Kuchnia azjatycka zdobywa coraz większą popularność również w Europie. Przyrządzenie w domu potraw kuchni azjatyckiej jest proste, tym bardziej, że składniki są powszechnie dostępne. Pierś z kaczki po tajsku z mlekiem kokosowym to pyszna alternatywa dla kaczki po staropolsku.

Kaczka to produkt typowy dla tradycyjnej polskiej kuchni, jednak od czasu do czasu warto ją przyrządzić w egzotycznym wydaniu . Jedną z takich propozycji może być kaczka po tajsku . Kuchnia tajska charakteryzuje się częstym wykorzystywaniem drobiu, zwykle z dodatkiem mleka kokosowego, warzyw oraz owoców. Obfituje również w aromatyczne przyprawy. Większość produktów jest łatwo dostępnych w polskich sklepach, dlatego przygotowanie dań kuchni tajskiej nie powinno stanowić wielkiego wyzwania.

Pierś z kaczki po tajsku

Jednym z najprostszych dań jest pieczona pierś z kaczki po tajsku . Kaczka po tajsku w mleku kokosowym to typowe danie kuchni azjatyckiej. Do przygotowania 4 porcji tej potrawy potrzebne będzie:

· 2 piersi z kaczki,

· 40 g czerwonej pasty curry,

· 200 g liczi z puszki,

· 200 g pędów bambusa,

· 150 ml bulionu,

· 150 ml mleczka kokosowego,

· 2 łyżeczki trawy cytrynowej mielonej,

· 1 papryczka chili,

· 5 łyżek soku z limonki,

· 1 łyżka sosu rybnego,

· sól.

Będziemy również potrzebować brytfanki o pojemności około 5 litrów.

Przygotowanie przepisu rozpoczynamy od umieszczenia piersi z kaczki w brytfance, następnie solimy mięso, przykrywamy folią aluminiową i przykrywką i wstawiamy mięso do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy kaczkę około 75 minut.

W czasie, kiedy mięso się piecze, odsączamy liczi oraz pędy bambusa. Papryczkę chili kroimy na podłużne paski i dodajemy do niej trawę cytrynową. Na patelni rozgrzewamy pastę curry, aż zacznie delikatnie parować, dodajemy do niej mleko kokosowe, bulion, sok z limonki, sos rybny oraz mieszankę chili i trawy cytrynowej. Mieszamy wszystkie składniki i dusimy na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Do naszej mieszanki na patelni dodajemy upieczone mięso, dokładamy również liczi, pędy bambusa i dusimy wszystko przez około 15 minut pod przykryciem. Taką potrawę najlepiej podać z dodatkiem ryżu jaśminowego.

Zobacz film: Rey - prawdziwa kaczka po chińsku. Źródło: Dzień Dobry TVN

Chrupiąca kaczka po tajsku – przepis

Alternatywą dla pieczonej kaczki jest podanie chrupiącej kaczki po tajsku. Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

· 400 g piersi z kaczki,

· 2 ząbki czosnku,

· 2 łyżeczki sosu chili,

· 1 łyżka miodu,

· 3 łyżki ciemnego sosu sojowego,

· ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków,

· 1 łyżeczka oleju roślinnego,

· 1 łyżeczka oleju sezamowego,

· 2 młode cebulki,

· 150 g groszku cukrowego w strąkach,

· 2 łyżki pasty z tamaryndy.

Do wykonania tego przepisu potrzebne będzie naczynie żaroodporne o pojemności co najmniej 3 litrów oraz wok.

Najpierw należy przygotować marynatę – potrzebujemy do niej rozgniecionych ząbków czosnku, miodu, chili oraz przyprawy 5 smaków. Wszystkie te składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Piersi z kaczki nakłuwamy widelcem i smarujemy marynatą, następnie wkładamy je do naczynia i przykrywamy. Takie naczynie odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po upływie tego czasu wyjmujemy mięso z lodówki i wstawiamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210 stopni. Mięso powinno piec się około 15 minut, po wyjęciu należy je lekko przestudzić, następnie pokroić w plastry. W woku należy rozgrzać olej, następnie włożyć posiekaną cebulkę oraz groszek i pozostałą część marynaty oraz pastę z tamaryndy. Przez kilka minut należy podgrzewać składniki, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy do nich pokrojone mięso i jeszcze kilka minut dusimy. Do tego przepisu dobrze sprawdzi się makaron ryżowy, warto go wcześniej ugotować i dodać do reszty składników w woku.

Zupa z kaczki po tajsku

W kuchni tajskiej znaleźć można również zupy. Do przygotowania 4 porcji zupy z kaczki po tajsku potrzebne będzie:

· 1 podwójna pierś z kaczki,

· 400 ml mleka kokosowego,

· mała papryczka chili,

· 1 limonka,

· 1 garść świeżej kolendry,

· 200 g pieczarek,

· ½ puszki kukurydzy konserwowej,

· 2 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry,

· 1 łyżka sosu rybnego,

· 1 ząbek czosnku,

· 1 l bulionu,

· 30 g makaronu ryżowego,

· pieprz oraz sól.

Wykonanie przepisu rozpoczynamy od pokrojenia piersi z kaczki w plastry średniej grubości. Następnie szatkujemy kolendrę oraz papryczkę chili. W misce umieszczamy mięso, wsypujemy do niego kolendrę oraz papryczkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Pokrojone pieczarki podsmażamy na patelni z dodatkiem soli. W garnku doprowadzamy do wrzenia bulion, dodajemy do niego mleko kokosowe oraz skórkę limonki, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Do naszej mieszanki dodajemy również pastę curry, sos rybny, trawę cytrynową i gotujemy całość przez kilka minut. Na koniec dokładamy usmażone wcześniej pieczarki, mięso wraz z marynatą i gotujemy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękki. Pod koniec gotowania dodajemy odsączoną kukurydzę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Taka zupa z kaczki po tajsku podana powinna być z ugotowanym wcześniej makaronem ryżowym – możemy go włożyć do garnka z zupą lub umieścić bezpośrednio w miseczkach.

Co sądzisz o tym artykule?
74
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0