Blanszowanie warzyw to krótkotrwała, ale intensywna obróbka termiczna. Jej celem jest utrwalenie jędrności i wartości odżywczej. Blanszowanie szpinaku to też sposób na zachowanie oryginalnego koloru intensywnie zielonych liści.Blanszowanie szczególnie często przeprowadzane jest przed mrożeniem warzyw. Najczęściej robi się to we wrzątku. Blanszowanie fasoli, marchewki, kalafiora czy cebuli można wykonać również parą wodną lub w mikrofalówce.
Co to jest blanszowanie warzyw?
Blanszowanie to słowo pochodzące z języka francuskiego, oznacza wstępną obróbkę termiczną. Blanszowanie warzyw polega na krótkotrwałym, intensywnym ogrzaniu kalafiora, brokuła, szpinaku w gorącej wodzie lub na parze wodnej. Sprawia ono, że zmieniają się (na lepsze!) niektóre właściwości produktów.
Poza warzywami blanszowanie może dotyczyć również grzybów, owoców, ryb, mięsa, podrobów. Polecane jest przede wszystkim do delikatnych warzyw, tj. szpinaku, nowalijek, kalafiora.
Zalety blanszowania warzyw
Krótkotrwała obróbka termiczna znacząco spowalnia reakcje enzymatyczne odpowiedzialne za dojrzewanie warzyw, które mogą prowadzić do pogorszenia barwy, zapachu, smaku, tekstury oraz wartości odżywczej. Niestety mało osób zdaje sobie sprawę z zalet tego procesu. Wiele gospodyń domowych nie wie, że tego typu obróbka termiczna jest wyjątkowo prozdrowotna. Blanszowanie brokułu i marchewki pozwala na wzbogacenie codziennej diety w wiele witamin i składników mineralnych. W przeciwieństwie do tradycyjnego kilkudziesięciominutowego gotowania nie wypłukuje z rośliny cennych składników. Nie jest to jednak jedyny powód, dla którego warto stosować blanszowanie. Skraca ono czas niezbędny do przygotowania potrawy.
Krótkotrwała obróbka termiczna nie zmienia barwy produktu. Blanszowanie marchwi nie pozbawia jej intensywnie pomarańczowego koloru. Dzięki temu przygotowywane z niej dania wyglądają estetycznie i zachęcają do jedzenia. Ponadto osoby, które zastanawiają się, dlaczego blanszowanie fasoli czy kalafiora jest konieczne, prawdopodobnie rzadko używają zamrażarki. Blanszowanie warzyw przed zamrożeniem chroni je przed utratą koloru. Daje pewność, że po wyjęciu z zamrażalnika produkt będzie smaczny i jędrny. Poza tym 1–3-minutowa obróbka termiczna trwa zbyt krótko, by rozgotować żywność. Blanszowanie kalafiora czy marchewki przed zamrożeniem nie zmienia struktury warzyw. Mogą one jedynie zmniejszyć swoją objętość.
Proces ten sprawia również, że warzywa liściaste (m.in. szczaw, jarmuż, szpinak) nie tracą elastyczności. Można je zwijać bez obaw, że połamią się w tracie przyrządzania potrawy. Intensywne, kilkuminutowe podgotowanie kapusty pozwala na przygotowanie tradycyjnych polskich gołąbków.
Ponadto podczas blanszowania kalafiora niszczone są wszystkie owady ukrywające się pomiędzy poszczególnymi różyczkami kapusty cypryjskiej. Krótka obróbka termiczna pozwala też na pozbycie się szkodliwych mikroorganizmów, dzięki czemu można mieć pewność, że trafiające na talerz produkty są bezpieczne dla zdrowia. Z kolei blanszowanie ziemniaków sprawia, że robione z nich frytki wchłaniają mniej tłuszczu. Poddanie temu procesowi cykorii czy jarmużu pomaga pozbyć się goryczki. W przypadku cebuli kilkuminutowa intensywna obróbka termiczna niweluje ostry smak. Ponadto blanszowanie pomidorów i papryki ułatwia zdejmowanie z nich skórki.
Metody blanszowania warzyw
Blanszowanie fasolki szparagowej i innych popularnych warzyw przeprowadza się na 3 sposoby. Bez względu na rodzaj zastosowanej metody cały zabieg należy poprzedzić przygotowaniem żywności – umyciem, ewentualnym obraniem, rozdrobnieniem.
Najpopularniejsze jest blanszowanie w wodzie. Decydując się na ten sposób, trzeba pamiętać, że wody musi być dwa razy więcej niż warzyw. Dobrze jest też posolić wrzątek, ma to wpływ na kolor blanszowanych produktów. Poza tym nie wszystkie warzywa trzymamy w gotującej się wodzie tyle samo czasu. W przypadku szpinaku i cebuli wystarczy 1 minuta, kalafior, brokuły, bób gotujemy przez 1–2 minuty. Tymczasem cukinia, brukselka i pieczarki muszą spędzić w wodzie 2 minuty. Po obgotowaniu warzywa należy przełożyć do miski z bardzo zimną wodą z lodem. Powinny się w niej moczyć 2–3 minuty. Po tym czasie trzeba je wysuszyć na ręczniku papierowym.
Blanszowanie parą wodą wygląda prawie tak samo jak blanszowanie we wrzątku. Jedną różnicą jest czas obróbki termicznej, jest on 1,5 raza dłuższy niż w przypadku wrzątku. Najmniej popularne jest blanszowanie w mikrofalówce. Aby je przeprowadzić, należy zacząć od umieszczenia 500 g warzyw w misce wypełnionej wodą. Należy je gotować przez 5 minut (przy mocy mikrofalówki 900 W), a następnie zalać na 1–2 minuty zimną wodą.
Zobacz też:
Autor: Adrianna Kowalczyk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"