Inspirując się twórczością zespołu Trebunie-Tutki, Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło przygotowali kilka tradycyjnych potraw kuchni podhalańskiej z akcentami z różnych stron świata. Smacznego!

Kołoc na słodko z akcentem jamajskim

Składniki:


25 g drożdży


1/2 szklanki mleka


1/2 szklanki cukru trzcinowego


1 kg mąki


szczypta soli


100 g stopionego masła


1/2 kg białego sera


130 g ugotowanych ziemniaków


1/2 szklanki śmietany


1 laska wanilii


1/2 szklanki cukru trzcinowego


4 łyżki rumu



Przygotowanie:


Drożdże rozpuszczamy z 2 łyżkami cukru i letnim mlekiem. Łączymy z mąką, solą, cukrem i stopionym masłem. Odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 1 godziny. Ser ucieramy z ugniecionymi ziemniakami, dodajemy śmietanę, ziarenka wanilii, cukier trzcinowy i rum. Ciasto po wyrośnięciu wałkujemy podsypując mąką na prostokąt, układamy na blasze posmarowanej masłem i posypanej bułka tartą. Na prostokąt z ciasta rozkładamy masę serową. Pieczemy w temp 200 stopni bez termoobiegu na złoty kolor.



Placki z kapusty z akcentem marokańskim

Składniki:


1/2 kg kapusty


4 łyżki oleju


2 cebule


1/2 szklanki bułki tartej plus bułka do panierki


3 łyżki mąki grochowej (można samemu zmielić w młynku do kawy wysuszony w piekarniku groch)


sól i pieprz do smaku


1 łyżka przyprawy Ras-el Hanout


olej i masło do smażenia



Przygotowanie:


Kapustę gotujemy na parze. Po przestudzeniu mielimy w blenderze. Dodajemy uduszoną cebulę, bułkę tartą, mąkę grochową, przyprawę Ras-el Hanout, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy i formujemy kulki wielkości śliwki. Każdą kulkę spłaszczamy na bułce tartej formując okrągłe kotleciki. Smażymy na oleju z dodatkiem masła.



Przyprawa Ras-el Hanout

(wywodzi się z Maroko w jej skład wchodzi czasami nawet 30 składników, poniżej uproszczona wersja)



Składniki:


2 łyżki cynamonu


1 łyżka kurkumy


1/2 łyżki świeżo mielonego czarnego pieprzu


1/4 łyżki świeżo mielonej gałki muszkatołowej


1/4 łyżki mielonego kardamonu


1/4 łyżki świeżo zmielonych goździków



Przygotowanie:


Przyprawy można zmielić razem w młynku do kawy. Mieszankę przesypujemy do słoika i przechowujemy w ciemnym miejscu.



Zakopiańskie bryndzylki z akcentem indyjskim

Farsz:


300 g bryndzy


100 g startego oscypka


2 ugotowane na parze ziemniaki


3 łyżki kwaśnej śmietany


sól i pieprz do smaku


ciasto:


1 kg ugotowanych ziemniaków


szklanka mąki


2 łyżki stopionego masła


sól


1 łyżka czarnuszki


mąka do podsypywania


Farsz:



Obrane ziemniaki ugniatamy z bryndzą, mieszamy z solą, pieprzem, śmietaną i startym oscypkiem.



Ciasto:


Ugotowane ziemniaki ugniatamy, studzimy i łączymy z mąką, solą, czarnuszką i masłem. Podsypując mąką formujemy wałek, który dzielimy na nieduże kulki. Każdą z nich spłaszczamy tworząc okrągłe, dosyć cienkie placuszki. Na każdy z nich wykładamy farsz, składamy na pół i sklejamy rant. Pieczemy w piekarniku na papierze do pieczenia w temp. 200 stopni z termoobiegiem na złoty kolor.



Zupa czośnianka z akcentem afrykańskim

Składniki:


1/4 szklanki oleju słonecznikowego


2 cebule


1 łyżka przyprawy afrykańskiej


1 litr wywaru warzywnego


6 ząbków czosnku


300 g ziemniaków


świeża mięta do przybrania


przyprawa afrykańska:


1 łyżka suszonego czosnku


1 łyżka kminu rzymskiego


1 łyżka kminku


1 łyżka ziarenek kolendry


1 łyżka suszonej mięty


1 łyżeczka soli morskiej



Przygotowanie:


Na oleju dusimy cebulę, po około pięciu minutach dodajemy afrykańską mieszankę przypraw i po chwili całość zalewamy wywarem. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i wyciśnięty czosnek. Całość gotujemy, aż ziemniaki zaczną się rozpadać i zagęszczą zupę. Podajemy z grzankami i łyżką kwaśnej śmietany.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
62
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0