Gotujemy na parze. Poznaj przepisy na lekkie dania według Piotra Kucharskiego

Znudziły się już dania smażone i pieczone? Spróbuj dań gotowanych na parze. Piotr Kucharski przygotował warzywa na parze, dorsza na młodej kapuście i Creme Caramel z owocami na deser.

Warzywa na parze zapiekane pod sosem

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
    • 1 główka młodego czosnku
      • 5 młodych ziemniaków
        • pęczek rzodkiewki
          • pęczek dymki
            • sól i pieprz
              • oliwa z oliwek

                Sos:

                Składniki:

                • 100 g masła
                  • 50 g mąki pszennej
                    • sól i pieprz
                      • mleko
                        • pęczek koperku
                          • 50 g sera cheddar

                            Przygotowanie:

                            Warzywa oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą i pieprzem oraz skropić oliwą z oliwek. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i gotować na parze w piekarniku przez 20 minut. W tym czasie zrobić sos.

                            Masło rozpuścić, dodać mąkę i przesmażyć przez chwilę. Dodać mleko i wymieszać, podgrzewać aż wszystko się zagęści. Dodać kolejną porcję mleka, wymieszać i ponownie podgrzać aż się zagęści. Pod koniec dodać posiekany koperek i starty ser. Sosem polać warzywa które gotowały się na parze i wstawić pod rozgrzaną górną grzałkę piekarnika żeby zapiec sos przez około 12-15 minut.

                            Dorsz na młodej kapuście

                            Składniki:

                            • 4 filety z dorsza (około 150 g sztuka)
                              • 500 g młodych ziemniaków
                                • sól i pieprz
                                  • 150 g kiełbasy chorizo
                                    • 1 cebula
                                      • 1 główka młodej kapusty
                                        • 1 pęczek koperku
                                          • sól i pieprz
                                            • cukier do smaku
                                              • ocet do smaku

                                                Przygotowanie:

                                                Filety z dorsza przyprawić solą i pieprzem. Młode ziemniaki obrać i pokroić w kostkę 1 cm i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika i gotować na parze przez 20 minut. Po 5 minutach do ziemniaków dołożyć dorsza i razem gotować.

                                                W tym czasie kiełbasę pokroić na plasterki i podsmażyć w dużym garnku, następnie dodać posiekaną cebulę i przesmażyć. Dodać poszatkowaną kapustę i wszystko razem dusić na wolnym ogniu około 15 minut. Pod koniec przyprawić solą, pieprzem, cukrem i octem. Przed podaniem wymieszać z posiekanym koperkiem.

                                                Na talerz wyłożyć kapustę, na tym położyć kostki ziemniaków a na górę rybę.

                                                Creme Caramel z owocami

                                                Składniki:

                                                Karmel

                                                • 200 g cukru
                                                  • 3 łyżki wody
                                                    • Krem
                                                      • 500 ml mleka
                                                        • 4 duże jajka
                                                          • 80 g cukru
                                                            • skórka z cytryny

                                                              Owoce:

                                                              • kilka gałązek rabarbaru
                                                                • 300 g truskawek
                                                                  • gałązka rozmarynu
                                                                    • listki mięty do dekoracji

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      Cukier z wodą umieścić w garnku z grubym dnem. Gotować na wolnym ogniu aż cukier stanie się płynny w kolorze miodu. Przelać go do żaroodpornego naczynia o średnicy 20 cm, następnie obrócić naczyniem tak żeby karmel rozlał się na cały spód i boki naczynia.

                                                                      W osobnym garnku podgrzać mleko ze skórką cytrynową prawie że do zagotowania,. W misce dokładnie wymieszać jajka z cukrem. Gdy mleko jest Już ciepłe, dolać odrobinę do jajek z cukrem i szybko wymieszać. Następnie jajka przelewać do mleka dokładnie mieszając rózgą aż wszystko się połączy. Całą masę przelać na środek naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika i piec około 20-22 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Na naczynie nałożyć talerz i obrócić.

                                                                      Truskawki i rabarbar, pokroić na mniejsze kawałki i zasypać 3 łyżkami cukru i gałązką rozmarynu, odstawić na 30 minut. Następnie podgotować przez 5 minut.

                                                                      Krem podawać z ciepłymi owocami.

                                                                      Zobacz też:

                                                                      Japoński makaron udon - jak zrobić i z czym podawać?

                                                                      Jak zrobić chleb esseński? Wartość odżywcza chleba Ezechiela

                                                                      Leczo wegetariańskie - najlepszy przepis

                                                                      Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                      Autor: Jola Marat

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości