Dieta a zdrowie
Na rynku dostępne są setki, jeśli nie tysiące diet, które kreowane są na jedyny skuteczny sposób na pozbycie się nadmiaru kilogramów. Duża część osób, która sięga po kuracje odchudzające, robi to przede wszystkim dla urody, przez co ich zdrowie schodzi na drugi plan.
Z medycznego punktu widzenia dużo ważniejsze efekty diet, postów, czy redukcji wagi to po prostu zdrowie. My nie patrzymy na konkretne diety, a koncentrujemy się na tym, aby ludzie jedli mniej i pościli. Ważne jest zmniejszenie liczby kalorii. Nie ma znaczenia jaka to będzie dieta lub jak ją będziesz stosować
– wyjaśnił prof. dr Andreas Michalsen, internista i autor książki „Zmień leczenie na jedzenie”.
Zapytany o to, ile diet można uznać za skuteczne, lekarz odpowiedział, że większość z nich w rzeczywistości wcale nie działa:
Kiedy jesteś na diecie myślisz, że to rozwiąże twój problem. Stosujesz ją kilka tygodni, trochę chudniesz, jesteś zadowolony z efektów i wracasz do starych nawyków żywieniowych. Dlatego diety zawodzą
Nawyki żywieniowe kontra dieta
Jak zauważył specjalista, w walce z dodatkowymi kilogramami są dwie skuteczne metody. Pierwszą z nich jest zrezygnowanie ze stosowania diet na rzecz zmiany nawyków żywieniowych. Zdrowy jadłospis bogaty w warzywa i owoce, a ubogi w mięso i cukier pomoże nam zgubić zbędną wagę i poprawić stan zdrowia. Drugą metodą jest stosowanie postów. Powinny się one odbywać regularnie lub przez 1-2 tygodnie.
To zadziała na organizm jak przycisk reset dla komputera
– stwierdził ekspert i dodał:
Większość ludzi przybiera na wadze, tyje, tylko dlatego, że lubi to, co je. Musimy zrozumieć, że to nasz mózg jest przyzwyczajony do takiego jedzenia. Możemy to zmienić. By to zrobić, musimy stosować nową dietę przez dłuższy okres. Gdy będziemy jeść inne rzeczy niż dotychczas, to z czasem też je polubimy. Nasz mózg będzie się cieszył, gdy zjemy warzywa lub owoce
Podstawy zdrowego żywienia
W swojej książce „Zmień leczenie na jedzenie” prof. dr Andreas Michalsen odradził kupowanie importowanej żywności, a zamiast niej zalecił wybieranie jedynie lokalnych owoców, które występują w danym sezonie.
Program w naszym ciele, w komórkach i molekułach jest bardzo, ale to bardzo stary. Przyzwyczaił się do tego, jak żyliśmy steki tysięcy lat temu. Dlatego bardzo dobrze jesteśmy przystosowani do owoców i roślin, które występują w naszym regionie w danej porze roku. Kiedy zjemy truskawki w styczniu czy owoce z Azji, oczywiście nie umrzemy. Tylko nasze ciało woli rodzime produkty
- wyjaśnił ekspert.
Prof. Michalsen zaznaczył, że widocznym efektem spożywania importowanej żywności mogą być problemy z trawieniem, pojawienie się alergii, zły wpływ na metabolizm i różne stany zapalne:
Dieta i żywienie są bardzo ważne w zapobieganiu chorobom i ich zwalczaniu. Mam tu na myśli bardzo częste choroby takie, jak: choroby serca, nadciśnienie, cukrzyca, artretyzm, osteoporoza, reumatyzm czy depresja. Wiemy, że 70 proc. wszystkich chorób przewlekłych bierze się ze złej diety i złego odżywiania. Jeśli ludzie chcą być zdrowi, to powinni próbować diet opartych na warzywach i używać mniej cukru
Najbardziej szkodliwymi dla naszego organizmu są: cukier, alkohol i mięso. Zdaniem lekarza powinniśmy zastąpić je większą ilością warzyw, owoców, a także pełnoziarnistych chlebów i makaronów.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Zobacz też:
Trendy żywieniowe na 2020 rok. Które z nich nie są najlepszym pomysłem?
Post leczniczy. Jak mądrze go przeprowadzić?
Autor: Agata Polak