Przepisy kulinarne

Gotujemy na parze. Poznaj przepisy na lekkie dania według Piotra Kucharskiego

Przepisy kulinarne

Gotujemy na parze. Poznaj przepisy na lekkie dania według Piotra Kucharskiego

Znudziły się już dania smażone i pieczone? Spróbuj dań gotowanych na parze. Piotr Kucharski przygotował warzywa na parze, dorsza na młodej kapuście i Creme Caramel z owocami na deser. 

Warzywa na parze zapiekane pod sosem

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 główka młodego czosnku
  • 5 młodych ziemniaków
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek dymki
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Sos:

Składniki:

  • 100 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • mleko
  • pęczek koperku
  • 50 g sera cheddar

Przygotowanie:

Warzywa oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą i pieprzem oraz skropić oliwą z oliwek. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i gotować na parze w piekarniku przez 20 minut. W tym czasie zrobić sos.

Masło rozpuścić, dodać mąkę i przesmażyć przez chwilę. Dodać mleko i wymieszać, podgrzewać aż wszystko się zagęści. Dodać kolejną porcję mleka, wymieszać i ponownie podgrzać aż się zagęści. Pod koniec dodać posiekany koperek i starty ser. Sosem polać warzywa które gotowały się na parze i wstawić pod rozgrzaną górną grzałkę piekarnika żeby zapiec sos przez około 12-15 minut.

Dorsz na młodej kapuście

Składniki:

  • 4 filety z dorsza (około 150 g sztuka)
  • 500 g młodych ziemniaków
  • sól i pieprz
  • 150 g kiełbasy chorizo
  • 1 cebula
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 pęczek koperku
  • sól i pieprz
  • cukier do smaku
  • ocet do smaku

Przygotowanie:

Filety z dorsza przyprawić solą i pieprzem. Młode ziemniaki obrać i pokroić w kostkę 1 cm i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika i gotować na parze przez 20 minut. Po 5 minutach do ziemniaków dołożyć dorsza i razem gotować.

W tym czasie kiełbasę pokroić na plasterki i podsmażyć w dużym garnku, następnie dodać posiekaną cebulę i przesmażyć. Dodać poszatkowaną kapustę i wszystko razem dusić na wolnym ogniu około 15 minut. Pod koniec przyprawić solą, pieprzem, cukrem i octem. Przed podaniem wymieszać z posiekanym koperkiem.

Na talerz wyłożyć kapustę, na tym położyć kostki ziemniaków a na górę rybę.

Creme Caramel z owocami

Składniki:

Karmel

  • 200 g cukru
  • 3 łyżki wody
  • Krem
  • 500 ml mleka
  • 4 duże jajka
  • 80 g cukru
  • skórka z cytryny

Owoce:

  • kilka gałązek rabarbaru
  • 300 g truskawek
  • gałązka rozmarynu
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Cukier z wodą umieścić w garnku z grubym dnem. Gotować na wolnym ogniu aż cukier stanie się płynny w kolorze miodu. Przelać go do żaroodpornego naczynia o średnicy 20 cm, następnie obrócić naczyniem tak żeby karmel rozlał się na cały spód i boki naczynia.

W osobnym garnku podgrzać mleko ze skórką cytrynową prawie że do zagotowania,. W misce dokładnie wymieszać jajka z cukrem. Gdy mleko jest Już ciepłe, dolać odrobinę do jajek z cukrem i szybko wymieszać. Następnie jajka przelewać do mleka dokładnie mieszając rózgą aż wszystko się połączy. Całą masę przelać na środek naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika i piec około 20-22 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Na naczynie nałożyć talerz i obrócić.

Truskawki i rabarbar, pokroić na mniejsze kawałki i zasypać 3 łyżkami cukru i gałązką rozmarynu, odstawić na 30 minut. Następnie podgotować przez 5 minut.

Krem podawać z ciepłymi owocami.

Zobacz też:

Japoński makaron udon - jak zrobić i z czym podawać?

Jak zrobić chleb esseński? Wartość odżywcza chleba Ezechiela

Leczo wegetariańskie - najlepszy przepis

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Co sądzisz o tym artykule?
80
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0