Przepisy kulinarne

Kuchnia kwiatowa - przepisy

21 czerwca to pierwszy dzień lata i noc świętojańska, podczas której panny na wydaniu puszczają na wodę wianki z kwiatów. Dlatego w kuchni nie mogło zabraknąć kwiatów. Była sałatka z bratków nasturcji i ogórecznika, smażone kwiaty cukinii oraz kwiaty czarnego bzu z różą i kwieciste chińskie brokuły. Mnóstwo kolorów, zapachów i niezapomnianych smaków.

Brokuł chiński i pok choi z orzeszkami

Składniki:


10 łodyżek brokułu chińskiego


2 pok choi


ząbek czosnku


1 łyżeczki świeżego startego imbiru


2 łyżki bułki tartej


2 łyżki zmielonych orzeszków ziemnych


łyżka sezamu


3 łyżki masła


łyżka oleju ryżowego


sól do smaku


2 łyżki sosu sojowego


łyżeczka oleju sezamowego



Przygotowanie:


Z brokułu chińskiego zdejmujemy liście i gotujemy w niewielkiej ilości wody z łyżką masła aż stanie się miękki ( ale nie może się rozpadać). Liście z brokułu oraz liście pok choi dusimy kilka minut z wyciśniętym czosnkiem i imbirem na oleju ryżowym. Bułkę tartą , zmielone orzeszki oraz sezam prażymy na dwóch łyżkach masła na złocisty kolor. Na uduszonych liściach układamy brokuły , polewamy zmieszanym sosem sojowym z olejem sezamowym a na końcu bułką tarta z orzeszkami i sezamem.



Smażone kwiaty czarnego bzu z sosem różanym

Składniki:


ok. 300 g kwiatów czarnego bzu


1/2 szklanki mąki pszennej


1/2 szklanki mąki groszkowej


1/3 szklanki mąki ryżowej


olej ryżowy do smażenia


cukier puder


sos:


200 g płatków dzikiej róży


sok z cytryny


2 łyżki cukru pudru



Przygotowanie:


Kwiatów czarnego bzu nie myjemy (!!!!) tylko sprawdzamy czy nie mają zanieczyszczeń i robaczków. Mąkę pszenną, groszkową, ryżową i drożdże mieszamy z taką ilością wody by uzyskać rzadkie ciasto naleśnikowe. Kwiaty bzu zanurzamy w cieście i smażymy na złocisty kolor. Płatki róży ucieramy z cukrem i sokiem z cytryny na jednolity sos. Po usmażeniu kwiaty posypujemy cukrem pudrem i podajemy z sosem różanym.



Sałatka z kwiatów z cukinią

Składniki:


3 malutkie, młode cukinie


5 kwiatów nasturcji


5 kwiatów ogórecznika


5 kwiatów - bratków


mała garstka werbeny cytrynowej


5 -7 liści radicchio


1/4 szklanki delikatnej oliwy z oliwek


sok z 1 cytryny


łyżka miodu wielokwiatowego



Przygotowanie:


Cukinię kroimy w plasterki i mieszamy z porwanymi na małe kawałki listkami radicchio, listkami werbeny, oliwą, sokiem z cytryny i miodem. Na końcu dodajemy kwiaty: nasturcję, ogórecznik i bratki.



Smażone kwiaty cukinii

Składniki:


10 kwiatów cukinii


150 g tłustego twarogu


100 g mozarelli


garść liści mięty


1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu


1/2 łyżeczki soli


1/2 szklanki mąki pszennej


1/2 szklanki mąki groszkowej


1/3 szklanki mąki ryżowej


15 g drożdży


sól do smaku


woda


olej ryżowy do smażenia



Przygotowanie:


Cukinię myjemy (nie mocząc kwiatków). Wycinamy pręciki. Mozarellę miksujemy z twarogiem i dodajemy drobno posiekane liście mięty pieprz oraz sól. Mąkę pszenną, groszkową, ryżową i drożdże mieszamy z taką ilością wody aby uzyskać rzadkie ciasto naleśnikowe. Kwiaty cukinii nadziewamy delikatnie masą serową i zawijamy jak cukierki. Moczymy w cieście ( same kwiatki) i smażymy na złocisty kolor w głębokim oleju. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy solą.



Syrop z kwiatów czarnego bzu

Składniki:


300 g kwiatów czarnego bzu


4 cytryny


1 kg cukru trzcinowego


1 litr wody



Przygotowanie:


Kwiatów nie myjemy (!!!!) tylko sprawdzamy , czy nie mają zanieczyszczeń i robaczków. Zalewamy przegotowaną, wystudzona wodą , dodajemy plasterki cytryny i zasypujemy cukrem. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 48 godz. Następnie przelewamy przez gazę i pasteryzujemy w słoikach lub butelkach. Pijemy rozcieńczony z wodą.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
75
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0