Dieta bez glutenu nie wymaga wyrzeczeń ani wielu godzin spędzonych w kuchni. Dania bezglutenowe są tak samo smaczne jak posiłki osób niepozostających na diecie. Można przygotować je w wielu wersjach: bezmlecznej, wegetariańskiej czy też z mięsem. Poznaj przepisy na obiad lub śniadanie bezglutenowe.

Zdrowa dieta to nie zawsze kwestia wyboru, to często konieczność. Osoby chorujące na celiakię lub uczulone na gluten z przyczyn zdrowotnych nie mogą pozwolić sobie na spożywanie produktów, które zawierają go w swoim składzie. To właśnie z myślą o nich stworzono dietę bezglutenową. Warto podkreślić, że dania niezawierające glutenu mogą być tak samo smaczne jak posiłki niedietetyczne. Poniżej garść przepisów na szybkie i proste dania bezglutenowe .


Zobacz film: Zapiekanka z makaronu kukurydzianego

Zobacz film: Zapiekanka z makaronu kukurydzianego. Źródło: Dzień Dobry TVN

Jak przygotować bezglutenowe śniadanie?

Zdrowe śniadanie bezglutenowe nie musi być czasochłonne. Można je przyrządzić z prostych i smacznych produktów. Przepis na kolorowe łódeczki z cykorii to także świetna propozycja na śniadanie bezglutenowe i bezmleczne (bez laktozy), także dla dzieci .

Kolorowe łódeczki z cykorii – przepis

Składniki:

· 100 g wędzonego łososia w plastrach,

· 4 jajka ugotowane na twardo,

· 2 cykorie,

· szczypiorek,

· kiełki z rzodkiewki,

· 2 łyżeczki majonezu,

· 2 łyżeczki śmietany 18%,

· 2 łyżeczki chrzanu,

· 1 cebula dymka,

· sól,

· zmielony czarny pieprz.

Wykonanie:

1. Ugotowane na twardo jajka ostudzić, obrać i pokroić na ćwiartki.

2. Następnie przygotować cykorię, rozdzielić ją na listki.

3. Pokroić plastry łososia w paseczki o szerokości 1–2 cm.

4. Szczypiorek drobno posiekać.

5. Sos na jajka: posiekać cebulę dymkę i dodać do niej majonez, śmietanę, chrzan, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać.

6. Listki cykorii uzupełnić ćwiartkami jajek. Jajka polać sosem. Na wierzch położyć paseczki łososia.

7. Całość posypać szczypiorkiem i kiełkami z rzodkiewki.

Ekspresowa sałatka z mozzarellą – przepis

Idealny przepis na szybkie, a zarazem pożywne, wegetariańskie danie bezglutenowe na śniadanie , które można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.

Składniki:

· 1 ser mozzarella,

· 10–12 czarnych oliwek ze słoika,

· 1 pomidor,

· oliwa z oliwek,

· pieprz ziołowy.

Wykonanie:

1. Ser mozzarella odsączyć z wody, osuszyć i pokroić w małe kwadraciki.

2. Oliwki odsączyć z wody, osuszyć i pokroić na ćwiartki.

3. Pomidora pokroić na ćwiartki, następnie podzielić na cztery części.

4. Wszystkie składniki wsypać do jednego naczynia.

5. Całość polać łyżką dobrej jakości oliwy z oliwek.

6. Doprawić do smaku pieprzem ziołowym.

Dania bezglutenowe na obiad – z czego je zrobić?

Okazuje się, że niektóre klasyczne przepisy można z powodzeniem stosować w diecie bezglutenowej. Są to receptury na tradycyjne, proste dania, których nikt nie skojarzyłby z dietą bezglutenową. Idealnie jednak sprawdzą się dla osób z nietolerancją pokarmową jako potrawy bezglutenowe na obiad.

Pomidorowa zupa krem – przepis

Składniki:

· 4 pomidory malinowe,

· 1 cebula,

· 2 ząbki czosnku,

· ½ korzenia selera,

· ½ pora,

· 1 łyżka masła,

· 200 g śmietany 18%,

· 1 l bezglutenowej passaty pomidorowej,

· 2 łyżeczki czubrycy czerwonej,

· sól,

· świeżo zmielony pieprz czarny,

· koperek lub pietruszka (do smaku).

Wykonanie:

1. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki.

2. Cebulę, seler i czosnek pokroić w kostkę.

3. Pora przekroić wzdłuż na połowę. Powstałe połówki pokroić w poprzek na drobne (ok. 5 mm) paseczki.

4. W garnku do gotowania na parze zagotować 1 litr wody.

5. Pomidory, cebulę, czosnek, selera i pora ułożyć na sitku do gotowania na parze, po czym przykryć garnek. Gotować pod przykryciem przez ok. 10–15 minut.

6. W międzyczasie drobno posiekać koperek lub pietruszkę.

7. Ugotowane na parze warzywa wrzucić do gotującej się wody (tej, która została w garnku z gotowania na parze), dodać litr bezglutenowej passaty pomidorowej.

8. Do zupy dodać przyprawy.

9. Gotować wszystko razem jeszcze przez 20–25 minut. W międzyczasie dodać 1 łyżkę masła.

10. Po zagotowaniu zupę zblendować i zabielić zahartowaną wcześniej śmietaną.

11. Gotową zupę posypać posiekanym koperkiem lub pietruszką.

Bezglutenowy obiad z mięsem

Bezglutenowo nie oznacza, że zawsze wegetariańsko. Pyszny obiad bez glutenu mogą zjeść także osoby, których dieta na co dzień uwzględnia mięso. Poniżej przepis na danie bezglutenowe z makaronem i kurczakiem lub indykiem.

Makaron z kurczakiem lub indykiem – przepis

Składniki:

· 300 g piersi z kurczaka lub z indyka,

· 200 ml śmietany,

· 2 łyżki oleju (do smażenia),

· 1 cebula,

· 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka lub indyka,

· 2 ząbki czosnku,

· koperek,

· curry,

· 400 g makaronu ryżowego.

Wykonanie:

1. Cebulę zeszklić na patelni.

2. Piersi z kurczaka lub z indyka umyć, pokroić na kawałki, obtoczyć w przyprawach i obsmażyć na patelni.

3. Do podsmażonego mięsa dodać zeszkloną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę.

4. Doprawić do smaku.

5. Ugotować makaron ryżowy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

6. Na talerz wyłożyć ugotowany makaron, mięso, wymieszać i posypać posiekanym koperkiem.



Co sądzisz o tym artykule?
67
8