Blanszowanie warzyw – krok po kroku. Trzy sposoby blanszowania warzyw

Blanszowanie
deepblue4you/getty images
Źródło: iStockphoto
Blanszowanie warzyw to krótkotrwała, ale intensywna obróbka termiczna. Jej celem jest utrwalenie jędrności i wartości odżywczej. Blanszowanie szpinaku to też sposób na zachowanie oryginalnego koloru intensywnie zielonych liści.

Blanszowanie szczególnie często przeprowadzane jest przed mrożeniem warzyw. Najczęściej robi się to we wrzątku. Blanszowanie fasoli, marchewki, kalafiora czy cebuli można wykonać również parą wodną lub w mikrofalówce.

Co to jest blanszowanie warzyw?

Blanszowanie to słowo pochodzące z języka francuskiego, oznacza wstępną obróbkę termiczną. Blanszowanie warzyw polega na krótkotrwałym, intensywnym ogrzaniu kalafiora, brokuła, szpinaku w gorącej wodzie lub na parze wodnej. Sprawia ono, że zmieniają się (na lepsze!) niektóre właściwości produktów.

Poza warzywami blanszowanie może dotyczyć również grzybów, owoców, ryb, mięsa, podrobów. Polecane jest przede wszystkim do delikatnych warzyw, tj. szpinaku, nowalijek, kalafiora.

Zalety blanszowania warzyw

Krótkotrwała obróbka termiczna znacząco spowalnia reakcje enzymatyczne odpowiedzialne za dojrzewanie warzyw, które mogą prowadzić do pogorszenia barwy, zapachu, smaku, tekstury oraz wartości odżywczej. Niestety mało osób zdaje sobie sprawę z zalet tego procesu. Wiele gospodyń domowych nie wie, że tego typu obróbka termiczna jest wyjątkowo prozdrowotna. Blanszowanie brokułu i marchewki pozwala na wzbogacenie codziennej diety w wiele witamin i składników mineralnych. W przeciwieństwie do tradycyjnego kilkudziesięciominutowego gotowania nie wypłukuje z rośliny cennych składników. Nie jest to jednak jedyny powód, dla którego warto stosować blanszowanie. Skraca ono czas niezbędny do przygotowania potrawy.

Krótkotrwała obróbka termiczna nie zmienia barwy produktu. Blanszowanie marchwi nie pozbawia jej intensywnie pomarańczowego koloru. Dzięki temu przygotowywane z niej dania wyglądają estetycznie i zachęcają do jedzenia. Ponadto osoby, które zastanawiają się, dlaczego blanszowanie fasoli czy kalafiora jest konieczne, prawdopodobnie rzadko używają zamrażarki. Blanszowanie warzyw przed zamrożeniem chroni je przed utratą koloru. Daje pewność, że po wyjęciu z zamrażalnika produkt będzie smaczny i jędrny. Poza tym 1–3-minutowa obróbka termiczna trwa zbyt krótko, by rozgotować żywność. Blanszowanie kalafiora czy marchewki przed zamrożeniem nie zmienia struktury warzyw. Mogą one jedynie zmniejszyć swoją objętość.

Proces ten sprawia również, że warzywa liściaste (m.in. szczaw, jarmuż, szpinak) nie tracą elastyczności. Można je zwijać bez obaw, że połamią się w tracie przyrządzania potrawy. Intensywne, kilkuminutowe podgotowanie kapusty pozwala na przygotowanie tradycyjnych polskich gołąbków.

Ponadto podczas blanszowania kalafiora niszczone są wszystkie owady ukrywające się pomiędzy poszczególnymi różyczkami kapusty cypryjskiej. Krótka obróbka termiczna pozwala też na pozbycie się szkodliwych mikroorganizmów, dzięki czemu można mieć pewność, że trafiające na talerz produkty są bezpieczne dla zdrowia. Z kolei blanszowanie ziemniaków sprawia, że robione z nich frytki wchłaniają mniej tłuszczu. Poddanie temu procesowi cykorii czy jarmużu pomaga pozbyć się goryczki. W przypadku cebuli kilkuminutowa intensywna obróbka termiczna niweluje ostry smak. Ponadto blanszowanie pomidorów i papryki ułatwia zdejmowanie z nich skórki.

Metody blanszowania warzyw

Blanszowanie fasolki szparagowej i innych popularnych warzyw przeprowadza się na 3 sposoby. Bez względu na rodzaj zastosowanej metody cały zabieg należy poprzedzić przygotowaniem żywności – umyciem, ewentualnym obraniem, rozdrobnieniem.

Najpopularniejsze jest blanszowanie w wodzie. Decydując się na ten sposób, trzeba pamiętać, że wody musi być dwa razy więcej niż warzyw. Dobrze jest też posolić wrzątek, ma to wpływ na kolor blanszowanych produktów. Poza tym nie wszystkie warzywa trzymamy w gotującej się wodzie tyle samo czasu. W przypadku szpinaku i cebuli wystarczy 1 minuta, kalafior, brokuły, bób gotujemy przez 1–2 minuty. Tymczasem cukinia, brukselka i pieczarki muszą spędzić w wodzie 2 minuty. Po obgotowaniu warzywa należy przełożyć do miski z bardzo zimną wodą z lodem. Powinny się w niej moczyć 2–3 minuty. Po tym czasie trzeba je wysuszyć na ręczniku papierowym.

Blanszowanie parą wodą wygląda prawie tak samo jak blanszowanie we wrzątku. Jedną różnicą jest czas obróbki termicznej, jest on 1,5 raza dłuższy niż w przypadku wrzątku. Najmniej popularne jest blanszowanie w mikrofalówce. Aby je przeprowadzić, należy zacząć od umieszczenia 500 g warzyw w misce wypełnionej wodą. Należy je gotować przez 5 minut (przy mocy mikrofalówki 900 W), a następnie zalać na 1–2 minuty zimną wodą.

Zobacz też:

Autor: Adrianna Kowalczyk

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"