Enchilada z kurczakiem jest nie tylko pyszna, lecz także niezwykle sycąca, stanowi więc doskonały pomysł na obiad. Tradycyjną meksykańską enchiladę podaje się zwykle w tortilli kukurydzianej, która jest dosyć sztywna, dlatego przed zawinięciem farszu warto podgrzać placek.

Sama nazwa pochodzi od słowa ‘ enchilar ’, co oznacza ‘dodać papryczkę chilli’, dlatego potrawa ta zwykle ma dosyć ostry smak. Lubisz dania tego typu? Dowiedz się, jak przygotować enchiladas z kurczakiem!

Enchilada z kurczakiem w sosie pomidorowym

Klasyczna odsłona enchiladas z kurczakiem jest łatwa w przygotowaniu i na pewno zyska uznanie miłośników ostrzejszych smaków.

Składniki na 4 porcje:

· 4 tortille kukurydziane,

· 2 filety z kurczaka,

· 2 puszki pomidorów,

· szklanka tartego sera żółtego,

· 2 łyżeczki chilli,

· sól i pieprz do smaku,

· oliwa z oliwek do smażenia.

Przygotowanie:

Kurczaka ugotować w osolonej wodzie. Można go również upiec, usmażyć lub zgrillować. Pomidory zagotować w garnku z solą, pieprzem i chilli. Pokroić kurczaka na drobne kawałki. Do naczynia żaroodpornego wlać łyżkę sosu pomidorowego. Placki tortilla lekko podsmażyć, by zmiękły. Następnie ułożyć w nich mięso, dodać odrobinę sosu i posypać tartym serem. Położyć w naczyniu złożeniem do dołu. Piec przez ok. 15 minut w 200oC. Pyszne enchiladas z kurczaka gotowe!

Enchilada z kurczakiem i pieczarkami

Enchilada z kurczakiem z dodatkiem pieczarek pozwoli uzyskać niepowtarzalny smak, a przy tym będzie bardzo sycącą potrawą

Składniki na 6 porcji:

· ok. 500 g mielonego mięsa z kurczaka,

· 400 ml sosu pomidorowego,

· ok. 8 pieczarek,

· mała cebula,

· 2 ząbki czosnku,

· łyżeczka słodkiej papryki,

· łyżeczka chilli,

· łyżeczka suszonej bazylii,

· łyżka oleju,

· pół łyżeczki soli,

· 6 placków tortilla kukurydzianych,

· 1,5 szklanki tartego żółtego sera.

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekać, po czym zeszklić na patelni z pokrojonymi w plastry pieczarkami. Dodać mięso oraz słodką i ostrą paprykę. Dobrze wymieszać i podsmażać przez chwilę. Na koniec posolić, dodać bazylię i ponownie wymieszać. Placki tortilla lekko podgrzać, by zmiękły. Następnie posmarować je sosem pomidorowym i posypać serem. Potem nałożyć mięso i ponownie posypać wszystko startym serem. Zwinąć każdą z tortilli w rulon i włożyć do naczynia żaroodpornego tak, aby złożenie znajdowało się na dole. Zapiekać w 180oC przez ok. 20 minut. Podawać, gdy całość nieco ostygnie i stężeje.

Zobacz film: Idealne zapiekanki na zimowe obiady. Źródło Dzień Dobry TVN


Enchiladas z kurczakiem - przepis z fasolą i kukurydzą

W skład tej potrawy wchodzą warzywa, które są typowe dla kuchni meksykańskiej - kukurydza i czerwona fasolka. Dzięki temu danie staje się niezwykle sycące, a przy tym ciekawe w smaku.

Składniki na 6 porcji:

· 500 g piersi z kurczaka,

· pół puszki kukurydzy konserwowej,

· pół puszki czerwonej fasoli,

· szklanka tartego żółtego sera,

· 2 puszki pomidorów,

· łyżeczka słodkiej papryki,

· łyżeczka papryczki chilli,

· szczypta cukru,

· 3 ząbki czosnku,

· 2 czerwone cebule,

· odrobina oliwy z oliwek do smażenia,

· 6 kukurydzianych placków tortilla,

· odrobina masła do natarcia naczynia żaroodpornego,

· sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Mięso umyć i pokroić w paski. Doprawić solą i pieprzem, po czym usmażyć na oliwe z oliwek na rumiany kolor. Zdjąć kurczaka z patelni, posiekać cebulę i zeszklić ją na oliwie. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli, po czym dorzucić przyprawy. Podsmażać kilka minut, po czym dodać pomidory z puszki. Kukurydzę i fasolę obmyć w sitku i odsączyć, a następnie dodać na patelnię. Dodać cukier i poczekać, aż sos się zredukuje. Potem dorzucić kurczaka. Placki tortilla podgrzać, nałożyć farsz i posypać go serem. Następnie dokładnie zawinąć. Naczynie żaroodporne natrzeć masłem. Enchiladas z kurczakiem i warzywami układać złożeniem w dół. Zapiekać w 180oC przez ok. 15 minut. Pyszne enchilada z kurczakiem jest doskonałą propozycją obiadową. Można je zapiekać również polane sosem pomidorowym i posypane dodatkową porcją sera - danie będzie bardziej kaloryczne, ale na pewno zachwyci smakiem.

Enchiladas z kurczakiem - domowy sos pomidorowy

Do wielu przepisów na enchilada z kurczakiem dodaje się sos pomidorowy. Jeżeli nie masz ochoty na ten ze słoika, możesz zastąpić go przetworem domowej roboty.

Składniki:

· 3 pomidory,

· ulubione przyprawy, np. tymianek, bazylia, papryka słodka, papryka chilli, łącznie ok. 2-3 łyżeczek,

· odrobina oliwy z oliwek do smażenia,

· 2 ząbki czosnku,

· mała czerwona cebulka.

Przygotowanie:

Czosnek przecisnąć przez praskę, a cebulkę drobno posiekać. Następnie wrzucić na patelnię i podsmażać na oliwie z oliwek do momentu zeszklenia cebulki. Pomidory naciąć, sparzyć i obrać ze skórki. Dodać je do cebuli i czosnku i podsmażać do uzyskania pożądanej konsystencji. W tym czasie dodać przyprawy. Dla uzyskania nieco delikatniejszego smaku warto dodać też płaską łyżeczkę cukru. Zamiast świeżych pomidorów można też użyć tych z puszki. Podane składniki starczą na ok. 250-300 ml sosu.

Pyszne enchilada z kurczakiem to świetny pomysł na obiad lub poczęstunek dla znajomych. Wypróbuj powyższe przepisy i wybierz swój ulubiony!

Co sądzisz o tym artykule?
76
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0