KURCZAK Z MIODEM I ORZECHAMI
SKŁADNIKI:
1 kg pałek z kurczaka
100 ml miodu
60 g musztardy francuskiej
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
Garść orzechów włoskich
3 ząbki czosnku
Świeży rozmaryn
Sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Miód, musztardę, oliwę, posiekany czosnek, rozmaryn, sól, pieprz wymieszaj, polej nimi mięso kurczaka, odłóż na godzinę. Przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj orzechy, przekrojone szalotki. Piecz około 60-70 minut w temperaturze 190 stopni, jeśli skórka zbytnio się przypiecze przykryj naczynie folią aluminiową.
GLAZUROWANA MARCHEWKA Z ORZECHAMI
SKŁADNIKI:
8 małych marchewek
8 małych pietruszek
3 łyżki miodu
2 łyżki masła
Sól, pieprz
Garść orzechów włoskich
Natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa obierz, przekrój wzdłuż na połowę, włóż do szerokiego rondla, dodaj masło, miód i szklankę wody, rondel przykryj. Gotuj pod przykryciem około 20 minut następnie ściągnij pokrywkę dodaj orzechy i poczekaj aż woda odparuje, a warzywa się skarmelizują. Podaj je z natką pietruszki.
TOSTY Z SEREM CAMEMBERT I MIODEM
SKŁADNIKI:
2 sery camembert w drewnianych opakowaniach
Świeży tymianek
4 łyżki miodu
4 łyżki orzechów włoskich
Chleb tostowy
Seler naciowy
PRZYGOTOWANIE:
Ser wyciągnij z opakowania, pozbądź się skórki z wierzchu, ser ponacinaj, posyp tymiankiem, polej miodem, posyp orzechami, wstaw na 10 minut do piekarnika o temperaturze 200 stopni. Podawaj z drobno pokrojonym selerem i tostami.
TARTA Z ORZECHAMI I MIODEM
SKŁADNIKI:
Ciasto:
150 g mąki
120 g masła
1 małe jajko
2 łyżki cukru
Szczypta soli
Farsz:
Pół szklanki śmietanki kremówki 36%
5 łyżek miodu
4 łyżki masła
3 łyżki wody
2 łyżki cukru
1 szklanka orzechów włoskich
1 szklanka migdałów bez skórki
2 jajka
Duża szczypta cynamonu
Skórka otarta z ½ pomarańczy i cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Składniki ciasta wymieszaj, zlep ciasto w kulkę i schładzaj w lodówce. Następnie rozwałkuj, przełóż do formy i podpiecz na słoty kolor w temperaturze 180 stopni.
Wodę zagotuj z cukrem, dodaj miód, i masło, oraz śmietankę skórkę z owoców, jajka, wymieszaj, dodaj orzechy, całość podgrzewaj przez kilka minut. Przelej na podpieczony spód i piecz przez około kwadrans. Podawaj, gdy tarta ostygnie. Najlepiej smakuje z keksem śmietany waniliowej.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN