Ryba po cygańsku to szybkie danie, które nie wymaga wielu składników. Można do niego użyć śledzia, karpia, dorsza czy szczupaka. Zalewa do ryby po cygańsku może zawierać keczup, koncentrat pomidorowy i musztardę.

Ryba po cygańsku za każdym razem może smakować inaczej. Można ją przygotować z rodzynkami, ogórkami konserwowymi, ananasami. Istnieje również przepis na rybę po cygańsku z pieczarkami.

Ryby po cygańsku – jaki gatunek ryby wybrać?

Ryba po cygańsku ma wyrazisty i charakterystyczny smak. Nadaje się zarówno na stół wigilijny, jak i na inną okazję. Najważniejszym składnikiem dania jest oczywiście ryba, ale nie musi to być zawsze ten sam gatunek. Dużą popularnością cieszy się śledź po cygańsku , a szczególnie smaczne są matiasy po cygańsku . Matias to młody śledź, poławiany jeszcze przed okresem tarła, ma tłuste i delikatne mięso. Zamiast śledzia można jednak użyć dorsza, pangi czy mintaja. W okresie świąt Bożego Narodzenia sprawdzi się karp po cygańsku . Niepowtarzalnym smakiem wyróżnia się też szczupak po cygańsku . Białe, jędrne i chude mięso szczupaka jest wysoko cenione.

Najczęściej jednak spotyka się śledzie po cygańsku . Śledź jest bowiem jedną z najpopularniejszych w Polsce ryb morskich. Jego mięso jest źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, składników mineralnych i witamin. Jest również najmniej zanieczyszczone metalami ciężkimi.

Śledź po cygańsku – z czym przygotować?

W każdej recepturze na rybę po cygańsku występuje cebula. Stałym składnikiem jest też koncentrat pomidorowy, któremu często towarzyszy keczup. Do ryby po cygańsku można także wykorzystać marynowaną paprykę, ogórki konserwowe lub por. Czasami do zalewy dodaje się ocet, liść laurowy czy ziele angielskie. Nie ma zresztą jednego kanonicznego przepisu na śledzie po cygańsku. Swoich zwolenników ma na przykład śledź po cygańsku z rodzynkami lub z pokrojonym w kostkę ananasem. Niektóre przepisy uwzględniają dodatek miodu. Bardzo dobrze smakuje również ryba po cygańsku z pieczarkami .

Śledzie po cygańsku – przepis

Składniki na 2 porcje:

· 400 g marynowanych płatów śledziowych,

· 1 czerwona cebula,

· 1 słoik ogórków konserwowych,

· 150 g marynowanych pieczarek,

· 250 g pikantnego keczupu,

· 2 łyżeczki musztardy sarepskiej,

· ¼ szklanki oleju,

· 3 ząbki czosnku,

· szczypta soli i pieprzu,

· cukier do smaku.

Przygotowanie:

Śledzie kroimy w paski, a ogórki i pieczarki w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, posypujemy solą i odstawiamy w misce na 20 minut, żeby zmiękła (dodatkowo można ją nieco ugnieść łyżką). W osobnej misce mieszamy musztardę, keczup, olej i rozgnieciony praską czosnek. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu oraz cukrem do smaku. Powstały sos łączymy z rybą, ogórkami, cebulą i pieczarkami. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy pod przykryciem do lodówki przynajmniej na 8 godzin.

Ryba po cygańsku z marynowaną papryką

Składniki na 4-5 porcji:

· 1 kg filetów z dowolnej ryby,

· 3 cebule,

· półlitrowy słoik marynowanej papryki,

· 3 łyżki keczupu,

· 3 łyżki koncentratu pomidorowego,

· 1 słoik ogórków konserwowych,

· ½ szklanki wody,

· 2 jajka,

· ½ szklanki oleju,

· 1 łyżeczka soli,

· 1 łyżeczka pieprzu,

· 3 łyżki cukru,

· mąka pszenna do panierki.

Przygotowanie:

Rybę obtaczamy najpierw w rozkłóconym jajku, a potem w mące. Na patelni rozgrzewamy połowę oleju i smażymy rybę z obu stron, aż się zrumieni. Przekładamy ją na półmisek. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Na drugiej patelni rozgrzewamy pozostały olej, wrzucamy cebulę oraz ogórki i smażymy 10 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę, koncentrat pomidorowy, keczup, cukier i wodę. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy całość 15 minut. Następnie przekładamy wszystko na usmażoną rybę na półmisku i wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.

Śledź po cygańsku z porem

Składniki na 4-5 porcji:

· 1 kg solonych filetów śledziowych,

· 400 g ogórków konserwowych,

· 200 g cebuli,

· 100 g pora,

· 2 ząbki czosnku,

· ½ łyżeczki cukru,

· 6 łyżek oleju,

· 2 łyżki musztardy,

· 6 łyżek ketchupu,

· szczypta mielonej ostrej papryki,

· szczypta pieprzu,

· 2 szklanki wody,

· 1 szklanka octu.

Przygotowanie:

Śledzie namaczamy na 3 godziny w wodzie z octem. Po tym czasie odsączamy rybę, kroimy na kawałki i przekładamy do miski. Czosnek obieramy i miażdżymy praską. Por kroimy na plasterki, a później na połówki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa oraz czosnek dodajemy do ryby. W miseczce dokładnie mieszamy musztardę, keczup, olej, cukier, szczyptę pieprzu i mielonej papryki. Wlewamy sos do ryby z warzywami i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną potrawę wstawiamy na noc do lodówki, żeby smaki dobrze się połączyły.

Zobacz film: Ryba po grecku. Źródło Dzień Dobry TVN


Co sądzisz o tym artykule?
86
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0