uczyniły jej wyjątkowo wykwintną – obecnie jest powszechnym daniem na włoskich stołach. Tagliatelle z kurczakiem to bardzo ciekawy pomysł na wykorzystanie tego makaronu. Sposobów przygotowania tej potrawy jest mnóstwo i można dodawać do niej dowolne składniki. Świetnie będą smakowały: tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem, jak i tagliatelle z kurczakiem pieczarkami czy też tagliatelle z kurczakiem na ostro. Doskonale sprawdzi się także tagliatelle z kurczakiem i suszonymi pomidorami. Warto poznać kilka przepisów na połączenie makaronu tagliatelle z kurczakiem. Każdy znajdzie dla siebie coś pysznego.

Tagliatelle z kurczakiem i suszonymi pomidorami – przepis

Jak zrobić tagliatelle z kurczakiem ? Oto prosty przepis na danie:

Składniki: 8 suszonych pomidorów, pierś z kurczaka, szklanka dowolnego bulionu, 200 ml śmietanki, 2 ząbki czosnku, łyżka masła, świeża bazylia, sól, pieprz, 6 gniazdek tagliatelle, oliwa z oliwek.

Makaron gotujemy al dente z odrobiną soli i oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

Do zrobienia tego dania potrzebna jest głęboka patelnia. Rozpuszczamy masło, dorzucamy drobno posiekany czosnek i suszone pomidory, chwilę podsmażamy. Wlewamy na patelnię ¾ bulionu ze szklanki, reszta bulionu zostawiamy na później. Całość gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Do całości dodajemy śmietanę, sól, pieprz i gotujemy, co chwilę mieszając.

Następny krokiem jest smażenie piersi kurczaka – oczyszczamy ją, myjemy, kroimy w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem a następnie smażymy na oliwie z oliwek. Resztę bulionu wlewamy na patelnię po kurczaku i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dolewamy ją do gotowego już sosu z suszonymi pomidorami. Łączymy sos z mięsem kurczaka, makaronem, wszystko razem podgrzewamy na patelni.

Takie tagliatelle z kurczakiem i pomidorami jest super pomysłem na szybki obiad lub kolację, lub gdy chcemy podać coś ciepłego niespodziewanym gościom – na pewno będą zaskoczeni smakiem!

W bardzo podobny sposób można przyrządzić tagliatelle z kurczakiem i brokułami – wystarczy suszone pomidory zastąpić właśnie różyczkami brokułów. Wystarczy ugotować kilka różyczek brokułów w osolonej wodzie, odsączyć i wrzucić na roztopione masło z czosnkiem.

Kolejną wersją tego dania są tagliatelle z kurczakiem i pieczarkami, z tym, że najpierw na patelnię wrzucamy pieczarki – należy je smażyć aż będą miękkie, następnie dodać czosnek i kontynuować przygotowanie sosu tak, jak w przepisie.

Tagliatelle z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym – przepis

Tagliatelle z kurczakiem i grzybami jest dobrym pomysłem na ciepłe danie jesienią. Jest to również świetny sposób na oryginalne wykorzystanie grzybów.

Składniki: 400 g makaronu tagliatelle, 300 g piersi kurczaka, 250 ml śmietany kremówki, mała cebula, łyżka masła, łyżka siekanego rozmarynu, 50 g sera Grana Padano, natka pietruszki, sól i pieprz, 300 g kurek.

Makaron tagliatelle należy ugotować według przepisu na opakowaniu.

Przygotowanie:

Kroimy kurczaka w cienkie paski, przyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem, smażymy. Przygotowujemy kurki poprzez dokładne ich oczyszczenie i kilkakrotne przepłukanie. Rozpuszczamy na patelni masło, obsmażamy posiekaną cebulę i dorzucamy do niej kurki. Po 5-7 minutach dodajemy śmietankę i gotujemy to na małym ogniu. Dodajemy kawałki kurczaka i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Sos jest gotowy. Dodajemy do niego ugotowane tagliatelle, dobrze mieszamy. Podajemy posypane żółtym serem Grana Padano oraz opcjonalnie – orzechami.

Na bazie tego przepisu możemy przygotować również tagliatelle z kurczakiem i borowikami, zastępując nimi kurki. Podobnie można przyrządzić także inną wersję tego dnia – tagliatelle z kurczakiem i sosem serowym. Przygotowujemy sos serowy na bazie śmietany. Na patelni smażymy cebulkę, a następnie rozrabiamy ser feta ze śmietaną. Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do smażącej się na patelni cebulki. Ser feta jest bardzo słony, więc nie solimy dodatkowo potrawy! Danie to będzie też świetnie smakowało z innymi sosami – tagliatelle z kurczakiem w sosie pieczarkowym lub tagliatelle z kurczakiem w sosie pomidorowym, to sprawdzone pomysły na szybki i smaczny obiad.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości