Ciasto z truskawkami i galaretką może być wyjątkowym deserem do kawy nie tylko latem. Możesz je przygotować także z mrożonych owoców lub połączyć je z malinami czy brzoskwiniami. Poznaj proste przepisy.

Ciasto z truskawkami i galaretką to pyszny deser dla całej rodziny oraz niespodziewanych gości. Składniki są proste i zawsze masz je w domu, a przygotowanie nie trwa długo. Oto przepisy na idealne ciasto z galaretką i truskawkami.

Szybkie ciasto z truskawkami i galaretką bez pieczenia

Najprostsze ciasto truskawkowe z galaretką zrobisz bez potrzeby jego pieczenia. Przygotuj:

· pół kilograma truskawek,

· 2 galaretki truskawkowe,

· litr mleka,

· 150 g kaszy manny,

· pół szklanki cukru,

· 60 g masła.

Do zrobienia spodu będą potrzebne dwa składniki: 1/3 kostki masła oraz 2 duże paczki herbatników.

Proste ciasto z truskawkami i galaretką zacznij od przygotowania spodu. Pokrusz herbatniki na drobne kawałki i rozpuść masło na małym ogniu. Następnie wszystko połącz i wyłóż masę na blachę. Wstaw do lodówki i poczekaj, aż lekko stwardnieje.

Rozpuść galaretkę w 650 ml wrzącej wody i odstaw do stężenia. W tym czasie umyj truskawki i pokrój je na drobniejsze kawałki, takie jakie najbardziej lubisz. Teraz czas na przygotowanie kremu. Zagotuj mleko, dodając do niego masło i cukier. Gdy zawrze, wsyp kaszę mannę i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.

Wyjmij spód z lodówki, rozprowadź na nim krem, ułóż truskawki i zalej tężejącą galaretką. Ciasto z truskawkami i galaretką wymaga schłodzenia w lodówce, dlatego odstaw je tam na kilka godzin.

Proste ciasto z truskawkami, mascarpone i galaretką

Jeśli chcesz w prosty sposób zrobić ciasto z truskawkami, galaretką i bitą śmietaną , wybierz przepis bez pieczenia. Jako spód wykorzystaj herbatniki oraz masło, łącząc je metodą opisaną w poprzednim przepisie. Zamiast spodu z herbatników możesz także zrobić biszkopt lub kruche ciasto. Będą pasowały do galaretki i truskawek.

Krem do ciasta z galaretką i truskawkami przygotujesz z dwóch dużych opakowań śmietany kremówki, dwóch łyżek cukru pudru oraz mascarpone. Pamiętaj, aby śmietana była mocno schłodzona. Ubij śmietanę na sztywno, a następnie dodaj mascarpone. Dobrze wymieszaj, żeby nie było grudek. Dodaj cukier puder i lekko zmiksuj, by uzyskać jednolitą masę. Rozprowadź ją na spodzie z herbatników.

Umyj truskawki i pokrój je na plasterki. Rozpuść galaretki truskawkowe według wskazówek na opakowaniu. Rozłóż truskawki na bitej śmietanie i zalej tężejącą galaretką. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki mniej więcej na dwie godziny. Pyszne ciasto z truskawkami i galaretką już gotowe.

Według tego przepisu możesz także zrobić ciasto z mrożonymi truskawkami i galaretką .

Przepis na ciasto z truskawkami i budyniem i galaretką

Przygotuj składniki na wyjątkowe ciasto z truskawkami i galaretką i budyniem :

· pół szklanki mąki pszennej,

· pół szklanki cukru,

· 2 jajka,

· pół łyżeczki proszku do pieczenia,

· 1 opakowanie galaretki,

· 1 opakowanie budyniu,

· pół kilograma truskawek.

Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę z odrobiną soli. Stopniowo dodaj cukier, a po zmniejszeniu obrotów wbij żółtka po kolei. Na końcu wsyp po łyżce mąkę i proszek do pieczenia, cały czas miksując. Przełóż ciasto na blachę wysmarowaną masłem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz 15 minut.

Budyń przygotuj według zaleceń na opakowaniu. Gdy upieczony spód ostygnie, rozprowadź na nim budyń. Następnie rozpuść galaretkę (zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu), a truskawki pokrój w plasterki lub ćwiartki.

Wyłóż truskawki na budyń i zalej tężejącą galaretką. Odstaw ciasto do lodówki na dwie lub trzy godziny. Proste ciasto z truskawkami i galaretką gotowe.

Biszkoptowe ciasto z galaretką i truskawkami - przepis

Ciasto biszkoptowe z truskawkami i galaretką wymaga zrobienia idealnego spodu. Użyj do tego:

· 4 dużych jajek,

· 70 g cukru,

· 100 g mąki pszennej,

· 50 g mąki ziemniaczanej.

Jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodaj cukier, aż masa zrobi się jednolita i błyszcząca. Następnie wbij żółtka po kolei, cały czas ubijając. Na końcu dodaj mąkę i delikatnie połącz wszystkie składniki. Przełóż ciasto do tortownicy i piecz 15 minut w temperaturze 180oC.

Czas na przygotowanie kremu do ciasta. Możesz się posłużyć wcześniejszym przepisem i zrobić go ze śmietany kremówki, mascarpone oraz cukru pudru. Dobre ciasto z truskawkami i galaretką będzie jednocześnie kwaskowate i słodkie - dzięki owocom i bitej śmietanie z mascarpone.

Galaretkę przygotuj według zaleceń na opakowaniu. Na upieczonym biszkopcie rozprowadź krem, rozłóż umyte i pokrojone truskawki, po czym zalej całość tężejącą, ale wciąż płynną galaretką. Odstaw ciasto do lodówki na kilka godzin. W tym prostym przepisie na ciasto z truskawkami i galaretką wszystko zależy od dobrze przygotowanego spodu.

Zobacz film: Ciasto czekoladowe. Źródło: Dzień Dobry TVN 



Co sądzisz o tym artykule?
54
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0