Przepisy kulinarne

Poseł Arłukowicz w kuchni

Lekarz pediatra, kawaler Orderu Uśmiechu, tata Maksa i Lenki, zwycięzca programu "Agent", właściciel knajpki nad morzem, gitarzysta - amator, wielbiciel starych motorów, nauczyciel akademicki i wreszcie poseł na Sejm. Wszystkie te określenia opisują tylko jednego człowieka - Bartosza Arłukowicza, który potrafi świetnie gotować.

Spaghetti
Składniki:
1 opakowanie makaronu spaghetti  z pszenicy durum
2 puszki  krojonych pomidorów w puszce bez skórki
Główka czosnku
1 Kilograma boczku wędzonego
Oliwa z oliwek
Pieprz
Sól
Bazylia suszona
Bazylia świeża
Suszone pomidory jeden słoik

Sposób przygotowania:
Kroimy boczek na drobną kostkę. Wyjmujemy suszone pomidory z zalewy i kroimy w cienkie paseczki.  Trzy ząbki czosnku wyciskamy do miseczki. Makaron gotujemy  5 – 76 min aby uzyskać makaron w postaci al dente. Na rozgrzaną patelnie z już podgrzaną oliwą z oliwek  wrzucamy boczek, suszone pomidory oraz czosnek. Smażymy  10 minut. Do tak usmażonych produktów dodajemy  krojone pomidory w puszce  ( razem z sosem) oraz bazylię. Wszystko mieszamy razem  jeszcze przez 10 minut na małym ogniu. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Makaron odcedzamy przelewając go zimną wodą.  Na makaron układamy sos. Na koniec dekorujemy makaron świeżą bazylią

Krewetki

Składniki:
Kilogram krewetek
Pietruszka natka świeża
Trzy ząbki czosnku
Dwie lampki białego wytrawnego wina
Oliwa z oliwek
1 cytryna
Pieprz
Sól

Sposób przygotowania:
Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek. Wyciskamy czosnek , kroimy drobno natkę pietruszki. Tak przygotowane składniki wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Smażymy 3 minuty. Następnie na patelnie wrzucamy krewetki. Smażymy 10-15 minut. Pod koniec smażenia dodajemy dwie lampki białego wina. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Po podaniu skrapiamy krewetki sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
48
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0