Letnie greckie zupy - pychota! Przepisy

Grecja to jeden z ulubionych wakacyjnych kierunków Polaków. W studiu Dzień Dobry Wakacje gościliśmy Anne Stoitsi Nieprzecka, która jest z pochodzenia Greczynką. Anna razem z córką Angeliką pokazały, jak łatwo zrobić pysze i zdrowe zupy.

Bulion z sosem jajeczno cytrynowym - soupa avgolemono

Klasyczna grecka zupa, traktowana w greckich domach jak lekarstwo. Jest orzeźwiająca i jednocześnie odżywcza.

  • 2 l bulionu z kury (czy mamy go ugotować?)
    • 80 gram ryżu krótkoziarnistego jak arborio
      • 2 świeże jajka
        • sok z dwóch cytryn
          • sól i pieprz

            Zupa z opiekanych warzyw - soupa psiton lahanikon

            Aromatyczna, bez skórek z warzyw, pyszna i gęsta.

            • 1,5 l bulionu
              • 2 bakłażany
                • 4 pomidory
                  • 2 czerwone papryki
                    • 2 cebule
                      • 2 ząbki czosnku
                        • 4 łyżki oliwy z oliwek
                          • oregano (świeże jak się da)
                            • natka pietruszki
                              • sól, pieprz

                                Chłodnik z ogórków - angourosupa

                                Przypomina Tzatziki ale ma w składzie orzechy włoskie, bardzo orzeźwiająca.

                                • 300 ml bulionu z kury (duży kubek)
                                  • 2 duże ogórki zielone lub 3 mniejsze
                                    • 300 ml jogurtu greckiego (gęstego)
                                      • 2 łyżki stołowe oleju z orzechów włoskich
                                        • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
                                          • 3 łyżki świeżego koperku
                                            • 120 g orzechów włoskich (posiekać)
                                              • sól i pieprz

                                                Greckie bezglutenowe ciasto migdałowo pomarańczowe - halvas

                                                • 350 g miękkiego masła
                                                  • 350 g cukru pudru
                                                    • 9 jajek (rozdzielonych)
                                                      • 180 g kaszki kukurydzianej
                                                        • 270 g migdałów (mielonych) - lepiej jak zmielimy je sami, będzie jak?
                                                          • 5 pomarańczy (starta skórka i wyciśnięty sok)

                                                            Syrop do polania:

                                                            • 180 g cukru zwykłego
                                                              • 2 laski cynamonu
                                                                • 2 cytryny (skórka i sok)

                                                                  Zobacz też:

                                                                  Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości