Wafelki ryżowe z paprykarzem
Składniki:
opakowanie małych wafelków ryżowych (najlepiej pełnoziarnistych)
paprykarz:
1 czerwona papryka
1/4 szklanki ryżu
1 czubata łyżka czerwonej soczewicy
1 mała marchewka
1 por
1 mała czerwona cebula
1/2 szklanki startego selera
1 liść laurowy
1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki cząbru
1/4 łyżeczki lubczyku
sól do smaku
sok z 1/2 cytryny
mały słoik koncentratu pomidorowego
1/4 szklanki oliwy z oliwek
natka pietruszki do przybrania
Przygotowanie:
Ryż z soczewicą gotujemy po pokrywką w 2 i 1/2 ilości lekko osolonej wody (na małym gazie). Starty seler i startą marchewkę dusimy na oliwie ok. 5 minut i dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i pora. Po kolejnych 5 minutach dodajemy drobno pokrojoną paprykę i przyprawy. Przykrywamy pokrywką i dusimy aż papryka stanie się miękka. Dodajemy koncentrat, sok z cytryny i całość mielimy na jednolitą masę (jeżeli masa okaże się zbyt gęstam, można dodać odrobinę wody). Dodajemy ugotowany ryż z soczewicą i całość dokładnie mieszamy. Pastę nakładamy na wafelki i ozdabiamy listkami pietruszki.
Makaron gryczany-soba z sosem grzybowym
Składniki:
2 szklanki mąki gryczanej
woda
sól
sos:
1 mały por
200 g pieczarek
garstka suszonych grzybów (np. podgrzybki)
200 ml śmietanki 30%
5 listków świeżej szałwii
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka masła
Przygotowanie:
Do mąki gryczanej dodajemy tyle wody aby uzyskać ciasto o konsystencji pierogowego. Podsypując mąką gryczaną rozwałkowujemy cienki placek i tniemy na paski o szerokości ok. 0,5 cm. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 5-7 minut (al dente). Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. Pora i pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Grzyby suszone mielimy w młynku do kawy na proszek (można bardzo drobno poszatkować). Na patelni podgrzewamy oliwę z masłem, dodajemy poszatkowaną szałwię, wyciśnięty ząbek czosnku, zmielone grzyby i pora. Po ok. 5 minutach duszenia pod pokrywką dodajemy pieczarki oraz sól i pieprz. Po kolejnych 10 minutach dolewamy śmietankę. Sos mieszamy z ugotowanym makaronem.
Podpłomyki gryczane z pastą bakłażanowo-pomidorową
Składniki:
2 szklanki mąki gryczanej
kmin rzymski
czarnuszka
sezam
sól
woda
opakowanie twardej greckiej fety
pasta:
1 średni bakłażan
mały słoik koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka pietruszki
sól i pieprz do smaku
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
5 łyżek oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Nakłuwamy bakłażana wykałaczką i wkładamy do piekarnika ( 200 stopni) na ok. 30 minut. Do mąki gryczanej dodajemy tyle wody aby uzyskać ciasto o konsystencji pierogowego. Podsypując mąką rozwałkowujemy na cienki placek, posypujemy przyprawami ( samą czarnuszką, sezamem lub kminem) oraz solą i ponownie przewałkowujemy. Wycinamy foremką kółeczka o średnicy ok. 6-7 cm. Pieczemy na suchej ( najlepiej żeliwnej) patelni z dwóch stron aż się przyrumienią. Upieczonego, miękkiego bakłażana obieramy ze skóry, kroimy w malą kostklę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy wyciśnięty czosnek, bakłażana, sól pieprz, pieprz cayenne i na końcu koncentrat pomidorowy Dusimy 5 minut i zdejmujemy z gazu. Dodajemy sok z cytryny i drobno poszatkowaną pietruszkę. Na każdy placek nakładamy odrobinę pasty i plasterek fety.
Sezamki amarantusowe
Składniki:
2 łyżki miodu lub melasy
5 łyżek popingu z amarantusa
5 łyżek mielonych migdałów
5 łyżek sezamu
15 g masła
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę. którą rozkładamy w płaskim, posmarowanym masłem naczyniu (grubość ok. 1 cm). Wstawiamy do lodówki na 1 godz. Kroimy w małe kwadraciki i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temp. 150 st. na złotobrązowy kolor. Blachę, na której pieczemy trzeba posmarować masłem albo wyłożyć papierem do pieczenia.
Przepisy autorstwa Moniki Mrozowskiej-Szaciłło i Macieja Szaciłło.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN