Niezwykłe właściwości miodu zna każdy? Ale czy wiedziałeś, że cudowną moc ma również wosk pszczeli? Ludzie od wieków wykorzystują go do produkcji świec, leczenia chorób górnych dróg oddechowych, a także jako składnik kosmetyków i maści. Poznaj wszystkie jego właściwości.
Sezon na morele właśnie się rozpoczął. Są one doskonałymi owocami do różnego rodzaju dżemów, konfitur, nalewek czy przecierów. Natomiast miodowe morele w syropie pokochają zwłaszcza dzieci. Sprawdź prosty i sprawdzony przepis.
Maseczka z miodu odżywia tak samo, jak wiele drogich kremów czy szamponów. Miód na twarz doskonale nawilża cerę i regeneruje naskórek. Z kolei maseczka z miodu na włosy sprawia, że pasma będą silne, odżywione i bardziej odporne na łamanie.
Coraz częściej słyszy się o podrabianiu miodu. Widząc na półce sklepowej złocisty płyn, opatrzony etykietą z napisem miód, nie zawsze mamy pewność, co kupujemy. Jakie ma właściwości, jak powinien wyglądać, pachnieć i smakować prawdziwy miód oraz na co zwracać uwagę, kupując go w sklepie? Na te pytania odpowiedzieli nasi eksperci.
Wiosna to czas pszczół. Zaczynają obecnie podróżować po różnych kwiatach i zbierać pyłek, z którego następnie tworzą miód. Mimo że przez przymrozki ich praca jest opóźniona, już zaczęły produkować nektar. Jak to robią? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedział miejski pszczelarz, Tomasz Petryka.
Syrop z mniszka lekarskiego dla dzieci i dorosłych to popularny środek stosowany pomocniczo w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Łagodzi m.in. kaszel, chrypkę, a także ból gardła. Preparat można kupić w sklepach zielarskich i aptekach, warto jednak przygotować go samodzielnie. Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego?
Gładka, napięta skóra bez zmarszczek? Wiemy, brzmi jak nierealne marzenie. Jednak teraz w walce o nieskazitelną cerę mamy kolejnego sprzymierzeńca: bee peptide anti-age complex - składnik aktywny kosmetyków, który odwzorowuje peptyd z jadu pszczelego. Razem z nim do akcji wkroczą mleczko pszczele, pyłek pszczeli i miód manuka. To jak? Gotowa na królewską pielęgnację?
Miodownik to ciasto, którego najważniejszym składnikiem jest miód. Bywa nazywany ciastem czeskim, ale i w wielu regionach Polski miodownik jest tradycyjnym wypiekiem – na polskiej liście produktów tradycyjnych znajduje się miodownik z Jaszczowa na Lubelszczyźnie. Jest praktyczny, ponieważ można go przygotować wcześniej. Po upieczeniu należy odczekać około tygodnia, aby smaki się połączyły.
Mamy karmiące piersią muszą ograniczyć spożywanie niektórych produktów. Okres laktacji to wyjątkowy czas, kiedy dieta kobiety ma ogromny wpływ nie tylko na jej samopoczucie, lecz także na stan zdrowia dziecka. Sprawdź, czy miód jedzony podczas karmienia piersią może zaszkodzić niemowlęciu.
Powszechnie wiadomo, że cukier jest najprostszym i najsmaczniejszym poprawiaczem smaku. Jego duża ilość jest jednak szkodliwa dla organizmu. Czym w takim razie możemy zastąpić cukier? Wyjaśniła Katarzyna Bosacka, prowadząca program "MądrzeJEMY".
Cukier uzależnia, więc słodycze nie zawsze są wskazane. Ich ilość w diecie powinna być ograniczona, rozsądna, a najlepiej zrezygnować z nich całkowicie, zastępując je znacznie zdrowszymi produktami. Lepiej sięgnąć po owoce, jogurt czy orzechy.
Miód kochają chyba prawie wszyscy. Jest jednym z produktów, które nigdy się nie psują, dlatego jego smakiem i właściwościami zdrowotnymi możemy cieszyć się cały rok. Jakie rodzaje miodu są najpopularniejsze? Jakie są jego największe zalety?
Pszczelarstwo to wieloletnia tradycja rodziny Danielczyków, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Z pasieką w miejscowości Pszczółki wiąże się wiele historii i wspomnień. Obecnie opiekę nad pszczołami sprawuje pani Wiesława oraz jej mąż Henryk. Jak wygląda ich codzienność?
Światowy Dzień Pszczół obchodzimy 20 maja, ale nie tylko w tym dniu warto pamiętać o tych pożytecznych owadach i o drogocennym miodzie. Jak go wykorzystać w kuchni i z czym łączyć? Poznaj przepisy Jaśka Kuronia.
Gościem Dzień Dobry TVN był dziś Tomasz Petryka - hodowca pszczół, który założył pasiekę m.in. na dachu Opery Narodowej. Jak buduje się taki ul i na czym polega hodowla pszczół?
Okazuje się, że pszczoły wyczuwają nadchodzącą burzę. Po ich zachowaniu można też przewidzieć, czy zima będzie sroga. Zobaczcie, jakie inne ciekawe informacje na temat tych owadów i miodu uzyskał prezenter pogody Dzień Dobry Bartek Jędrzejak.
Ponoć miód pochodzący z pasiek w centrach miast jest zdrowszy od tego powstającego na wsi. Dlaczego pszczołom lepiej żyje się w mieście niż na łonie natury? Czy każdy "mieszczuch" może mieć ul na balkonie? Kiedy jest to bezpieczne dla ludzi? A może pszczoły wcale nie są agresywne? W Dzień Dobry TVN Katarzyna Jagiełło z Greenpeace i pszczelarz Marian Dyczkowski opowiedzieli o życiu pszczół w wielkim mieście. Jakie rośliny warto hodować na balkonach?
Ciężko jest żyć bez odrobiny słodyczy. Jak nie jeść niezdrowego cukru nie rezygnując jednocześnie ze słodkości? W Dzień Dobry TVN dietetyk Aneta Łańcuchowska przedstawiła swoje top 3, jeśli chodzi o naturalne zamienniki cukru: stewię, ksylitol i miód. Czy poleca je każdemu? Czym charakteryzuje się każdy z zaproponowanych zamienników? Czemu nie ma wśród nich tak popularnych naturalnych substancji słodzących jak: syrop z agawy, syrop klonowy i cukier trzcinowy?
Kolejnym produktem, na którego prozdrowotne właściwości zwróciła uwagę prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska jest pyłek pszczeli. W Dzień Dobry TVN powiedziała, kto może korzystać z jego dobrodziejstw, w jakich miesiącach po niego sięgać, jak go stosować i z czym go nie łączyć.
W ostatnim czasie polski rynek zalewa fala sztucznych miodów. Kupienie prawdziwego produktu staje się coraz trudniejsze. Zdarza się, że sami pszczelarze mieszają prawdziwy miód z tym sztucznym. Jak sprawdzić, czy miód, który kupiliśmy jest prawdziwy? Jaki smak powinien mieć prawdziwy miód? I jakie właściwości ma miód zwany też płynnym złotem? W Dzień Dobry TVN opowiedział o tym Mikołaj Rey.
Miód ma właściwości antybakteryjne, wzmacnia serce, koi nerwy i odżywia mózg. Dlatego warto go wprowadzić do swojej diety - do czego zachęca Anna Starmach. Skorzystajcie z przepisów Ani i zróbcie: kurczaka z miodem i orzechami, glazurowaną marchewkę z orzechami i tartę z orzechami oraz miodem. Jak odróżnić prawdziwy miód od sztucznego?
Blogerka Klaudyna Hebda, która i ziołach wie wszystko, przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy na odporność: szwedzką zupę z owoców dzikiej róży i rosół wzmacniający. Zobaczcie, jak łatwo przygotować miód lub dżem z rokitnika.
W Przyczynie Dolnej jednego dnia nagle wyginęło 5 milionów pszczół. Bartek Jędrzejak pojechał na miejsce tej katastrofy ekologicznej. Co się do tego przyczyniło - opryski czy choroba? Próbki poszły do badań i niebawem zostaną ogłoszone oficjalne wyniki. Czy właściciele pasiek przyjmą nowe pszczoły od innych pszczelarzy?
Pan Zbyszek pracował w korporacji, którą pewnego dnia porzucił dla... pszczół, w których - jak mówi - bezgranicznie się zakochał. Porzucił dobrze płatną pracę i wyprowadził się na wieś, by założyć pasiekę. Nasz prezenter Bartek Jędrzejak odwiedził go w Ciecieszewie.
Nie doprowadza do nadwagi, "karmi" nasz mózg, pokona przeziębienie, jest też cenionym afrodyzjakiem. Jakie jeszcze właściwości posiada miód? O tym, co misie lubią najbardziej, w studiu Dzień Dobry TVN opowiedziała dietetyczka Anna Jelonek. Jaka jest różnica między miodem manuka a tradycyjnym?
Ewa Bukowska-wielbicielka naturalnych i prostych smaków. Z dzieciństwa szczególnie pamięta jabłka z rodzinnego sadu, a obecnie ze względu na sezon, zajada się szparagami. Dziś w naszej kuchni opowiedziała o mężczyznach, którzy dla niej gotują i o pasji do pisania bajek.
Zdrowy, smaczny i bardzo lubi go Anna Starmach. O czym mowa? O miodzie! Anna Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN kurczaka marynowanego w miodzie, jabłka zapiekane z migdałami, rodzynkami i miodem, bułeczki drożdżowe z miodem i ruloniki z ciasta filo, oczywiście z miodem i orzechami. Na co macie ochotę? Skorzystajcie z przepisów Anny, które zamieszczamy poniżej na stronie!
Piotr Kucharski lubi korzystać w kuchni z bazylii, która ma słodkawy i lekko korzenny zapach i smak. Doskonale nadaje się do zup, sałatek i miąsa. Bez niej trudno sobie wyobrazić włoską kuchnię. Jak smakuje ryba z puree z fasoli i bazylii, a jak brzoskwinie z bazylią i miodem na ciepło lub stecca? Przekonajcie się i zróbcie potrawy według przezpisów Piotra Kucharskiego! Zobaczcie, co przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN.
Beata Kartowicz z córką Małgorzatą proponuje w Dzień Dobry TVN łatwe w przygotowaniu dania. W jej menu znalazły się: zupa marchewkowo-pomarańczowa ze świeżą kolendrą, sałata z kozim serem w płatkach migdałów, z granatem i mandarynkami, piersi z kurczaka w sosie porowo-cytrynowym z szafranowym ryżem i wyśmienite kokosanki z miodem.
Można je przyrządzić na różne sposoby. Nie tylko w oleju, occie czy śmietanie. Panie Kartowicz serwują w kuchni Dzień Dobry TVN śledzie w zalewie wiśniowej z granatem, w suszonych pomidorach, ze śliwkami, z burakami i jabłkami, po tatarsku, w porach i... Które z ich propozycji podasz na swoim świątecznym stole?