Warzywa na parze zapiekane pod sosem
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 główka młodego czosnku
- 5 młodych ziemniaków
- pęczek rzodkiewki
- pęczek dymki
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Sos:
Składniki:
- 100 g masła
- 50 g mąki pszennej
- sól i pieprz
- mleko
- pęczek koperku
- 50 g sera cheddar
Przygotowanie:
Warzywa oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą i pieprzem oraz skropić oliwą z oliwek. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i gotować na parze w piekarniku przez 20 minut. W tym czasie zrobić sos.
Masło rozpuścić, dodać mąkę i przesmażyć przez chwilę. Dodać mleko i wymieszać, podgrzewać aż wszystko się zagęści. Dodać kolejną porcję mleka, wymieszać i ponownie podgrzać aż się zagęści. Pod koniec dodać posiekany koperek i starty ser. Sosem polać warzywa które gotowały się na parze i wstawić pod rozgrzaną górną grzałkę piekarnika żeby zapiec sos przez około 12-15 minut.
Dorsz na młodej kapuście
Składniki:
- 4 filety z dorsza (około 150 g sztuka)
- 500 g młodych ziemniaków
- sól i pieprz
- 150 g kiełbasy chorizo
- 1 cebula
- 1 główka młodej kapusty
- 1 pęczek koperku
- sól i pieprz
- cukier do smaku
- ocet do smaku
Przygotowanie:
Filety z dorsza przyprawić solą i pieprzem. Młode ziemniaki obrać i pokroić w kostkę 1 cm i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika i gotować na parze przez 20 minut. Po 5 minutach do ziemniaków dołożyć dorsza i razem gotować.
W tym czasie kiełbasę pokroić na plasterki i podsmażyć w dużym garnku, następnie dodać posiekaną cebulę i przesmażyć. Dodać poszatkowaną kapustę i wszystko razem dusić na wolnym ogniu około 15 minut. Pod koniec przyprawić solą, pieprzem, cukrem i octem. Przed podaniem wymieszać z posiekanym koperkiem.
Na talerz wyłożyć kapustę, na tym położyć kostki ziemniaków a na górę rybę.
Creme Caramel z owocami
Składniki:
Karmel
- 200 g cukru
- 3 łyżki wody
- Krem
- 500 ml mleka
- 4 duże jajka
- 80 g cukru
- skórka z cytryny
Owoce:
- kilka gałązek rabarbaru
- 300 g truskawek
- gałązka rozmarynu
- listki mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
Cukier z wodą umieścić w garnku z grubym dnem. Gotować na wolnym ogniu aż cukier stanie się płynny w kolorze miodu. Przelać go do żaroodpornego naczynia o średnicy 20 cm, następnie obrócić naczyniem tak żeby karmel rozlał się na cały spód i boki naczynia.
W osobnym garnku podgrzać mleko ze skórką cytrynową prawie że do zagotowania,. W misce dokładnie wymieszać jajka z cukrem. Gdy mleko jest Już ciepłe, dolać odrobinę do jajek z cukrem i szybko wymieszać. Następnie jajka przelewać do mleka dokładnie mieszając rózgą aż wszystko się połączy. Całą masę przelać na środek naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika i piec około 20-22 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Na naczynie nałożyć talerz i obrócić.
Truskawki i rabarbar, pokroić na mniejsze kawałki i zasypać 3 łyżkami cukru i gałązką rozmarynu, odstawić na 30 minut. Następnie podgotować przez 5 minut.
Krem podawać z ciepłymi owocami.
Zobacz też:
Japoński makaron udon - jak zrobić i z czym podawać?
Jak zrobić chleb esseński? Wartość odżywcza chleba Ezechiela
Leczo wegetariańskie - najlepszy przepis
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Autor: Jola Marat