Materiał promocyjny

Szybko, łatwo i smacznie

Dziś nasi dyżurni kucharze zaproponowali kilka przepisów na ekspresowe dania na randkę

Chłodnik z pieczonych pomidorów z rzodkiewką i imbirem

Dla dwóch osób:

SKŁADNIKI:

4 polskie pomidory

500 ml kefiru

2 cm korzenia imbiru

1 chili

2 ząbki czosnku

Pół pęczka świeżej kolendry

4 łyżki oliwy z oliwek

Kilka rzodkiewek

Ew. kapary, oliwki, kiełki słonecznika, prażone ziarna słonecznika lub grzanki czosnkowe

Przygotowanie:

By zintensyfikować smak pomidorów warto je upiec. W piecu nagrzanym do 180 C tak długo, aż skórka ściemnieje (jeśli mamy mało czasu wystarczy że je posiekamy). Kiedy będą gotowe, upieczone na złoto, obieramy ze skóry i siekamy. Imbir, czosnek, kolendrę i chili siekamy jak najdrobniej i łączymy z kefirem. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Podajemy schłodzony z prażonymi pestkami słonecznika, kiełkami i rzodkiewką pociętą na 4 kawałki.

Carpaccio z dorsza z szałwią i boczkiem

SŁADNIKI:

1 filet z dorsza

1 plasterek boczku

8 listków świeżej szałwii

Masło

4 grzanki z cieniutkich kromek dobrego białego pieczywa

Kilka kaparów

Natka pietruszki

1 cytryna

Przygotowanie:

Dorsza tniemy na cieknie płatki w poprzek fileta. Układamy go na dwóch talerzach. Po środku tworząc okrąg. Szałwie smażymy na maśle i powstałym sosem polewamy rybę. Talerze przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 70 C na pół godziny. Po tym czasie na suchej patelni przesmażamy bardzo drobno posiekany boczek. Polewamy nim rybę. Talerz przecieramy serwetką z nadmiaru tłuszczu. A całość posypujemy kaparami, otartą skórka ze sparzonej cytryny i natką pietruszki. Podajemy z grzankami. I jeszcze dwie lampki zimnego lekkiego kwiatowego białego wina – na stół i do lóżka!

Medalion wołowy z karmelizowanymi cebulkami

SKŁADNIKI:

2 plasterki polędwicy wołowej lub rostbefu – ok. cm grubości

4 cebule czerwone lub 8 szalotek

3 łyżki masła

2 gałązki tymianku

1 lampka wina czerwonego

1 łyżeczka miodu

Ew. kardamon i anyż do mięsa

Przygotowanie:

Mięso doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na moment do lodówki (do zamarynowania możemy dodać szczyptę utartych w moździerzu przypraw korzennych). W tym czasie obrane cebule – szalotki w całości na czerwone cebule pocięte na 4 przesmażamy na maśle przez ok. 15 minut. Następnie cebulę podlewamy winem i czekamy, aż całe wyparuje z patelni. Kiedy to się stanie dodajemy łyżeczkę miodu i doprawiamy solą i pieprzem. Na mocno rozgrzanej patelni. Smażymy medalion do zezłocenia z obu stron. Ściągamy go z patelni na ok. 4 minuty by mięso odpoczęło. Serwujemy z karmelizowanymi cebulkami, listkami tymianku i świeżo mielonym pieprzem.

Wędzony łosoś norweski z kozim serkiem i imbirem

SKŁADNIKI:

10dk wędzonego łososia norweskiego

2 łyżeczki koziego serka

1 figa

Pół łyżeczki startego imbiru

Łyżeczka ostrej musztardy

Sok z połowy cytryny

Półtorej łyżki oliwy

Pół łyżeczki miodu

Przygotowanie:

Wędzonego łososia rozkładamy na dwóch talerzykach a na środku każdego, łyżeczka serka koziego. Z pozostałych składników zrób sos czyli wymieszaj składniki. Sosem polej powstałe przystawki a na wszystko rzuć pokrojone na ćwiartki figi.

Spaghetti z botwiną, rukolą i cytryną

SKŁADNIKI:

2/3 paczki spaghetti (paczka 0,5kg)

1 ząbek czosnku

Skórka starta z jednej cytryny

Pół pęczka posiekanej natki pietruszki

3 łyżki startego sera pecorino lub parmezan

Łyżka posiekanych w talarki czarnych oliwek

Garść rukoli

Garść liści botwinki

1/4 szklanki oliwy

Przygotowanie:

W dużym szerokim garnku nastawiamy wodę na makaron. Na patelni najlepiej wysokiej podgrzewamy oliwę i kładziemy na nią zmiażdżony ząbek czosnku. Gdy czosnek się zarumieni wyciągamy go. Oliwę ściągamy z ognia a w tym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron. Oliwę ponownie podgrzewamy i przelewamy do miski, do której dodajemy ugotowany makaron i pozostałe składniki prócz sera. Mieszamy i wykładamy na dwa talerze. Obok podajemy ser.

Truskawki w czekoladzie

SKŁADNIKI:

10 truskawek

Tabliczka czekolady gorzkiej

1/4 kostki masła

20ml dobrego alkoholu – koniak, amaretto, whisky

2 łyżki pokruszonych pistacji lub migdałów

Przygotowanie:

Podczas gotowania makaronu na garnku umieszczamy miskę. Do miski wkładamy masło, alkohol i czekoladę – rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i chwilę czekamy aż zgęstnieje. W czekoladzie maczamy truskawki do 3/4 i kładziemy na talerzu. Całość posypujemy pistacjami.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości