Sama nazwa pochodzi od słowa ‘ enchilar ’, co oznacza ‘dodać papryczkę chilli’, dlatego potrawa ta zwykle ma dosyć ostry smak. Lubisz dania tego typu? Dowiedz się, jak przygotować enchiladas z kurczakiem!
Enchilada z kurczakiem w sosie pomidorowym
Klasyczna odsłona enchiladas z kurczakiem jest łatwa w przygotowaniu i na pewno zyska uznanie miłośników ostrzejszych smaków.
Składniki na 4 porcje:
· 2 filety z kurczaka,
· 2 puszki pomidorów,
· szklanka tartego sera żółtego,
· 2 łyżeczki chilli,
· sól i pieprz do smaku,
· oliwa z oliwek do smażenia.
Przygotowanie:
Kurczaka ugotować w osolonej wodzie. Można go również upiec, usmażyć lub zgrillować. Pomidory zagotować w garnku z solą, pieprzem i chilli. Pokroić kurczaka na drobne kawałki. Do naczynia żaroodpornego wlać łyżkę sosu pomidorowego. Placki tortilla lekko podsmażyć, by zmiękły. Następnie ułożyć w nich mięso, dodać odrobinę sosu i posypać tartym serem. Położyć w naczyniu złożeniem do dołu. Piec przez ok. 15 minut w 200oC. Pyszne enchiladas z kurczaka gotowe!
Enchilada z kurczakiem i pieczarkami
Enchilada z kurczakiem z dodatkiem pieczarek pozwoli uzyskać niepowtarzalny smak, a przy tym będzie bardzo sycącą potrawą
Składniki na 6 porcji:
· ok. 500 g mielonego mięsa z kurczaka,
· 400 ml sosu pomidorowego,
· ok. 8 pieczarek,
· mała cebula,
· 2 ząbki czosnku,
· łyżeczka słodkiej papryki,
· łyżeczka chilli,
· łyżeczka suszonej bazylii,
· łyżka oleju,
· pół łyżeczki soli,
· 6 placków tortilla kukurydzianych,
· 1,5 szklanki tartego żółtego sera.
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekać, po czym zeszklić na patelni z pokrojonymi w plastry pieczarkami. Dodać mięso oraz słodką i ostrą paprykę. Dobrze wymieszać i podsmażać przez chwilę. Na koniec posolić, dodać bazylię i ponownie wymieszać. Placki tortilla lekko podgrzać, by zmiękły. Następnie posmarować je sosem pomidorowym i posypać serem. Potem nałożyć mięso i ponownie posypać wszystko startym serem. Zwinąć każdą z tortilli w rulon i włożyć do naczynia żaroodpornego tak, aby złożenie znajdowało się na dole. Zapiekać w 180oC przez ok. 20 minut. Podawać, gdy całość nieco ostygnie i stężeje.
Enchiladas z kurczakiem - przepis z fasolą i kukurydzą
W skład tej potrawy wchodzą warzywa, które są typowe dla kuchni meksykańskiej - kukurydza i czerwona fasolka. Dzięki temu danie staje się niezwykle sycące, a przy tym ciekawe w smaku.
Składniki na 6 porcji:
· 500 g piersi z kurczaka,
· pół puszki kukurydzy konserwowej,
· pół puszki czerwonej fasoli,
· szklanka tartego żółtego sera,
· 2 puszki pomidorów,
· łyżeczka słodkiej papryki,
· łyżeczka papryczki chilli,
· szczypta cukru,
· 3 ząbki czosnku,
· 2 czerwone cebule,
· odrobina oliwy z oliwek do smażenia,
· 6 kukurydzianych placków tortilla,
· odrobina masła do natarcia naczynia żaroodpornego,
· sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Mięso umyć i pokroić w paski. Doprawić solą i pieprzem, po czym usmażyć na oliwe z oliwek na rumiany kolor. Zdjąć kurczaka z patelni, posiekać cebulę i zeszklić ją na oliwie. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli, po czym dorzucić przyprawy. Podsmażać kilka minut, po czym dodać pomidory z puszki. Kukurydzę i fasolę obmyć w sitku i odsączyć, a następnie dodać na patelnię. Dodać cukier i poczekać, aż sos się zredukuje. Potem dorzucić kurczaka. Placki tortilla podgrzać, nałożyć farsz i posypać go serem. Następnie dokładnie zawinąć. Naczynie żaroodporne natrzeć masłem. Enchiladas z kurczakiem i warzywami układać złożeniem w dół. Zapiekać w 180oC przez ok. 15 minut. Pyszne enchilada z kurczakiem jest doskonałą propozycją obiadową. Można je zapiekać również polane sosem pomidorowym i posypane dodatkową porcją sera - danie będzie bardziej kaloryczne, ale na pewno zachwyci smakiem.
Enchiladas z kurczakiem - domowy sos pomidorowy
Do wielu przepisów na enchilada z kurczakiem dodaje się sos pomidorowy. Jeżeli nie masz ochoty na ten ze słoika, możesz zastąpić go przetworem domowej roboty.
Składniki:
· 3 pomidory,
· ulubione przyprawy, np. tymianek, bazylia, papryka słodka, papryka chilli, łącznie ok. 2-3 łyżeczek,
· odrobina oliwy z oliwek do smażenia,
· 2 ząbki czosnku,
· mała czerwona cebulka.
Przygotowanie:
Czosnek przecisnąć przez praskę, a cebulkę drobno posiekać. Następnie wrzucić na patelnię i podsmażać na oliwie z oliwek do momentu zeszklenia cebulki. Pomidory naciąć, sparzyć i obrać ze skórki. Dodać je do cebuli i czosnku i podsmażać do uzyskania pożądanej konsystencji. W tym czasie dodać przyprawy. Dla uzyskania nieco delikatniejszego smaku warto dodać też płaską łyżeczkę cukru. Zamiast świeżych pomidorów można też użyć tych z puszki. Podane składniki starczą na ok. 250-300 ml sosu.
Pyszne enchilada z kurczakiem to świetny pomysł na obiad lub poczęstunek dla znajomych. Wypróbuj powyższe przepisy i wybierz swój ulubiony!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN