Przepisy kulinarne

Gruszka w kuchni - przepisy

Wśród owocowych smaków jesieni, obok jabłek i śliwek nie może zabraknąć także gruszek. „Klapsa”, „Konferencja” czy "Paryżanka"... każdy ma swoją własną faworytkę. Idealna zarówno na deser, jak i w wersji wytrawnej. W kuchni Dzień Dobry TVN swoje kulinarne wariacje z gruszką zaserwowały Beata i Paulina Kartowicz.

W menu znalazły się m.in. mieszane sałaty z gruszkami i grillowanym sereem halloumi, gruszki w szynce serrano z parmezanem i kremem balsamicznym, piersi kacze z glazurowanymi gruszkami i żurawiną oraz ciastko francuskie z gruszkami i płatkami migdałów w karmelu. Smacznego!



Mieszane sałaty z gruszkami i grillowanym serem halloumi

Składniki (4 porcje):


150 g sera halloumi pokrojonego na plastry


400 g mieszanej sałaty


sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz


1,5 dojrzałej i soczystej gruszki, pokrojonej na plasterki


2 łyżki soku z cytryny


2 łyżki orzeszków pinii, zrumienionych na patelni


gałązka rozmarynu do dekoracji i zapachu



Przygotowanie:


Przygotować 4 porcje miodowego sosu winegret. Na talerzach rozłożyć mieszane sałaty, oprószyć solą i pieprzem. Mocno rozgrzewamy patelnię grillową. Ser kroimy na plastry. Układamy na patelni i smażymy po 3 minuty z każdej strony. Gruszki kroimy na plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Ser i gruszki układamy finezyjnie na sałacie. Posypujemy uprażonymi orzeszkami pinii i polewamy winegretem. Na wierzch ułożyć gałązkę rozmarynu. Podawać z grzankami z bagietki francuskiej posmarowanymi masłem.



Miodowy sos winegret

Składniki:


1 łyżka soku z cytryny (lub 1,5 łyżki octu winnego)


3 - 4 łyżki oliwy z oliwek


1 łyżka miodu


1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie)


szczypta soli morskiej


świeżo zmielony czarny pieprz



Przygotowanie:


Czosnek bardzo drobno posiekać, rozetrzeć końcem noża, posypać delikatnie solą i przełożyć do miseczki. Dodać miód i razem rozetrzeć. Wlać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dolać oliwę i wymieszać wszystkie składniki.



Gruszki w szynce serrano z parmezanem i kremem balsamicznym

Składniki:


2 słodkie gruszki


8 plasterków szynki Serrano


liście świeżej rukoli


80 g parmezanu



Przygotowanie:


Gruszki obieram, kroję na ćwiartki i oczyszczam z gniazd nasiennych. Każdą ćwiartkę zawijam w plasterek szynki, do środka wkładam liście rukoli oraz kawałki parmezanu. Polewam kremem balsamicznym. Posypuję świeżo zmielonym czarnym pieprzem.



Krem balsamiczny:



Składniki:


150 ml ocet balsamiczny


100 g cukier


gałązka rozmarynu



Przygotowanie:


150 ml octu balsamicznego wlewamy na patelnie i dodajemy 100 g cukru oraz rozmaryn. Gotujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia.



Piersi kacze z glazurowanymi gruszkami i żurawiną

Składniki:


4 filety z kaczki


3 gruszki


100 g żurawiny


1 cytryna


100 g masła


2 łyżki oleju


1 łyżka cukru


100 ml czerwonego wytrawnego wina


sól, pieprz


rozmaryn dekoracyjnie



Przygotowania:


Na patelni roztopić masło i rozpuścić cukier, dodać gruszki pokrojone na ćwiartki i zrumienić. Skropić sokiem z cytryny, dodać świeżą żurawinę i podlać czerwonym winem. Zagotować i odstawić. Na mocno rozgrzanej patelni smażymy piersi kacze osolone i oprószone świeżo mielonym pieprzem, 2 minuty z każdej strony. Zawijamy zrumienione filety w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku 20 min w temperaturze 130 stopni. Następnie należy pokroić upieczone piersi na 4-5 plastrów każdą, ułożyć na talerzach i dodać podgrzane gruszki i żurawinę. Udekorować rozmarynem.



Ciastko francuskie z gruszkami i płatkami migdałów w karmelu

Składniki:


4 kawałki ciasta francuskiego, o wymiarach 12 x 10 cm


1 jajko, roztrzepane, na glazurę


6 łyżki uprażonych płatków migdałowych


gałązka rozmarynu


2 świeże gruszki


50 ml mleka kokosowego


100 g cukru


1 łyżka masła



Przygotowanie:


Gruszkę pokroić na grubą kostkę, włożyć na patelnię z 1 łyżeczką masła i rozmarynem, smażyć przez 2 minuty. Cukier rozpuścić na patelni ,dodać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitego złocistego koloru. Dodać prażone migdały oraz gruszki, zdjąć z ognia i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim kawałki zimnego ciasta francuskiego. Posmarować je roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut, aż ciasto urośnie i się zrumieni. Widelcem pokruszyć wierzch ciasta, nałożyć gruszki z masą migdałowo karmelową. Jeżeli chcemy jeść ciastka na ciepło to należy wstawić je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 2 - 3 minuty.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
92
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0