Materiał promocyjny

Pascal Brodnicki i uczniowie

Kuchnia z Pascalem
Kuchnia z Pascalem
W kuchni Dzień Dobry TVN dania przygotowali uczniowie Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych nr 1 w Warszawie, a ocenił je Pascal Brodnicki.

Cukinia faszerowana

Składniki:

cukinia - 4 sztuki

cebula - 2 sztuki

czosnek - 4 ząbki

pomidory - 6 sztuk (duże)

ser mozzarella - 300 g

natka pietruszki - 2 pęczki

tymianek świeży

płatki migdałowe - 80 g

sól, pieprz kolorowy

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Cukinie umyć, obciąć końce i łyżeczką wydrążyć miąższ. Przełożyć miąższ do miseczki, posypać solą i odstawić. Przygotowanie nadzienia: Rozgrzać dwie łyżki oliwy z oliwek na patelni. Wrzucić wszystkie składniki nadzienia: pomidory, czosnek, cebule, płatki migdałowe, posiekany miąższ cukinii. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smażyć przez 5 minut. Na końcu dodać mozzarellę. Wszystko wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Cukinie ułożyć na posmarowanej oliwą blasze i każdą nadziać farszem. Zapiec. Udekorować pietruszką.

Oliwki zapiekane w boczku

Składniki:

oliwki zielone - 24 sztuki

migdały obrane - 24 sztuki

boczek chudy - 12 plastrów

ser „Edamer” - 8 plastrów

tymianek suszony - 1 łyżka

Przygotowanie:

Do każdej z oliwek włożyć migdał. Plastry boczku i sera przekroić na pół. Kolejno ułożyć plaster boczku, plaster sera i posypać szczyptą tymianku. Położyć na tym oliwki i zawinąć. Na ruszcie ułożyć folię aluminiową i zapiec oliwki ok. 6 min. W temp. 180 C.

Warkocz rybny

Składniki:

filet z łososia - 240 g

filet z pstrąga - 240 g

białe wino wytrawne - 100 ml

cytryna - 2 sztuki

limonka - 2 sztuki

Przygotowanie:

Z filetów łososia i pstrąga skręcić warkocz. Doprawić sokiem z cytryny, pieprzem oraz solą. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać winem i piec ok. 15 minut w temp. 180 C. Sos jogurtowy: Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, pieprzem i solą. Podawać z pieczonymi ziemniakami.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości