W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha pokazała, jak krok po kroku przygotować idealne gołąbki – te klasyczne i awangardowe. Na naszym stole pojawiły się: gołąbki w sosie pomidorowym, gołąbki z suszonymi morelami i pomidorami, a także gołąbki z cielęciną, krewetkami i mango.Klasyczne gołąbki w sosie pomidorowym
Składniki:
Gołąbki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 duża cebula starta na tarce
- sól
- pieprz
- 1 główka kapusty
Sos pomidorowy:
- 250 ml bulionu jarzynowego
- gałązka rozmarynu
- 300 ml przecieru pomidorowego z butelki
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Gołąbki: zagotuj wodę w dużym garnku. W kapuście ściągnij zewnętrzne liście i wytnij głąb. Wsadź kapustę do gotującej się wody, by zmiękczyć liście na około 10 minut. Po tym czasie ściągnij liście z główki i możesz zahartować je w wodzie z lodem. Połącz ryż z mięsem, cebulą, solą i pieprzem. Napełnij farszem liście kapusty i zawijaj jak krokiety. Na dnie garnka ułóż liście kapusty i włóż gołąbki. Na górze również ułóż liście kapusty i całość zalej wodą tak, by przykryła gołąbki. Gotuj około 40 minut.
Sos: w rondelku obok podsmaż na oliwie cebulkę posiekaną wraz z czosnkiem. Dodaj przecier i wymieszaj, chwilę gotuj, a następnie dodaj do gołąbków. Gotuj całość jeszcze 10 minut i podawaj.
>>> Zobacz także:
Gołąbki z suszonymi morelami i pomidorami
Składniki:
Gołąbki:
- 200 g kaszy gryczanej ugotowanej na sposób al dente
- garść moreli suszonych namoczonych w ciepłej wodzie i pokrojonych w cienkie paseczki
- garść suszonych pomidorów odsączonych na sitku i pokrojonych w cienkie paseczki
- szczypta oregano
- sól
- pieprz
- pestki słonecznika podprażone na suchej patelni
Sos:
- 1/2 kg grzybów
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki wina
- sól
- pieprz
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 100 ml śmietanki słodkiej
Przygotowanie:
Gołąbki: zagotuj wodę w dużym garnku. W kapuście ściągnij zewnętrzne liście i wytnij głąb. Wsadź kapustę do gotującej się wody, by zmiękczyć liście na około 10 minut. Po tym czasie ściągnij liście z główki i możesz zahartować je w wodzie z lodem. Kaszę wymieszaj z morelami i suszonymi pomidorami, dopraw oregano, solą i pieprzem. Dodaj posiekaną pietruszkę i ziarna słonecznika. Tak przygotowanym farszem napełnij liście kapusty i zawijaj gołąbki. Na dnie garnka ułóż liście kapusty i włóż gołąbki. Na górze również ułóż liście kapusty i rozmaryn i całość zalej wywarem. Gotuj około 30 minut.
Sos: w rondelku obok rozpuść masło i dodaj cebulę oraz czosnek. Następnie pokrojone grzyby. Następnie dodaj wino i dopraw solą i pieprzem. Duś grzyby aż alkohol wyparuje. Następnie dodaj śmietankę i jeszcze odrobinę masła. Na koniec dodaj zieloną pietruszkę. Gołąbki podawaj z sosem grzybowym.
Gołąbki z cielęciną, krewetkami i mango
Składniki:
- 1 główka kapusty włoskiej
- 300 g mielonej cielęciny
- 200 g krewetek rozmrożonych i obranych z pancerzyków
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 mango pokrojonego w drobną kosteczkę
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 papryczka chili drobno posiekana
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 szalotki drobno posiekane
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Zagotuj wodę w dużym garnku. W kapuście ściągnij zewnętrzne liście i wytnij głąb. Wsadź kapustę do gotującej się wody, by zmiękczyć liście na około 10 minut. Po tym czasie ściągnij liście z główki i możesz zahartować je w wodzie z lodem. Krewetki zmiksuj blenderem lub drobno posiekaj. Przełóż do miski i dodaj mięso, kolendrę, szalotki, mango, czosnek i przyprawy wraz z chili. Na sam koniec dodaj mąkę i łyżkę sosu sojowego i całość dokładnie wymieszaj. Napełnij liście farszem i gotuj na parze około 20 minut. Podawaj z pozostałym sosem sojowym.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"