Przygotowanie pierożków ravioli zajmuje tyle samo czasu, ile ulepienie polskich pierogów. Warto spróbować popularnej potrawy w nieco innym wydaniu. Ciekawostką jest farsz do ravioli. Najczęściej robi się go ze szpinaku i sera ricotty. Pierożki podaje się polane masłem i posypane startym parmezanem.
Ravioli – przepis na włoskie pierogi
Wszyscy wielbiciele pierogów powinni spróbować włoskiego odpowiednika tej potrawy. Pierożki ravioli nadziewa się nieco innymi składnikami niż te, które przygotowujemy w polskiej kuchni. Do przyrządzenia kilku porcji ravioli potrzebujemy:
· 2 szklanek mąki,
· 2 jaj,
· 1 łyżki oliwy,
· ⅗ szklanki ciepłej wody,
· soli, pieprzu,
· 10 dag wieprzowiny,
· 1 piersi z kurczaka,
· 10 dag żółtego sera.
Jak zrobić ravioli? Mięso mielimy, dodajemy do niego jajko, wodę oraz oliwę i zagniatamy ciasto na pierogi. Rozwałkowujemy je na kwadrat i przecinamy na pół. Na jedną połowę nakładamy, w równych odstępach, po łyżce farszu. Nakrywamy drugą połową ciasta, dociskamy i wykrawamy kwadraty z nadzieniem w środku. Brzegi zlepiamy ze sobą; gotowe pierożki wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Wyjmujemy, gdy zaczynają wypływać na wierzch. Jak przygotowujemy nadzienie? Łączymy ze sobą mięso z jajkiem, utartym żółtym serem i przyprawami.
Warto wypróbować przepis na ravioli ze szpinakiem i ricottą , ponieważ jest to tradycyjny włoski smak. Ciasto na ravioli przygotowujemy, korzystając z powyższej receptury. Do nadzienia wykorzystujemy:
· 400 g mrożonego szpinaku,
· 200 g sera ricotta,
· 4 łyżki parmezanu,
· 2 jaja,
· sól, pieprz,
· gałkę muszkatołową.
Szpinak rozmrażamy i dusimy w garnuszku w małej ilości wody. Ser drobno kroimy, dodajemy do odcedzonego szpinaku, wbijamy jajko, dorzucamy starty parmezan. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Z czym podawać ravioli z ricottą i szpinakiem? Najlepiej z roztopionym masłem, śmietaną i parmezanem.
Ravioli z mięsem
Pierożki ravioli możemy wypełnić także farszem mięsnym . Jak przygotować pyszny farsz z kurczaka? Potrzebne składniki to:
· ugotowane mięso z kurczaka, około 1,5 kg,
· 270 g sera feta,
· 20 pomidorów suszonych w zalewie z oleju,
· 10 suszonych owoców żurawiny, które przez noc moczymy w zalewie z pomidorów suszonych,
· 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
· sól, pieprz,
· 120 g małych kaparów w zalewie,
· 4 łyżki masła klarowanego.
Poszarpane mięso wrzucamy do dużej miski, dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory, pokrojoną fetę, odsączoną żurawinę i przyprawy. Składniki farszu mieszamy, a jeśli jest za suchy, dodajemy zalewy z pomidorów. Próbujemy i doprawiamy do smaku. Przygotowane wcześniej ciasto na ravioli rozwałkowujemy i układamy na nim w regularnych odstępach porcje farszu. Przykrywamy drugim płatem i wykrawamy pierożki. Zlepiamy brzegi i gotujemy. Masło topimy na patelni i wrzucamy rozgniecione kapary. Ravioli z mięsem kładziemy na chwilę na patelni, otaczając je sosem z kaparami.
Jak zrobić ravioli z grzybami? Pierożki możemy nadziać dowolnymi grzybami. Wyśmienicie smakuje np.: ravioli z kurkami , ale swoich wielbicieli może mieć także ravioli z pieczarkami. Do tego przepisu potrzebujemy:
· 10 dag grzybów,
· 10 dag cebuli,
· 10 dag sera żółtego,
· przypraw.
Grzyby myjemy, gotujemy i kroimy. Cebulę również drobno siekamy i podsmażamy razem z grzybami i tartym serem. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Z czym podawać ravioli z grzybami? Dobrze jest polać pierożki stopionym masłem.
Innym pomysłem na zauroczenie domowników włoskimi pierożkami jest ravioli z dynią. To ciekawa alternatywa dla nadzienia mięsnego czy grzybowego. W oryginale nazywają się ravioli di zucca i podawane są z masłem, parmezanem i świeżą szałwią. Do nadzienia potrzebujemy purée z dyni – możemy ugotować kawałki dyni lub upiec je w piekarniku wraz ze skórą, a potem wyjąć miąższ. Dynię należy zblendować, aby uzyskać pożądaną konsystencję purée . Na patelni szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę, dołączamy 1 szklankę purée z dyni, 4 łyżki startego parmezanu, 1 łyżkę mielonych migdałów, płaską łyżeczkę bułki tartej, jajko, odrobinę soli i pieprzu do smaku. Przygotowane nadzienie najlepiej wstawić na godzinę do lodówki.
Pomysłów na nadzienie do ravioli jest wiele. Włoskie pierożki ravioli możemy podać z krewetkami, a nawet z jajkiem. Farsz do ravioli możemy przyrządzić zgodnie ze swymi upodobaniami.
Z czym podawać ravioli?
Dania z ravioli to pomysł na wyśmienity posiłek. Z czym podawać ravioli? Doskonałą kompozycją jest ravioli z sosem. Można użyć sosu pomidorowego, śmietankowego lub serowego. Przepisów jest naprawdę wiele. Oto propozycja dodatku do ravioli, czyli receptura na sos z czterech serów ( quattro fromaggi ). Składniki na sos:
· 500 ml śmietany 12%,
· 100 g sera żółtego,
· 100 g sera camembert,
· 100 g sera pleśniowego Lazur,
· kawałek śmietankowego serka,
· 1 średnia cebula,
· łyżka masła,
· sól, pieprz.
Sos do ravioli „cztery sery” to bomba kaloryczna, ale też prawdziwy przysmak. Zaczynamy od podsmażenia cebuli na maśle, następnie wlewamy śmietanę i dorzucamy pokrojone w kostkę sery. Mieszamy, aby dobrze się połączyły. Chwilę gotujemy i przyprawiamy do smaku. Domowe ravioli z sosem serowym to obowiązkowy przepis do wypróbowania.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN