Jak śledzie - to tylko z Michelem Moranem!

Michel Moran
Michel Moran
Doświadczony szef kuchni Michel Moran zachęca Was do wspólnego gotowania w tę niedzielę! W naszej kuchni przygotuje śledzie na kilka sposobów. Lubicie śledzie? Skorzystajcie z przepisów mistrza Morana i gotujcie razem z nami od 8:30!

Śledź à l’ ecabeche

Składniki:

0,5 kg śledzi 

0,1 kg marchwi 

0,1 kg cebuli 

0,5 l białego wina 

0,2 l ocet winny 

10 ziaren kolendry 

30 g tymianek 

30 g rozmaryn 

10 ziaren pieprzu 

ząbek czosnku 

Przygotowanie:

Śledzie moczymy w zimnej wodzie ok. 2 godzin. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew i czosnek w plastry. Pokrojoną cebulę, marchew i czosnek smażymy ok. 3 min. Dodajemy wino białe, ocet i przyprawy. Gotujemy ok 10-15 min. Wystudzonym wywarem zalewamy śledzie. Marynujemy 2 dni przetrzymując w lodówce w zamkniętym naczyniu. 

Śledź z owocowym Chutney z kapustą

Składniki:

0,5 kg śledzi

0,1 kg ananasa 

0,1 kg gruszki 

0,1 kg jabłek 

50 gr szalotka 

0,1 kg miód 

50 ml ocet 

0,3 kg kapusty (zielonej słodkiej)

Przygotowanie:

Śledzie moczymy w zimnej wodzie ok. 2 godzin. Owoce i szalotkę kroimy w drobną kostkę. W garnku podgrzewamy miód, na miodzie smażymy szalotkę ok. 2 min. Dodajemy pokrojone owoce i ocet. Dusimy na wolnym ogniu ok. 30 min. W tym czasie drobno szatkujemy kapustę, blanszujemy (sparzamy) w gorącej wodzie przez ok 2-3 min, żeby była półtwarda (lekko chrupiąca). Do chutney (miodu z owocami) dodajemy kapustę. Pokrojone śledzie mieszamy z chutney. Marynujemy 2 dni przechowując w lodówce w zamkniętym naczyniu.

Śledź z pomidorowym Concassé à la Provancale

Składniki:

0,5 kg śledzi

0,1 kg cebuli 

5 ząbków czosnku 

1 kg pomidorów 

50 ml koncentratu 

tymianek

rozmaryn

liść laurowy 

Składniki:

Śledzie moczymy w zimnej wodzie ok. 2 godzin. Sparzamy pomidory, obieramy ze skóry i drylujemy z miąższu, kroimy w drobną kostkę. Czosnek i cebulę kroimy także w drobną kostkę i smażymy przez ok. 2-3 min. Następnie dodajemy pomidory i koncentrat oraz przyprawy. Dusimy dalej ok 25 min. 

Wystudzone Concasse kładziemy na pokrojone śledzie. Całość marynujemy przez 2 dni przetrzymując w lodówce w zamkniętym naczyniu

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości