Kuchnia zwycięzcy 8. edycji programu MasterChef!

W kuchni Dzień Dobry TVN - zwycięzca 8. edycji programu MasterChef. Grzegorz Zawierucha gotuje dla naszych widzów: krewetki w pomidorach z szafranem i lawendą, quiche lorraine, sałatkę z cykorii i ciasto marchewkowe.

Zobacz też: Zwycięzcą programu został Grzegorz Zawierucha >>>

Krewetki w pomidorach z szafranem i lawendą

  • 16 świeżych krewetek 16/20
    • 4 łyżki masła zimnego
      • 2 ząbki czosnku
        • Pół cebuli
          • 4 pomidory
            • Szczypta szafranu
              • 1 pokruszony kwiat lawendy
                • Oregano, bazylia
                  • Sól i pieprz

                    Krewetki płuczemy w zimnej wodzie i obieramy pancerze, zostawiając głowy i ogonek – ostatnią sekcję pancerza. Następnie czyścimy z przewodu pokarmowego - nacinając delikatnie na grzbiecie – i wyciągamy czarną żyłkę. Krewetki osuszamy papierowym ręcznikiem i odstawiamy na bok.

                    Pomidory nacinamy nożem i zalewamy wrzącą wodą. Po ok. 2 minutach wkładamy do zimnej wody, a następnie obieramy ze skórki. Kroimy w drobne kawałki ok 2cm.

                    Cebulę drobno siekamy, a czosnek kroimy w cienkie plasterki.

                    Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła z odrobiną oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulkę, lekko szklimy, a następnie dodajemy czosnek. Całość lekko mieszamy i od razy wrzucamy krewetki. Obsmażamy ok. 1 minuty ciągle mieszając, aż krewetki zmienią kolor na lekko czerwony. Delikatnie solimy i dodajemy pieprz. Następnie dodajemy pomidory pokrojone i całość mieszamy. Po ok. 3 minutach dodajemy przyprawy – szafran, lawendę, bazylię oraz oregano i przyprawiamy do smaku pomidory solą oraz pieprzem. Kiedy zrobi się delikatny sos, dodajemy zimne masło i mieszamy do uzyskania emulsji. Gotowe!

                    Krewetki najlepiej serwować z grzankami czosnkowymi.

                    Quiche Lorraine – tarta lotaryńska

                    Składniki:

                    • Ciasto kruche:
                      • 250 g maki pszennej
                        • 150 gram zimnego masła
                          • ½ łyżeczki drobnej soli
                            • 1 jajko
                              • 1 łyżka zimnej wody lub mleka

                                Farsz:

                                • 125g filetu łososia wędzonego na gorąco
                                  • 200 ml śmietany 18%
                                    • 200 gram sera np. gruyere albo mozzarella
                                      • 50g sera gorgonzola
                                        • 4 jajka
                                          • Sól i pieprz
                                            • Czosnek granulowany
                                              • Pól pęczka szczypiorku
                                                • Pół pęczka koperku
                                                  • Musztarda dijon

                                                    Sposób wykonania:

                                                    Ciasto kruche:

                                                    Wszystkie składniki połączyć i szybko zagnieść , uformować kulkę i włożyć na godzinę do lodówki.

                                                    Farsz:

                                                    Do miski wlać śmietanę oraz wbić jajka i całość połączyć ze sobą. Dodać starty ser żółty, pokrojony na małe kawałeczki gorgonzola oraz posiekane zioła. Przyprawić solą, pieprzem oraz odrobiną czosnku granulowanego.

                                                    W tym czasie pokrojony w cienkie plasterki lub w małe kawałki podsmażyć na patelni aż będzie chrupiący . Nadmiar tłuszczu odsączyć. Przygotować masę jajeczną : w misce wymieszać jajka ze śmietaną solą i pieprzem. Następnie rozwałkować ciasto i przełożyć na formę do tarty . Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć np. sucha fasolą . Tak przygotowaną tartę piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie ściągnąć obciążenie, tartę posmarować musztardą i wylać do środka rozrobiony farsz. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.

                                                    Sałatka z cykorii

                                                    Składniki:

                                                    • 3 cykorie
                                                      • 15 dkg szynki wędzonej
                                                        • 10 dkg żółtego sera
                                                          • Garść orzechów włoskich
                                                            • Garść łuskanego słonecznika
                                                              • Składniki sosu vinaigrette:
                                                                • Łyżka musztardy (najlepiej Dijon)
                                                                  • Sok z jednej cytryny
                                                                    • Olej rzepakowy

                                                                      Przygotowanie

                                                                      Cykorie przekroić na pół, usunąć gorzki środek i pokroić. Resztę składników również pokroić w kosteczkę. Słonecznik i orzechy uprażyć na suchej patelni. Wszystko razem wymieszać, posypać prażonymi ziarnami słonecznika i polać sosem przed samym podaniem.

                                                                      Ciasto marchewkowe z białą polewą

                                                                      Składniki na ciasto:

                                                                      • 2 szklanki drobno startej marchewki (około 4 duże marchewki)
                                                                        • 2 szklanki mąki
                                                                          • 1,5 szklanki cukru
                                                                            • 1 i ¼ szklanki oleju o neutralnym smaku
                                                                              • 4 jajka
                                                                                • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                                  • 2 łyżeczki sody
                                                                                    • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
                                                                                      • Składniki na polewę:
                                                                                        • 125 g serka homogenizowanego
                                                                                          • 50 g masła (miękkiego)
                                                                                            • 100 g cukru pudru

                                                                                              Sposób przygotowania ciasta:

                                                                                              Ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę i olej. Następnie wrzucamy marchewkę (jeżeli marchewki są zbyt soczyste odsączamy nadmiar wody), sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Ubijamy jeszcze chwilę aby składniki dobrze się połączyły. Gotową masę przelewamy do wysmarowanej formy o średnicy 24-28 cm. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

                                                                                              Sposób przygotowania polewy:

                                                                                              Umieścić miskę na garnku napełnionego wodą. Doprowadzić wodę do wrzenia. W misce kolejno rozpuścić: masło, dodać cukier puder a następnie serek homogenizowany. Polewa powinna być gładka i jednolita. Polewać ciasto po jej wystygnięciu.

                                                                                              Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                              podziel się:

                                                                                              Pozostałe wiadomości