Dziś Środa Popielcowa i początek Wielkiego Postu, dlatego Grzegorz Bien przygotował w Dzień Dobry TVN dania postne. Smacznego!
Smakosz Mikołaj Rey przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN, w Środę Popielcową, postne dania. Skorzytajcie z jego przepisów na faszerowane buraczanym pęczakiem pieczarki, bigos z wędzoną rybą oraz krem z białych i czerwonych warzyw.
Orkiszowe wariacje na temat kuchni św. Hildegardy zaproponował nam dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, Marek Zaremba, dyplomowany dietoterapeuta. Zapraszamy na pożywną terapię przy użyciu: kaszy orkiszowej z prażonym jabłkiem, muffinów orkiszowych i orkiszotto z pieczoną dynią! Zobaczcie też, co łączy Magdę Mołek ze św. Hildegardą! :)
Czym, dziś, jest dla nas Wielki Post? Czy podobne okresy wstrzemięźliwości występują w innych religiach, czy są rygorystycznie przestrzegane? O potrzebach duchowych i wymogach religijnych rozmawialiśmy z antropologiem prof. Janem Suligą i aktorką Ewą Ziętek. A Wy, stosujecie się do zasad religijnych?
Organizowane przez zakonników rekolekcje z dietą św. Hildegardy czy postem Daniela cieszą się sporym powodzeniem, zwłaszcza w okresie Wielkiego Postu. Jak wyglądają takie rekolekcje w Klasztorze Ojców Benedyktynów w Tyńcu? Na czym polega dieta św. Hildegardy? Do Tyńca zabrał nas dziennikarz Dzień Dobry TVN (ojciec) Mateusz Hładki ;-) I do jakich wniosków doszedł Marcin Prokop?
Dziś w naszej kuchni Artur Moroz i Paweł Chomentowski zaproponowali kilka przepisów na dania z ryb.
Post to czas zadumy nad sobą i własnym postępowaniem. To próba wyrzeczenia się tego, bez czego nie możemy obyć się w życiu codziennym. Post to też rezygnacja z pewnych potraw. Ale czy dla każdego post znaczy to samo? Jak ateista, a jak osoba wierząca rozumieją i obchodzą post? O poście w ujęciu religijnym i kulinarnym, w studiu Dzień Dobry TVN opowiedzieli: aktor Andrzej Grabowski, krytyk kulinarny Maciej Nowak oraz uczestniczka programu „MasterChef” Monika Goździalska.
Kobiety wciąż marzą o sylwetce idealnej, korzystają też z każdej możliwości, by marzenia swoje zrealizować, w efekcie, na diety, poświęcają średnio 17 lat swojego życia! O dietach, postach, efekcie jo-jo i silnej woli rozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z Katarzyną Miller, Iwoną Pavlović, Stachurskym i Anną Kalatą.
Dziś Środa Popielcowa w Kościele Katolickim, a my, w kuchni Dzień Dobry TVN, proponujemy postne dania ze śledzi: śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami, smażony i solony oraz klasyczny tatar ze śledzia. A wszystko to wyczarował dla Was Piotr Kucharski!
Dziś ostatni dzień karnawału. Jutro rozpoczyna się Wielki Post, który potrwa 40 dni. Dlatego warto przed Środą Popielcową zaszaleć w kuchni ten ostatni raz. Zróbcie to razem z mistrzem Andrzejem Polanem!