Makaron z łososiem to apetyczne i proste do przyrządzenia danie. Przygotuje się je na bazie dowolnego rodzaju makaronu, wędzonego łososia oraz rozmaitych dodatków, np. cukinii, szpinaku czy szparagów. Makaron z łososiem stanowi doskonałe połączenie z kremowym, gęstym sosem śmietanowym.

Makaron z łososiem to smaczna i sycąca propozycja na domowy obiad. Do tego dania można dodać różne warzywa, szczególnie smacznie komponuje się z cukinią i szpinakiem. Doskonałym pomysłem na apetyczną potrawę jest makaron z łososiem w sosie śmietanowym.

Makaron z łososiem w sosie śmietanowym - jak zrobić?

Makaron z łososiem w sosie śmietanowym to niezwykle smaczne, pożywne danie, które przygotowuje się w prosty sposób. Do jego przyrządzenia można wykorzystać wędzonego łososia lub grillowany filet oraz różne typy makaronu (penne, wstążki, kokardki itp.). Zastosowanie ma zarówno tradycyjny makaron pszenny, jak i pełnoziarnisty, który stanowi dobre źródło błonnika pokarmowego w codziennej diecie. Makaron z łososiem w sosie śmietanowym można przygotować bez żadnych dodatków, jednak smak potrawy z pewnością wzbogaci odrobina tartego parmezanu lub innego rodzaju sera. Makaron z łososiem w sosie śmietanowym doskonale komponuje się ze szparagami lub różyczkami brokuła. Smaczną propozycją na obiad jest również makaron z łososiem i szpinakiem. Alternatywą dla szpinaku jest cukinia lub suszone pomidory.

Makaron z łososiem w sosie śmietanowym - przepis

Składniki:

· 400 g makaronu penne,

· 150 g wędzonego łososia,

· 150 ml śmietany 30%,

· łyżka masła,

· szparagi,

· garść rukoli,

· świeża, posiekana natka pietruszki,

· cebula,

· pieprz i sól do smaku.

Sposób przygotowania:

1. Makaron wrzuć do wrzątku. Gotuj al dente w lekko osolonej wodzie.

2. Na dużej patelni rozpuść masło. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i lekko podsmaż do zrumienienia.

3. Wędzonego łososia pokrój w plastry i przełóż na rozgrzaną patelnię z masłem. Rybę zalej śmietaną, duś przez około 2-3 minuty.

4. Ugotowany makaron odcedź, przełóż go na patelnię. Całość delikatnie wymieszaj.

5. Potrawę podawaj udekorowaną natką pietruszki, rukolą i ugotowanymi szparagami.

Makaron z łososiem i szpinakiem w kremowym sosie śmietanowym - przepis

Składniki:

· 150 g makaronu kokardki,

· duża garść świeżego szpinaku,

· 1 ząbek czosnku,

· 150 g wędzonego łososia,

· 3 łyżki kremowego serka typu Philadelphia,

· 2 łyżki masła,

· 2 cząstki cytryny.

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.

2. Szpinak opłucz w durszlaku pod bieżącą wodą. Oderwij łodyżki, liście posiekaj. Łososia pokrój w drobną kostkę.

3. Ugotowany makaron odcedź. Zachowaj ⅓ szklanki wody po gotowaniu makaronu. Wodę wymieszaj z kremowym serkiem. Odstaw.

4. Do garnka po makaronie włóż masło. Na roztopione masło dodaj drobno posiekany czosnek, chwilę podsmaż. Następnie dodaj pokrojonego łososia, smaż około minuty, co chwilę mieszając. Po tym czasie do łososia dodaj szpinak, kontynuuj smażenie, mieszając aż do zwiędnięcia szpinaku.

5. Do garnka z łososiem dołóż odcedzony makaron i wlej wodę z serkiem. Całość zagotuj, odstaw z ognia.

6. Potrawę podawaj udekorowaną cząstką cytryny.

Zobacz film: Pasta fresca - domowy makaron. Źródło: Dzień Dobry TVN

Makaron z łososiem i cukinią w sosie śmietanowym - przepis

Składniki:

· 150 g makaronu, np. rurki,

· 150 g łososia wędzonego,

· ½ cukinii,

· 8 kawałków suszonych pomidorów,

· 100 ml śmietanki 30%,

· 2 łyżki masła,

· świeża bazylia i cząstki cytryny do dekoracji.

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź.

2. Łososia pokrój w małą kostkę.

3. Cukinię dokładnie umyj pod bieżącą wodą, pokrój na plasterki, a następnie w paski. Suszone pomidory przenieś do naczynia i zmiksuj na gładką pastę.

4. Do garnka po makaronie włóż masło, rozpuść. Dodaj łososia i cukinię. Całość dopraw świeżo mielonym pieprzem. Smaż przez 2 minuty, co chwilę mieszając. Na koniec potrawę przypraw odrobiną soli do smaku.

5. Do garnka dodaj odcedzony makaron, a następnie śmietankę. Całość wymieszaj i zagotuj. Zawartość garnka po zagotowaniu podgrzewaj jeszcze przez około 2 minuty, aż sos stanie się gęsty.

6. Makaron z łososiem i cukinią przełóż na talerze. Polej pastą ze zmiksowanych suszonych pomidorów. Podawaj udekorowany listkami bazylii i cząstką cytryny.

Makaron z łososiem i pomidorami - przepis

Składniki:

· 120 g makaronu wstążki,

· 300 g filetu z łososia,

· 2 łyżeczki miodu,

· 200 g pomidorków koktajlowych,

· 2 ząbki czosnku,

· 4 łyżki masła,

· ¼ szklanki białego, wytrawnego wina,

· oliwa z oliwek,

· garść liści bazylii,

· sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

1. Odetnij skórę z łososia. Rybę opłucz i przekrój na dwie porcje. Dopraw solą, pieprzem i nasmaruj oliwą z oliwek.

2. Łososia zgrilluj na patelni grillowej. Pod koniec grillowania rybę posmaruj miodem, aby się zarumieniła.

3. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.

4. Czosnek pokrój na plasterki. Umyte pomidorki koktajlowe przekrój na pół.

5. Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj pokrojony czosnek, podsmażaj do zrumienienia.

6. Na patelnię dodaj masło, pomidorki koktajlowe i wlej białe wino. Całość gotuj przez około 2 minuty do zmięknięcia pomidorów. Dodaj posiekaną bazylię. Wymieszaj.

7. Na patelnię dodaj ugotowany i odcedzony makaron. Całość wymieszaj i chwilę podgrzej. Zdejmij z ognia.

8. Makaron z pomidorkami ułóż na talerzach. Na wierzch połóż grillowanego łososia.

Co sądzisz o tym artykule?
52
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0