Materiał promocyjny

Nadziewane i faszerowane

Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski proponują przepis na kurę, co kaszy zbytnio jadła, pieczarki faszerowane kozim serem i orzechami, chili con carne, zapiekane w cieście oraz pieczone jabłka z serkiem i wanilią.

Kura, co kaszę zbytnio jadała

Składniki:

około 2 kg kurczak

30 dkg kaszy gryczanej

10 dkg wątróbki drobiowej

10 dkg wędzonego boczku

2-3 jajka

2 cebule

2 ząbki czosnku

natka pietruszki

majeranek

2 łyżki masła

bulion warzywny do ugotowania kaszy

szklanka Porto

Przygotowanie

Kurczaka rozcinamy po długości i luzujemy z kości, za pomocą małego ostrego nożyka. Solimy, pieprzymy i nacieramy od strony skóry majerankiem, wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kaszę gotujemy w bulionie warzywnym i studzimy. Boczek, cebulę i wątróbkę siekamy w kostkę i kolejno smażymy: boczek, cebulę i na końcu wątróbkę. Studzimy i dodajemy starty czosnek. Masło ucieramy z żółtkiem, a białka ubijamy. Utarte żółtka mieszamy z kaszą, boczkiem oraz posiekaną natka pietruszki i wszystko łączymy z ubitymi białkami. Powstały farsz wkładamy do kuraka i zwijamy tak, aby kształtem przypomniał kurczaka. Za pomocą sznurka wiążemy kuraka tak, aby się nie rozszedł. Przygotowanego kuraka wkładamy do brytfanki, podlewamy porto i pieczemy około 1,5 godz. w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu dobrze odstawić na 10 minut, aby się nie rozpadł przy krojeniu. Świetnie nadaję się na zimno.

Jabłko faszerowane serkiem homogenizowanym i wanilią

Składniki:

4 duże jabłka

opakowanie serka homogenizowanego

łyżeczka kardamonu w proszku

3 jajka

2 łyżki brązowego cukru

50 ml soku z cytryny

laska wanilii

łyżka naturalnego jogurtu

4 łyżki dżemu wiśniowego

Przygotowanie:

Z jabłek odcinamy wierzch z ogonkiem i wydrążamy środek. Kardamon mieszamy z sokiem z cytryny i nacieramy wnętrza jabłek. Odstawiamy na 1-2 godz. do lodówki. Żółtka jajek ucieramy z cukrem i łączymy z serkiem homogenizowanym oraz jogurtem naturalnym. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż, wydrążone pestki dorzucamy do serka. Serkiem faszerujemy jabłka, przykrywamy kapturkiem i wkładamy do pieca nagrzanego do 200 stopni C, na około 10 minut. Podajemy z łyżką dżemu obok. Palce lizać!!!

Pieczarki faszerowane kozim serem i orzechami

Składniki:

15-20 pieczarek

70 g sera pleśniowego

70 g koziego twarożku

1/2 pęczka natki pietruszki

2 ząbki czosnku

garść pieczonych pokruszonych orzechów laskowych

Przygotowanie:

Prostota to często najlepsze rozwiązanie. Szybko zwięźle i na temat. Grzyb z pieca na ciepło, na przystawkę. Pieczarki faszerujemy mieszanką siekanej natki pietruszki, czosnku, pleśniowego i koziego sera, a także wcześniej pieczonych i rozkruszonych orzechów laskowych. Masę ucieramy widelcem, doprawiamy pieprzem i wkładamy do grzyba, który wkładamy do pieca. Przystawka jest gotowa, gdy kapelusze lekko się zezłocą, podajemy na liściach sałaty z kiełkami słonecznika Minam.

Chili con carne, prosto z pieca, w chrupiącym cieście

Składniki:

Na ciasto

1 szklanka ciepłej wody

1 1/2 szklanki mąki żytniej 2000

1 szklanka mąki pszenne

1/4 kostki drożdży

1 płaska łyżka soli

1 łyżka cukru

1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

Drożdże rozrobić z cukrem i mlekiem, odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę i rozczyn. Ciasto dokładnie wyrobić i uformować niewielkie placki. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut, a następnie rozwałkować.

Na farsz:

150 g mielonej cielęciny

kostka tofu

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 strąk chili

1 łyżka kminu rzymskiego

1 puszka pomidorów

3 łyżki klarowanego masła

4 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 puszka fasoli

Przygotowanie:

Smażymy posiekaną w kostkę cebulę, dodajemy czosnek, chili i kmin rzymski. Po chwili dorzucamy pokruszone tofu i mielone mięso. Następnie dokładamy pomidory i fasolę, całość podduszamy przez 10 minut do zgęstnienia sosu. Farsz rozkładamy na rozwałkowanym cieście, rolujemy jak roladę i zwijamy jak ślimaka. Ciasto smarujemy sklarowanym masłem i wkładamy do rozgrzanego pieca (200 stopni), na około 15 minut. Smacznego!

Przepisy autorstwa Grzegorza Jakubiaka i Tomasza Łapanowskiego.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości