Goździki to przyprawa, z której od lat korzysta się w ziołolecznictwie. Ból zęba, głowy i nieświeży oddech – każdą z tych dolegliwości można wyleczyć, używając goździkowej przyprawy. Dowiedz się, jak ją stosować.

Goździki? Na ból zęba?! – taka reagują osoby, które nie znają jeszcze prozdrowotnych zalet tej przyprawy. Warto więc poznać ją lepiej.

Goździki – co to za roślina?

Goździki to przyprawa używana jeszcze w III w. p.n.e., a ich nazwa pochodzi od łacińskiego słowa clavus , czyli „gwóźdź”. Początkowo korzystali z nich wyłącznie Chińczycy, a w Europie zostały docenione dopiero w średniowieczu. Goździki to suszone pąki goździkowca, tropikalnego drzewa o niepowtarzalnym aromacie. Obecnie uprawia się go w Brazylii, Indiach czy na Zanzibarze.

Goździki jako przyprawa charakteryzują się oryginalnym smakiem, którego nie sposób porównać z żadnym innym. Mają korzenny, słodko-kwaśny aromat, gdyż znajduje się w nich olejek eteryczny. Ten sam olejek eteryczny jest również cennym naturalnym lekarstwem podnoszącym odporność i działającym przeciwbólowo. Ponadto poprawia trawienie i potrafi uśmierzyć ból.

Goździki na ból zęba – jak ich używać?

Goździki mają właściwości lecznicze, dzięki którym uznawane są za jedno z najskuteczniejszych domowych lekarstw na bolące zęby. Mimo iż nie zastąpią dentystycznego wiertła, są skutecznym środkiem przeciwbólowym, gdyż działają odkażająco.

Goździki ogrodowe można stosować na różne sposoby. Najbardziej znaną metodą jest ssanie jednego lub kilku ziaren, dzięki czemu uwalniany jest eugenol, który uśmierza ból. Ziarna można także sproszkować i natrzeć nimi bolące miejsce. Nie mniej popularny jest również olejek goździkowy. Można go połączyć np. z oliwą i smarować, i użyć tak, jak sproszkowanych ziaren.

Goździki wieloletnie – dlaczego warto je mieć w ogrodzie?

Goździki wieloletnie cieszą się dużą popularnością wśród ogrodników, gdyż nadają ogrodom oryginalny wygląd i są proste w uprawie. Kwiaty te mają niskie wymagania glebowe, a najlepiej rosną na podłożach umiarkowanie wilgotnych i zasadowych. Jednak każdy, kto chce zacząć je hodować, powinien posadzić je w odpowiednio nasłonecznionym miejscu.

Do goździków wieloletnich zalicza się goździk kropkowany, pierzasty i siny. Dwa ostatnie z wymienionych gatunków kwitną w maju i czerwcu, a ten pierwszy od czerwca do września.

Goździki – właściwości lecznicze

Substancją odpowiedzialną za lecznicze właściwości goździków jest eugenol. Eugenol to naturalny antyoksydant, który zapobiega:

· chorobom nowotworowym,

· zbyt wczesnemu starzeniu się skóry,

· chorobom układu krążenia.

Aby w pełni odczuć działanie eugenolu, goździki warto dodawać do sosów, sałatek, kompotu, a nawet kawy. Tu warto skorzystać z goździków mielonych , gdyż przyprawa ta po zmieleniu ma jeszcze więcej olejku zapachowego.

Goździki pomagają również na gardło , gdyż działają kojąco na zatkany nos. Ponadto przynoszą ulgę podczas kaszlu. Osoby leczące się przy użyciu naturalnych metod powinny zawsze mieć w pogotowiu omawianą przyprawę. Wystarczy possać kilka ziaren, aby pozbyć się np. zapachu czosnku. Co więcej, kilka kropel olejku goździkowego dodanego do kąpieli pomaga zwalczyć ból głowy.

Goździki – jak stosować w walce z pasożytami?

Wiele osób zainteresowanych ziołolecznictwem naturalnym używa goździków na pasożyty . Przyprawa potrafi bowiem zahamować rozwój lamblii bytującej w jelicie cienkim. Pasożyty mieszkające w jelicie cienkim powodują różne choroby, np. kokcydiozy, które z kolei potrafią skutecznie usunąć olejek z goździków, stosowany często w aromaterapii.

Goździki usuwają pasożyty skutecznie. Co więcej, pomagają także w leczeniu biegunki i chorób układu pokarmowego, gdyż zabijają bytujące tam pasożyty. Niemniej jednak spożywanie dużych ilości goździków w ciąży jest niewskazane. Olejek eugenolu może zaszkodzić płodowi i spowolnić jego rozwój.

Przyprawa z goździków – do czego jej używać?

Przyprawę cechuje wyjątkowy aromat, który ciekawie komponuje się z różnymi potrawami. Jednak jego słodko-korzenny posmak sprawia, że najlepiej sprawdza się w połączeniu z owocami. Kucharze przyprawiają goździkami także dania mięsne, a domowi miłośnicy nalewek dodają je do grzanego wina lub innych napojów alkoholowych. Goździki do herbaty pasują nie mniej niż do wspomnianego wina.

Goździki i ich uprawa – czy jest to trudne zadanie?

Siemię lniane i goździki to dwie przyprawy, które zawsze warto mieć w domowej spiżarni. Drugą z przypraw można z powodzeniem hodować w ogrodzie. Goździki to przyprawa o właściwościach leczniczych , ale roślina, z której tworzy się przyprawę, wygląda na tyle oryginalnie, że pozwala na tworzenie ciekawych aranżacji ogrodowych czy balkonowych. Aby goździki urosły, potrzebują nasłonecznionego stanowiska, lekkiej ziemi i regularnego nawożenia, choć znoszą okres krótkotrwałej suszy.

Wszystkie goździki mają jednakowe działanie zdrowotne, choć różnią się cechami fizycznymi. Są to rośliny jednoletnie, dwuletnie i wieloletnie, które mogą kwitnąć w różnych terminach i wykształcać kwiaty o różnych rozmiarach. Jednak wszystkie z nich mogą stać się później goździkami mielonymi o właściwościach leczniczych.


Zobacz film: Naturalny koktajl niczym napój energetyczny. Źródło: Dzień Dobry TVN

Goździki i ich zastosowanie w kuchni – do czego można jeszcze ich użyć?

Suszone goździki to znany składnik marynat, wzmacniający smak dziczyzny. Z powodzeniem można je dosypać do pieczeni, np. wołowej, i nabić nią mięso. Ciekawym rozwiązaniem kulinarnym jest połączenie goździków z cebulą – mieszanka nadaje nieco staropolski smak bulionom i sosom. Poza tym zmielone goździki to stały składnik sosu worcester, klasycznej angielskiej przyprawy.

Jak widać goździki – całe lub zmielone – to zarówno uniwersalna przyprawa, jak i domowy sposób na ból zęba – goździki są naprawdę cenne, więc warto zacząć je stosować na co dzień.

Zobacz także:

Przepisy na pyszne, zimowe herbaty

Naturalne napary dla dzieci, wzmacniające odporność

Co sądzisz o tym artykule?
5
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0