Przepisy kulinarne

Kipi kasza...

Chcemy pokazać, że nawet z kaszy, która jest w okresie jesienno-zimowym niewiarygodnie zdrowa, można przygotować rożne niespotykane w naszej kuchni potrawy - wyjaśnia Monika Mrozowska-Szaciłło i jej mąż Maciej. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali sushi, risotto, zapiekankę i deser - wszystko z kaszy.

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Składniki:


1 szklanka kaszy gryczanej


6 orzechów brazylijskich


2 łyżki posiekanych liści selera


1/2 bulwy średniego selera


1/2 kostki białego tłustego sera


2 średnie pomidory


oliwa z oliwek


sól, pieprz do smaku



Przygotowanie:

Kaszę gryczaną gotujemy w dwukrotnej ilości osolonej wody, aż całą ją wchłonie i stanie się miękka. Selera i orzechy brazylijskie ścieramy na tarce i z odrobina soli prażymy w garnku na oliwie aż się przyrumienią. Na koniec dodajemy drobniutko posiekane liście selera. Gdy orzechy z selerem odrobinę przestygną mieszamy je z białym twarogowym serem. Na wysmarowana oliwą brytfankę wysypujemy cienką warstwę kaszy. Na kaszy układamy masę twarogową, która lekko ugniatamy. Całość przykrywamy plastrami pomidorów bez skórki. Posypujemy solą , pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek i zapiekamy w piekarniku w temp. 180 st. na termoobiegu przez 15 minut.



Risotto z pęczaku i podgrzybków

Składniki:


200 g pęczaku


1 duża cebule


oliwa z oliwek


1 szklanka białego wina


świeży (ewentualnie suszony) tymianek


3 garście suszonych grzybów namoczonych w wodzie, lub 2 garście świeżych


3 garście startego parmezanu


2 łyżki masła


sól i pieprz do smaku


wywar warzywny z włoszczyzny:


2 litry wody


2 marchewki


2 pietruszki


1/2 selera


1/2 pora



Przygotowanie:

Warzywa ścieramy na grubej tarce i gotujemy z dodatkiem 1 łyżki oliwy ok. 15 min i przecedzamy przez sitko. Na patelni z wysokim rantem szklimy z oliwą drobno poszatkowaną cebulę, i dodajemy pęczak. Po pięciu minutach wlewamy wino i czekamy, aż wyparuje, po czym dolewamy bulion, tylko tyle, aby delikatnie przykryć kaszę. Czynność powtarzamy za każdym razem jak kasza wchłonie płyn. Po 35 min. dodajemy parmezan, masło i gotujemy jeszcze pięć min. Podajemy z natką pietruszki i parmezanem.



Sushi prasowane z kaszy jęczmiennej

Składniki:


200 g kaszy jęczmiennej (średniej)


1 płaska łyżeczka soli


1 mała czarna rzepa


1 mała kalarepka


1 czerwona papryka


kiełki rzodkiewki


kiełki lucerny


kiełki brokułu


3 łyżki octu jabłkowego


1 łyżka oleju sezamowego


czarny sezam


biały sezam


3 łyżki chrzanu


3 łyżki śmietany


5 małych pieczarek


prostokątna foremka i płaska deseczka, blaszka itp.


1 pęczek szczypioru



Przygotowanie:

Kaszę gotujemy w trzykrotnej ilości wody z solą na małym gazie. Jak cześć wody zostanie wchłonięta przykrywamy pokrywką i gotujemy dalej nie mieszając. Kasza jest gotowa jak cała woda zostanie wchłonięta. Przekładamy ja do miski i dodajemy ocet i olej sezamowy. Całość przekładamy do foremki posmarowanej olejem sezamowym i ugniatamy formując równą warstwę kaszy. Smarujemy ja mieszaniną chrzanu i śmietany i czekamy, aż trochę przestygnie. Rozkładamy warstwę wybranych kiełków, ugotowane na parze cienkie plastry kalarepki, czarnej rzepy, surową paprykę pociętą w słupki, plasterki pieczarek szczypior pocięty na ukośne kawałki. Wszystkie dodatki powinny być ułożone tak jak plasterki sera, na zakładkę.


Całość przykrywamy folią i przyciskamy deską na którą trzeba postawić coś ciężkiego i odstawić na 15 min. Po tym czasie zdejmujemy obciążnik, przewracamy całość o 180 stopni i zdejmujemy formę. Przykładamy drugą deskę, przewracamy z powrotem do początkowej pozycji, podnosimy pierwszą deskę, zdejmujemy folię i kroimy na małe kawałki. Podajemy z chrzanem i sosem sojowym.



Deser z kaszy manny

Składniki:


6 łyżek kaszy manny


1 szklanka śmietanki 30%


3 szklanki mleka


1 laska wanilii


5 płaskich łyżek cukru brązowego


na sos:


250 g jagód mrożonych


3 łyżeczki cukru brązowego



Przygotowanie:

Kaszę gotujemy na mleku z rozkrojoną wzdłuż laską wanilii aż stanie się miękka, dodajemy śmietankę, cukier, wyjmujemy laskę i całość dokładnie mieszamy. Masę rozlewamy do małych naczynek i zjadamy z sosem, gdy jeszcze jest ciepła lub po ostygnięciu. Wówczas zgęstnieje. Sos: jagody gotujemy na wolnym ogniu z cukrem kilka minut, aż staną się miękkie.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
53
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0