Materiał promocyjny

Wielokulturowe potrawy na Wszystkich Świętych

Dziś 1 listopada – święto Wszystkich Świętych. Dni pamięci o przodkach, o tych, którzy odeszli obchodzi się na całym świecie. Wiele z tych tradycji jest ściśle związana z kuchnią i przygotowywanymi specjalnie na tę okazję potrawami. Dziś w Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło swoimi daniami, przybliżyli nam odmienne obyczaje świętowania tego wyjątkowego dnia.

CHAMPURADO, czyli budyń kukurydziany z czekoladą (MEKSYK)

Składniki:

1 szklanki mąki kukurydzianej

1 szklanki gorącej wody

2 1 szklanki mleka

2 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady ( około 200 g )

3 łyżki ciemnego nierafinowanego cukru trzcinowego

1 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Mąkę kukurydzianą z wodą miksujemy w blenderze. Przelewamy do garnka, dodajemy mleko, cukier trzcinowy, pokruszoną czekoladę i cynamon. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. pięć minut.

GROSZEK Z MASCARPONE (WŁOCHY)

Składniki:

500g zielonego groszku ( np. mrożonego)

3 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

2 duże łyżki sera mascarpone

4 listki mięty

łyżeczka skórki otartej z cytryny

sól do smaku

Przygotowanie:

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy 3 drobno pokrojone ząbki czosnku. Następnie dorzucamy groszek , przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu aż groszek stanie się miękki ( 5-7 minut). Następnie dodajemy ser mascarpone, drobno poszatkowane listki mięty, skórkę z cytryny i sól do smaku.

POZOLE, czyli zupa z kukurydzą (MEKSYK)

Składniki:

1 l wywaru warzywnego

1 średni bakłażan

300 g kukurydzy

sok z 1 limonki

2 ząbki czosnku

1 mała cebula

1 szklanki oleju kukurydzianego

mały pęczek rzodkiewki

1 awokado

1 mała opieczona nad gazem papryczki chili bez pestek

1 łyżeczki oregano

sól do smaku

Przygotowanie:

Bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i grillujemy na suchej patelni, pod pokrywką aż stanie się miękki. Następnie kroimy na mniejsze kawałki. Kukurydzę gotujemy w wywarze warzywnym aż stanie się miękka ( 5-10 minut). Na oleju podsmażamy drobno poszatkowany czosnek, a następnie dorzucamy do niego pokrojoną w małą kostkę cebulę i drobno pokrojone pieczone chili. Całość dusimy pod pokrywką, aż cebula się zeszkli i dodajemy do wywaru z kukurydzą. Dorzucamy bakłażana, dodajemy sok z limonki, oregano i sól do smaku. Podajemy z plastrami awokado i rzodkiewkami pokrojonymi w ćwiartki.

STRIETZEL (NIEMCY)

Składniki:

1 kg mąki

1 szklanki cukru trzcinowego

25 g drożdży

1 i 1 szklanki mleka

50 g ghee ( klarowane masło)

2 łyżki oleju słonecznikowego

masło do posmarowania

nadzienie:

200 g mielonych orzechów laskowych

skórka z 1 cytryny

1 szklanki rumu

1 szklanki cukru trzcinowego

300 g rodzynek

1 laski wanilii

Przygotowanie:

Drożdże ucieramy w miseczce z łyżką cukru, gdy się rozpuszczą dolewamy 3 szklanki letniego , (nie gorącego!!) mleka, dodajemy 2 łyżki mąki i odstawiamy na kilka minut. Resztę mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy sklarowane masło, olej słonecznikowy, resztę cukru i dolewamy drożdże. Całość dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy aby podwoiło swoją objętość ( 30-60 minut). Rodzynki namaczamy 30 minut w rumie, następnie dodajemy cukier, skórkę z cytryny, ziarenka wanilii i mielone orzechy. Dokładnie mieszamy. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy i na blacie podsypanym mąką wałkujemy placek o grubości ok. 1 cm. Układamy na nim rodzynki z orzechami i zwijamy z dwóch stron. I odstawiamy na kolejne 30 minut, do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni, bez termo obiegu ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia górę ciasta smarujemy roztopionym masłem.

Monika Mrozowska:

Obchodzenie Świąt Zmarłych w wielu krajach jest ściśle związane z przygotowywaniem różnych tradycyjnych potraw. Najwięcej przepisów można znaleźć w kuchni meksykańskiej. Pomimo silnej tradycji katolickiej święta te w niczym nie przypominają tych, które obchodzimy w Polsce.

Najpierw przygotowuje się poczęstunek dla duchów zmarłych dzieci, które meksykanie nazywają aniołkami. Ponieważ dzieci lubią słodycze czekają na nie m.in. słodkie napoje, ciasteczka, malutkie czaszki wykonane z masy cukrowej, czy budyń z mąki kukurydzianej zwany AZOLE, z dodatkiem czekolady nosi nazwę Champurado.

Następnego dnia przygotowuje się potrawy dla dorosłych duchów , dlatego pojawiają się pikantne tortille, zupy z kukurydzą, czyli POZOLE oraz … napoje alkoholowe i papierosy.

We Włoszech podczas tych świąt tradycyjnie przygotowuje się malutkie ciasteczka nazywane … kośćmi zmarłych. Zjada się również potrawy z zielonego groszku lub soczewicy.

W Niemczech w dniu Wszystkich Świętych piecze się ciasto drożdżowe z rumem orzechami i rodzynkami o nazwie STRIETZEL. Dzieci otrzymują takie słodkie upominki od swoich rodziców chrzestnych.

W wielu kulturach przyjęło się pieczenie dla zmarłych specjalnych chlebów ( np. w Meksyku nosi on nazwę PAN DE MUERTE). Do tej pory wypieka się coś takiego na Słowacji, a w Polsce zwyczaj ten przetrwał niestety tylko do końca XIX wieku...

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości